reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD64: 28 základních desek (socket 939)

5.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
AMD64: 28 základních desek (socket 939)
V druhém pokračování se podíváme na zuby základních desek AMD64 pro socket 939. Těšit se můžete na desky od Abitu, Asus, DFI, Gigabyte, MSI a dalších. Rovněž se podíváme na Chaintech Zenith, který do testu dorazil přímo z Tajwanu.
Gigabyte patří mezi zvučná jména mezi výrobci základních desek. Synonymem pro nejvýkonnější modely je rovněž vysoký stupeň výbavy a příslušenství. Což sice ocení všichni uživatelé, ale už méně to ocením já, když mám všechny kabely a brackety po otestování opět zabalit do té malé krabice :)




Základní desky ze série Sigma patří mezi nejvíce vybavené na trrhu a ani tato deska není vyjímkou. Proto je i balení poměrně velké. Uvnitř pak najdete nejen všechny potřebné kabely, ale i bezdrátovou síťovou Wi-Fi -g kartu a přídavnou DPS kartu.

Samozřejmě nechybí přídavný SATA řadič a FireWire.




Podobně jako ostatní nForce4, má i Gigabyte umístěný PCIe ×16 slot v těsné blízkosti PCI slotů, takže následně nejde osadit. Ale vše ostatní je téměř dokonalé. Jak napájecí konektory, které jsou oba umístěné na okraji desky, tak i SATA a PATA jsou na kraji. Hodnotit pak musím i chladič čipové sady, který je sice možná pěkný na pohled, ale v praxi má k ideálnímu daleko. Nevím, zda je problém v překrytí ventilátoru mřížkou a nebo je ventilátor jednodušše hlučnější od "přírody".

Jen jsem měl trochu problém s DPS kartou, která při použití většího chladiče docela zavazí.

BIOS

Ikona Odkaz na databázi
Gigabyte K8NXP-9
Ikona Odkaz na databázi
nForce4 Ultra
Frekvence CPU
200 - 400
Frekvence PCIe/AGP
100 - 145
Napětí procesoru
0,8 - 1,75V (po 0,05V)
Napětí čipové sady
Napětí PCIe/AGP slotu
Dělička
100 / 133 / 166 / 200 / Auto
Možnosti nastavení
CAS + 11 dalších položek
Napětí pamětí
+0,1 a +0,2V


Samozřejmostí u základních desek Gigabyte je nutnost zmáčknout kombinaci kláves Ctrl+F1, kterou se vyvolají pokročilejší možnosti nabídky.



Pokud si dobře pamatujete na Asus PEG link mode, zde je podobná položka, pouze pod jménem Robust Graphic Booster. Bohužel je opět nutné nastavit přesně frekvence a nikoliv Auto, aby grafická karta nebyla přetaktovaná.



Paměti, respektive jejich nastavení je více než dobré a umožňuje změnit co jen libo.



Gigabyte sice podporuje funkce SmartFAN, ale bohužel zde není možnost nastavit přesné teploty na kterých by se procesor měl držet. To je trochu škoda, protože BIOS je jinak slušný.
reklama