reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Antec Mini P180: malý silák

17.9.2008, Jan Vítek, recenze
Antec Mini P180: malý silák
Novinka od Antecu s označením Mini P180 je sice určena pro základní desky MicroATX, ale to neznamená, že jde o jednoduchou a levnou skříň. Ostatně ti, kteří znají klasické Antec P180 či P182, už musí mít jasno. Podívejme se, co tento prostorový okleštěnec umí.
Bočnice se zde po odšroubování klasicky vysunou směrem dozadu, což je díky plastovým spojům jednoduchá práce, stejně tak jako jejich opětovné nasazování. Již jsem poukázal na to, že zadní panel je neobvykle zbarven černě, což platí i pro zbytek interiéru.


- klikněte pro zvětšení -

Vnitřek skříně Mini P180 je hlavní přepážkou oddělen na dvě hlavní komory. Ta dolní menší patří napájecímu zdroji a dvěma dolním pozicím pro 5,25" zařízení. Ty ve výsledku ani nemusíte využít, pokud nebudete potřebovat místo na více než jednu optickou mechaniku a nevyužíváte chladiče pevných disků ála HD Silencer. Proto se může toto místo dobře využít pro uskladnění předních kabelů, kde nebudou vůbec ničemu vadit. V přepážce pak máme starý známý posuvný kus plastu, který se po protažení veškerých kabelů uzavře a oddělí obě komory od sebe. To samozřejmě nikdy nebude dokonale hermeticky uzavřeno, ale aspoň něco. A pak mohu upozornit na to, že přepážka má na sobě z levé i pravé strany nalepený pěnový materiál, aby měkce dosedala na bočnice.

Horní část skříně pak vypadá celkem klasicky. Máme zde jedinou pozici pro 5,25" zařízení, pod ním dvě vyjímatelné šachty pro pevné disky. A pak jsou zde dva ventilátory, bohužel, jak je u Antecu zvykem, jsou napájeny pouze Peripheral Power konektory, takže k nim budeme muset přivést větve od napájecího zdroje, ale to půjde celem snadno, protože ...


- klikněte pro zvětšení -

... Antec si zde opravdu vyhrál s možnosti správy kabeláže, nad čímž musí zajásat každý... teď! Jak je patrné, kabely můžeme velmi snadno vést od zdroje na zadní straně traye tak, aby ústily buď ve dvou otvorech na levé straně, nebo je můžeme vyvést k hornímu okraji základní desky. K tomu nám slouží plastové stahovatelné pásky (tři již můžeme vidět na fotce; množství dalších je v příslušenství) a také několik kovových poutek, za něž můžeme pásky zaháknout. Podobným systémem je vybaven právě Antec P182 a je velmi dobře, že u této skříně, kde místa nebude nazbyt, na to výrobce také nezapomněl.



Další prvek, na který je třeba poukázat, je menší plastová krabička na druhé straně dolní šachty pro pevné disky. K té se sice přes vedené kabely dostáváme trochu hůře, ale snadno se zde může schovat sáček se šroubky a jiné drobné příslušenství, které pak budeme mít vždy po ruce.



Zaměřme se nyní na zadní část skříně, kde je dobře vidět pozice napájecího zdroje. Ta by šla jistě spáchat daleko lépe, protože takhle nemáme u modelů se 120mm a vetšími ventilátory (dnes tedy drtivá většina zdrojů) jinou šanci, než je usadit ventilátorem vzhůru. Nasávání vzduchu je ale naopak dole kryté prachovým filtrem, takže vzduch musí jít přes hranu zdroje a pak dále do něj a nakonec ven. Kdyby byl ale zdroj otočen tak, aby ventilátor nasával vzduch přes prachový filtr ze dna skříně, byl by koloběh vzduchu daleko kratší. Vyvstávají zde ale dva problémy - jak zajistit dostatečný přístup vzduchu i tehdy, když skříň sedí na tlustém koberci (to je však problém i tak) a potom kam uklidit nožky skříně. Oba problémy by se však jistě daly celkem snadno vyřešit.

