reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Antec Nine Hundred: zaměřeno na chlazení

12.3.2007, Jan Vítek, recenze
Antec Nine Hundred: zaměřeno na chlazení
Se skříní s přízviskem Advanced Gaming Case přišla společnost Antec, výrobce založený v roce 1986 v Kalifornii. Zabývá se výrobou počítačových skříní a zdrojů a její skříně obvykle patří mezi to nejlepší, co lze pořídit. Snad tuto pověst Nine Hundred nepokazí.
Antec Nine Hundred se otevírá naprosto standardně, tedy na dnešní poměry. Obě bočnice přidržují trošku menší černé Thumb Screws a pak už stačí jen trošku zatlačit směrem dozadu a bočnice se poroučí.


- klikněte pro zvětšení -

Otevře se nám vnitřní prostor v celé své jednoduché kráse. Již od výroby zde máme umístěno šest distančních sloupků, jež si podle velikosti základní desky můžeme přestavět, nebo doplnit o další tři. V dolní části traye pro základní desku si můžete všimnout vykouslé packy, jež označuje prostor pro napájecí zdroj. Pokud se podíváte ještě níže, pak na dně skříně uzříte čtyři nízké silikonové podložky, na nichž bude zdroj spočívat. Ty mají především zajistit, aby zdroj ve svém uložení nedrnčel a pevně spočíval ve svém koutku.





- klikněte pro zvětšení -

Nad zdrojem pokračují směrem vzhůru záslepky. Těch je celkem sedm a připevňují se starými dobrými šroubky, tedy žádným rychloupínacím mechanismem. To je jedině dobře, však jde o dostatečně rychlý a především spolehlivý způsob upevnění karet, což oceníte zvláště při přenášení celé sestavy.



Nad záslepkami můžete vidět klasický, šroubky připevněný 120mm ventilátor o výšce 25mm a nad ním už majestátně visí zabudovaný 200mm ventilátor, vedle jehož lopatek vypadají ostatní jako trpaslíci. Tento ventilátor také před sebou nemá žádnou ochrannou mřížku, a tak je velmi vhodné při sestavování dbát na uspořádání kabelů, aby se nějaký při provozu do něj nezamotal.



Přední část této skříně je v podstatě odshora až dolů jedna velká šachta pro 5,25" mechaniky a jako takovou ji i můžete využít. Pevné disky se totiž připojují přes vyjmutelné moduly. Ty zde máme celkem dva a oba jsou naprosto stejné. Dokáží pojmout až tři disky, vepředu mají 120mm ventilátor a neobsahují žádné rychloupínací mechanismy. I zde tedy využijete šroubky, u 3,5" modulů však byly pro pohodlí uživatele použity Thumb Screws. Jeden modul přidržuje celkem osm takových šroubků. Pozice pro mechaniky a disky jsou tedy snadno konfigurovatelné, což velmi vítám. Nesmíme ale zapomenout na externí 3,5" zařízení. To samozřejmě do 3,5" modulů přes přední ventilátory nenainstalujeme, tudíž zbývá některá z volných 5,25" pozic. Do ní můžeme vložit jedno externí 3,5" zařízení s použitím plastové redukce a speciální záslepky z dodaného příslušenství.



Na jeden ze zmíněných modulů ještě výrobce umístil plastový rámeček. Ten na svém místě drží jednoduše pomocí vlastních pacek a umožňuje instalaci dalšího 120mm ventilátoru, takže si jich dohromady můžeme do skříně vměstnat pět, nepočítaje 200mm ventilátor a ventilátor ve zdroji. Pak by se už možná vyplatilo skříň zatížit, aby neuletěla.






Ještě jsem se nezmínil o konstrukci a kvalitě zpracování holé skříně. Krátce řečeno, z tohoto ohledu jsem téměř nenašel chyby. Konstrukce je na použitý materiál velmi pevná a i bez nainstalovaných bočnic se nijak nebortí. Veškeré hrany také byly zaobleny, abyste se o ně nepořezali a skříň se dodatečně zpevnila. Menší výtku mám pouze k 3,5" modulům, na nichž se sem tam dá najít ostré místo, ale u tak malých a bohatě tvarovaných komponent je to pochopitelné.



Příslušenství ke skříni se dodává v malé bílé krabičce, v níž najdeme v podstatě to nejnutnější, pokud nepočítáme onu zmíněnou gumovou vložku do odkládacího prostoru. Vedle ní jsou zde dvě sady šroubků, podložek a distančních sloupků a také jedna sada pro montáž externího 3,5" zařízení skládající se z upravené záslepky a plastové redukce do 5,25" šachty.


