reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Antec Mini P180: malý silák

17.9.2008, Jan Vítek, recenze
Antec Mini P180: malý silák
Novinka od Antecu s označením Mini P180 je sice určena pro základní desky MicroATX, ale to neznamená, že jde o jednoduchou a levnou skříň. Ostatně ti, kteří znají klasické Antec P180 či P182, už musí mít jasno. Podívejme se, co tento prostorový okleštěnec umí.

Instalace


Instalovat komponenty do této skříně je lahůdka, i když si ji budete vychutnávat delší dobu než obvykle. Pokud se podíváte na základní desku a její okolí, pak to je velmi čisté a prosté kabelů, za což můžeme poděkovat právě systému vedení kabelů na zadní straně traye. Ihned zde ale poukážu na jeden potenciální problém - nedostatek místa pro dlouhé grafické karty. Naše referenční GeForce 8800 GTS (G80) se vešla tak tak a to dnes rozhodně nepatří mezi nejdelší karty a navíc i tak zamezila použití horní pozice v dolní HDD šachtě. Naštěstí to ale zde není nevyřešitelný problém. Ztratíme sice dvě HDD pozice, ale pro karty získáme více než dostatek místa navíc. A pro jejich lepší chlazení můžeme přímo před ně umístit ventilátor, jehož vzduch bude proudit přímo mezi ně.


- klikněte pro zvětšení -

Testovací konfigurace:
  • Základní deska Gigabyte GA-K8NMF-9 (nForce4-4X)
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP-90C + Papst 4412 N/2GLE
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS (GeForce 8800 GTS)
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Coolermaster RS-450-ACLY – 450W


- klikněte pro zvětšení -

Pak si ale již nemohu na nic stěžovat. Základní deska má pro svůj chladič procesoru dostatečný prostor a na fotografii výše se můžeme podívat, jak je také možné kabely vést. Zde již také nevadí, že k ventilátorům musíme dopravit aspoň jeden Peripheral Power konektor, protože nás nemusí tížit, že bude strašit na zadní straně traye.


Teplotní testy


Tato skříň dovoluje uživatelům využít celkem tři ventilátory o hraně 120 mm a jeden 200mm, ale z toho si musíme dva přední 120mm kusy podle potřeby dokoupit. Chlazení by tedy dle specifikací mělo být více než dostatečné. Jeho koncepce využívá dvou uzavřených komor, kde dole se sám o sebe stará napájecí zdroj a nahoře máme vše ostatní se dvěma volitelnými nasávacími 120mm kusy a dvěma vysávajícími - 120mm a 200mm, které se mohou snadno vzadu ve třech krocích regulovat.

Gigabyte GA-K8NMF-9

Nejdříve jsem tedy zkusil, jak si komponenty povedou při okolní teplotě 22 °C, kdy byly dva dodávané ventilátory nastavené na minimum (1200 a 400 RPM), dále co se změní, když se otáčky zvednou naopak na maximum (2000 a 800 RPM) a nakonec co s teplotami provede přidaný ventilátor Noctua NF-P12 posazený před pevný disk.

Zadní ventilátory - min. RPM
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
40 °C
55 °C
Chipset
65 °C
73 °C
GPU
59 °C
86 °C

V této konstrukci, jež je celkem dost uzavřena pro nasávání, jsme v základní konfiguraci dostali teploty o něco vyšší, než by bylo vhodné. Výkon ventilátorů vyfukujících vzduch musí být více než dostatečný, ale holt se dovnitř nedostane tolik čerstvého vzduchu, aby se komponenty chladily lépe.

Zadní ventilátory - max. RPM
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
38 °C
52 °C
Chipset
63 °C
70 °C
GPU
56 °C
81,5 °C

To můžeme vyřešit hrubou silou, ale za cenu velmi podstatného zvýšení hluku. Proto je třeba najít nějaký kompromis.

Zadní ventilátory - min. RPM + přední 120mm v dolní pozici
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
39,5 °C
54 °C
Chipset
64 °C
71 °C
GPU
58 °C
83 °C

A tímto kompromisem může být nasazení předních ventilátorů, jejichž vzduch bude díky šachtám usměrněn přímo na chladič procesoru, nebo na grafickou kartu. Zde to rozhodně přineslo zlepšení, nehledě na to, že pokud se do cesty postaví ještě pevný disk, bude i ten dobře chlazen, ale zase se nesmí šachta disky doslova ucpat.


reklama