Otáčky (RPM)
Proud
Průtok vzduchu
Statický tlak
Hlučnost
Spotřeba
2 000
0,24 A
79 CFM
2,54 mm H2O
30 dBA
2,9 W
1 600
0,20 A
56 CFM
1,53 mm H2O
28 dBA
2,4 W
1 200
0,13 A
39 CFM
0,92 mm H2O
25 dBA
1,6 W
zadní 120mm ventilátor

V horní části skříně není celkem nic neobvyklého. Vidíme zde čtyři děrované záslepky rozšiřujících slotů, vedle průduchy a nahoře dva dodávané ventilátory s třístupňovou regulací otáček, již Antec vyvedl na zadní panel skříně, abychom nemuseli jako například u modelu Three Hundred otevírat bočnici.

Otáčky (RPM)
Proud
Průtok vzduchu
Statický tlak
Hlučnost
Spotřeba
800
0,30 A
134 CFM
0,688 mm H2O
29,4 dBA
3,6 W
600
0,17 A
108 CFM
0,397 mm H2O
26,5 dBA
2,04 W
400
0,08 A
83 CFM
0,197 mm H2O
23,6 dBA
0,96 W
horní 200mm ventilátor

Pokud se podíváme na specifikace ventilátorů, zjistíme, že 200mm model disponuje velmi dobrým průtokem vzduchu, ale v porovnání s 120mm ventilátorem pouze zlomkovým statickým tlakem, který je pro praktické použití také velmi důležitý. Proto jsou velké ventilátory používané v PC skříních naoko dobré, ale v praxi jejich velikost už většinou není tolik znát, protože velmi záleží na odporu, který ventilátor musí překonat. A že je to zde samý ohyb a samý prachový filtr, nebude tento odpor zrovna zanedbatelný.



Přední část je celá o diskových a mechanikových šachtách. Na těch 5,25" není nic zajímavého, pouze snad to, že se pro upevnění zařízení v nich využívají plastovo-kovové ližiny. Zaměřme se však na zbylé dvě šachty, které slouží pro upevnění celkem pěti pevných disků. Do horní se vejdou tři kusy položené na hranu a do dolní pak další dva v klasické poloze.



Šachty se dají snadno vyjmout. Drží pouze za jeden přítlačný šroubek a my je po jeho odšroubování můžeme za klíčový kroužek jednoduše vysunout. Pokud vás napadlo, že by je bylo možné zaměnit, tak tomu bohužel tak není, protože jejich pozice jsou odlišně zpracované. Po odstraněných šachtách zde zbyde nejen volné místo, ale také dvě pozice pro přední 120mm ventilátory.



Ukažme si ještě jednou tyto šachty podrobněji. V horní máme pouze zasunuté tlusté silikonové podložky, skrz něž protáhneme speciální šroubky a těmi disky zafixujeme na místě. Důvod použití těchto podložek je jasný - minimalizace vibrací přenášených na kostru, a tedy odhlučnění sestavy. Dolní pozice má v sobě dvě vysunovatelné pozice pro disky, ale jinak je jejich uchycení v podstatě stejné, akorát se nešroubují za boční závity, ale za spodní.



Nakonec si v interiéru ukážeme ještě oblast u ventilátorů. Je jasné, že chladič procesoru bude zde obšancován lopatkami, což se bude velmi dobře hodit pro pasivní chlazení procesorů - napadá mě takový Scythe Ninja jako ideální chladič.


Příslušenství


Nezapomeneme na příslušenství, kde je především ona redukce pro externí 3,5" zařízení i s upravenou přední záslepkou.



Dále to je sada plastových stahovatelných pásek, které můžeme použít vícekrát, dále ližiny pro mechaniky a nakonec sáček s drobným příslušenstvím.


reklama