reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD64: 28 základních desek (socket 939)

5.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
AMD64: 28 základních desek (socket 939)
V druhém pokračování se podíváme na zuby základních desek AMD64 pro socket 939. Těšit se můžete na desky od Abitu, Asus, DFI, Gigabyte, MSI a dalších. Rovněž se podíváme na Chaintech Zenith, který do testu dorazil přímo z Tajwanu.


U EPoXu jsou nejzajímavější z balení ony drobné maličkosti, které jsou součástí. Hned na první pohled tím je šroubovák (který sice většina lidí doma má, ale stejně, hodit se může). Avšak větší užitnou hodnotu budou mít malé pasivy, které lze připevnit na osm napájecích mosfetů. I když zde si dovolím trochu polemizovat, jelikož pasivy se lepí pomocí samolepky a ostatní výrobci, ať už Abit nebo třeba MSI na mosfety přidělávají větší pasivy (u MSI v kombinaci s Heat-pipe, Abit zase v rámci OTES dodatečně chladí ventilátorem).



Napájecí konektory a zase napájecí konektory, to je věčná otázka u základních desek EPoX. Dalším hodnotícím bodem je umístění PCIe a PCI slotů, které je stejné jako u ostatních nForce4, tedy nevhodně v těsné blízkosti PCI slotu, který následně nelze osadit. Pokud by byl PCIe ×16 slot umístěn nad PCIe ×1 sloty, zbylo mnohem více místa na chlazení grafické karty a první klasický PCI slot by šel osadit. Proto se domnívám, že problémem je právě čipová sada a její umístění, které je u výrobců dodržováno (drobnou výjimkou jsou základní desky s nForce4 SLI, které mají jeden PCIe ×16 slot nad a druhý pod čipovou sadou). Dobré pak je orientace patice okolo procesoru. i když zde se jedná o hodně subjektivní hodnocení. Osobně k testování používám Freezer 64, který při této orientaci socketu předává ohřátý vzduch z CPU přímo zdroji, který ohřátý vzduch ihned "vyplivne" ven. Ale jak jsem psal, jedná se o hodně subjektivní hodnocení a při použití jiného chladiče je situace zase odlišná. Třeba při použití Zalmana nemá cenu o tomto vůbec mluvit.



U konektorů nás nečeká nic zvláštního, snad jen je škoda, že zde není zrovna šest USB 2.0 konektorů, když pro ně je místo.

BIOS

Ikona Odkaz na databázi
EPoX 9NPA+ Ultra
Ikona Odkaz na databázi
nForce4 Ultra
Frekvence CPU
200 - 400
Frekvence PCIe/AGP
100 - 145
Napětí procesoru
+ 0,075 - 0.25V (po 0,015V)
Napětí čipové sady
1,5 - 1,8V (po 0,1V)
Napětí PCIe/AGP slotu
Dělička
100 / 133 / 166 / 200 / Auto
Možnosti nastavení
CAS + 18 dalších položek
Napětí pamětí
2,5 - 3,1V (po 0,1V)


Zde bych upozornil na drobnou zajímavost. Všimněte si totiž velikosti obrázků, respektive jejich rozlišení. Tato deska byla stejně jako ostatní testovaná na mém 19" LCD, ale z nějakého důvodu byl BIOS robrazený docela širokoúhle.

Jinak co se týká úvodní nabídky, nijak se nezměnila ve srovnání s modelem 9NDA3+.



Shodné jsou dokonce i položky z nabídky Power BIOS Features, jen odpadla možnost měnit napětí AGP slotu, který deska samozřejmě nemá. Nevím, zda jste si toho někdy všimli, ale zatím se na trhu neobjevila deska s možností měnit napětí PCIe ×16 slotu.



Když jsem psal, že předchozí položky a nabídky se nezměnily, o možnosti nastavit časování se to říct nedá. Tato nabídka doznala výrazných změn a je dokonce lepší než u DFI nebo u Abitu.



Samozřejmostí pak je SmartFAN, kde lze zvolit cílovou teplotu procesoru na které by seměl držet.
reklama