reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Antec Fusion 430 pro elegantní HTPC

10.1.2008, Jan Vítek, recenze
Antec Fusion 430 pro elegantní HTPC
Máme tu produkt, který se hodí výhradně pro sestavení HTPC, tedy domácího multimediálního PC, jehož místo bude v obývacím pokoji vedle další A/V elektroniky. Předurčuje jej k tomu nejen vzhled a velikost, ale i funkce, které nabízí.
Skříň se tedy otevírá velice snadno a všem známým způsobem. Odšroubujeme přední panel a pak jej jednoduše odsuneme dozadu a zvedneme. Odhalí se nám pak interiér v celé své kráse. Již od začátku si můžeme všimnout, že je prostor uvnitř rozdělen na tři hlavní oblasti. Jednak je to největší prostor pro základní desku, který má po celé jedné straně odvětrávání pomocí dvou 120mm ventilátorů. Zde se sluší říci, že opravdu není radno tuto počítač zasunout hluboko do skříně a defacto mu ucpat odvod vzduchu. Především z pravé, ale i z levé strany musí mít dostatek prostoru.


- klikněte pro zvětšení -

Dále zde máme přepážkou oddělený prostor pro napájecí zdroj a mechaniku. Jediným vstupním bodem pro vzduch zde jsou tři blízko posazené průduchy v boku a osobně bych také rád viděl i nějaké otvory ve dnu skříně pro případ, že by se počítač musel levým bokem dát blízko ke zdi nebo skříni. Nad zdrojem můžeme vidět šachtu pro 5,25" mechaniku. Ta se na své místo nijak nešroubuje, prostě se zasune do připravených kolejniček a seshora ji přes dva gumové nárazníky přitlačí horní panel. A poslední oblast je připravena pro instalaci dvou 3,5" pevných disků. V jejím dně můžeme vidět již zmíněné průduchy a zde je také jasné, že tato komora nemůže být od hlavní utěsněna, jinak by vzduch neměl kolem disků dále do skříně jak proudit.


- klikněte pro zvětšení -

Dva 120mm ventilátory jsou označeny jako Antec TriCool a my jsme si již u této firmy mohli zvyknout, že nabízí u svých skříní jednoduchou regulaci otáček ventilátorů pomocí třístupňových přepínačů. Ty jsou jako malé černé krabičky vyvedeny na zvláštních kabelech a je jen škoda, že je výrobce nevyvedl na povrch skříně. Například v horním rohu nad I/O štítkem motherboardu by bylo příhodné místo. Přepínače dovolují regulovat otáčky od 1200 RPM přes 1600 RPM až po 2000 RPM. Ostatní vlastnosti jsou uvedeny v manuálu a jeho přehledné tabulce:

Otáčky (RPM)Proud (A)Průtok vzduchu (CFM)Statický tlak (mm-H2O)Hluk (dBA)Spotřeba (W)
20000,24 (max)792,54302,9
16000,2561,53282,4
12000,13390,92251,6

Jinak jsou oba ventilátory napájeny pomocá dvoužilových kabelů zakončených Peripheral Power konektory, což mi osobně jako primární a vlastně jediný způsob napájení příliš nevyhovuje, ale na druhou stranu základní desky typu Micro ATX stejně obvykle nemají třípinových konektorů nazbyt. A ještě jeden prvek si zaslouží vyzdvižení - je jím černá přepážka vedle zadního průduchu, která má zajistit, aby vzduch proudící skrz něj šel především kolem chladiče procesoru. Tato přepážka se může snadno stylem LEGO nastavovat dalšími stupni, jež najdeme v příslušenství.



Z bočního pohledu na přepážku mezi zdrojem a zbytkem skříně je vidět, že tyto dvě oblasti jsou skutečně velmi dobře odděleny. Zapotřebí je samozřejmě otvor pro kabely a ten byl zpracován klasicky pomocí posuvné plastové přepážky opatřené šroubkem pro její zajištění. A nahoře si můžete všimnout, že přepážka byla opatřena měkkou vrstvou, aby si i horní panel dobře sedl a vzduch nešel skrz.



Neméně zajímavě byly spáchány dvě pozice pro 3,5mm pevné disky, o jejichž chlazení bych si vzhledem k četným otvorům ve dnu skříně nedělal obavy. Pevné disky po odšroubování horní plechové části zapadnou do připravených plastových stojanů. Ty je však samotné nezajistí, takže nastupují dlouhé šroubky s velkými hlavičkami a ty disky už pevněji ukotví přes silikonové podložky. Výrobce zde tedy dbal i na odhlučnění.



A nakonec nám Antec Fusion 430 nabídne pohled na obnažené čelo. To je přidržováno pomocí třech řezných šroubků a není ani v nejmenším problém je odejmout, ale není to vlastně ani potřeba. Můžeme se ale aspoň mrknout, jak je panel uspořádaný. Není divu, že je od zbytku skříně tolik odsazen, protože v něm vede skutečně dost různých kabelů, kam patří klasické od I/O portů a ovládacích prvků, ale i další, jako USB kabel pro displej. Ten je možno zapojit jak přes USB header na základní desce, což je ta lepší volba, nebo pomocí dodávané redukce do normálního USB portu, což znamená jej vyvést ven ze skříně a zapojit, nejlépe do jednoho z portů na základní desce.



Napájecí zdroj je označen jako Antec, model SU-430 s celkovou maximální zátěží 430 W (nebo také 130 W pro +3,3V a +5V větve, 372 W pro dvě +12V větve). Ostatní specifikace si sami můžete zjistit z fotografie štítku. Co se týče jednotlivých větví, k dispozici jsou tyto:
  • 24pin ATX
  • 4pin ATX 12V
  • 6pin PCIe
  • 2x Peripheral Power
  • 2x Peripheral Power
  • 2x Peripheral Power + 1x FDD
  • 2x SATA Power


Příslušenství


Kromě cizojazyčného manuálu (nechybí angličtina, němčina, italština či francouzština) toho ve výbavě skříně již příliš nenajdeme, ale ono ani není co chtít. Jednak je to napájecí Eurokabel pro zdroj, poté zmíněné plastové přepážky, sada šroubků a jiných drobných součástek a nakonec záslepka, která se akorát hodí pro pozici 120mm ventilátoru. Je zde pro to, kdybyste se rozhodli využít pouze jeden z ventilátorů. Pak by samozřejmě bylo nejlepší druhou pozici ucpat, aby skrz ní zbytečně neproudil vzduch dovnitř.

reklama