Chlazení skříně

Schopnosti této skříně chladit nainstalovanou sestavu si zaslouží vlastní kapitolu a menší pozastavení. Je jasné, že zde výrobce myslel na dosažení co největšího průtoku vzduchu skříní a tedy i jeho co nejrychlejší obměny. Jenže to s sebou nenese pouze výhodu v podobě ideálního prostředí pro kvalitní chlazení komponent, ale také problémy. Zde to jsou především dva, a sice absence jakýchkoliv prachových filtrů a také nebezpečné zakomponování 200mm ventilátoru, přes nějž se do počítače mohou snadno dostat něčistoty a v tom nejhorším případě tekutiny. Zde nám ani jakkoliv ostré varování ze strany výrobce nepomůže.


Zpracování ventilátorů je na vysoké úrovni - vadí pouze způsob napájení přes Peripheral Power

Co zde tedy máme za chladicí prostředky? V prvé řadě to jsou dva přední 120mm ventilátory s průhledným rámečkem a podsvícením pomocí modrých LED. Jejich primárním úkolem je chladit pevné disky, každý až tři, ale vzhledem k velmi volnému průchodu vzduchu až do útrob skříně tyto ventilátory jistě přispějí i k vyživování chladičů grafických karet studeným vzduchem. To se zvláště hodí, pokud hodláte provozovat dvě grafické karty v SLi nebo CrossFire módu. Pokud jeden z HDD modulů zůstane prázdný, můžete ventilátor využít i k nainstalování do dodávané černé plastové klícky, od které budou mít jeho lopatky ke grafickým kartám blíž.

RPM
Proud
Průtok vzduchu
Stat. tlak
Hluk
Příkon
800
0,30 A
134 CFM
0,69 mm H2O
30 dBA
3,6 W
600
0,17 A
108 CFM
0,4 mm H2O
27 dBA
2,04 W
400
0,08 A
83 CFM
0,2 mm H2O
24 dBA
1,0 W
200mm ventilátor

Pro odvod teplého vzduchu ven ze skříně, pokud se tedy zde stačí vůbec ohřát, poslouží zadní 120mm ventilátor v klasické pozici u I/O štítku základní desky, horní 200mm ventilátor a také ventilátor zdroje. Navíc, pokud používáte moderní grafickou kartu s chladičem posílajícím vzduch rovnou mimo skříň, bude vám 'dýchat' prakticky celá zadní stěna skříně a ještě onen mastodont nahoře. S takovou konfigurací se již nemusíte bát jakékoliv sestavy, pokud se vám ovšem dovnitř vejde. A kdyby ani to ne, můžete si dokoupit 120mm ventilátor i do boční pozice naproti grafické kartě. A aby to nebylo tak snadné, výrobce ještě ke každému dodanému ventilátoru připojil třístupňovou regulaci otáček.



Zbývá otázka - jsou všechny tyto ventilátory pro rozumný provoz skutečně nutné? Osobně se přikláním spíše k přísné selekci a logickému rozmístění ventilátorů, než zaplnění veškerých pozic. Jednak nemusí být pro spolehlivé uchlazení vůbec nutné zapojovat přední ventilátory. Skříň je vzdušná a zadní ventilátory se jistě samy postarají o dostatečný průtok vzduchu kolem pevných disků. A pokud vám jde o chlazení grafických karet, vždy je tu ona zmíněná boční pozice, jejíž ventilátor budou mít karty pouze pro sebe. Nesmíme také zapomínat na vliv napájecího zdroje, jehož ventilátor se na obměně vzduchu u rozšiřujících karet bude také podílet.

RPM
Proud
Průtok vzduchu
Stat. tlak
Hluk
Příkon
2000
0,24 A
79 CFM
2,54 mm H2O
30 dBA
2,9 W
1600
0,20 A
56 CFM
1,53 mm H2O
28 dBA
2,4 W
1200
0,13 A
39 CFM
0,92 mm H2O
25 dBA
1,6 W
120mm ventilátory

Nakonec také není zcela jasné, jak je to se zadními ventilátory, tedy jedním 120mm a jedním 200m a zda ten menší má vedle většího vůbec smysl provozovat. Ani zde by rozdíly neměly být velké, ale samozřejmě záleží na konfiguraci komponent a jejich tepelném výkonu. Pokud si všímáte tabulek, tak se také můžete podívat, že oproti 120mm verzím dosahuje 200mm verze poměrně malého statického tlaku. To by jí mohlo u přeplněných skříní poměrně dost ublížit a nakonec zvýhodnit menší ventilátor.


reklama