reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Antec Phantom - tichých 500W

23.1.2007, Martin Šejnoha, recenze
Antec Phantom - tichých 500W
Předmětem této recenze se stal zdroj s možností pasivního provozu. Cena takovýchto zdrojů je poměrně dost vysoká, a proto jsme se rozhodli ověřit za vás, zda oprávněně. Pokud vás zajímá, jak si zdroj vedl v zátěžových testech, nebo jen jak se výrobce vypořádal s vnitřním uspořádáním, čtěte dále.
Kapitoly článku:
Zdroj v zátěžových testech obstál výborně - ani náběh pod plnou zátěží mu nečinil nejmenší problémy. Vestavěný ventilátor se rozběhl až po 10 minutách odebírání plného výkonu při teplotě okolí 23°C a při nastavení na první stupeň (teplota uvnitř - 40°C). Ani s běžícím ventilátorem nebyl zdroj příliš hlučný a při přepnutí na druhý stupeň (teplota 47,5°C) se rozběh ventilátoru o dalších cca 10 minut oddálil a po ochlazení zdroje se opět vypínal. Na třetí stupeň jsem pod plným výkonem netestoval, neboť výrobce tento režim ani nedoporučuje při plném vytěžování používat. Za chodu zdroj ani nevydával žádné pískání a podobné zvuky.

Vlastnosti zdroje jsem otestoval i na reálném počítači. Jedná se o energeticky nenáročnou sestavu osazenou procesorem Athlon 64 3200+ a grafickou kartou GeForce 7300GT. Při navolení prvního stupně začal ventilátor pracovat po cca půl hodině plné zátěže nastolené programy 3DMark05 a Prime95. Příkon ze sítě se při tom pohyboval na 170W. Ovšem ventilátor vždy běžel 10 sekund a pak se opět na minutu vypnul. Při navolení druhého stupně jsem ani nepostřehl, že by ventilátor vůbec někdy pracoval.
Nyní už následují naměřené hodnoty: účinnost zdroje při plné zátěži dosahovala 85%, což je vynikající hodnota. Teplota na povrchu skříňky se držela na 35°C, teplota vyfukovaného vzduchu při běhu ventilátoru dosahovala 48°C. Zdroj odebíral naprázdno ze sítě 5W a při zatížení +5VSb větve se odběr vyšplhal na 20W. I zde je tedy dosaženo velmi dobrých hodnot.


Větev
0%(*)
25%
50%
75%
100%
+3,3V
3,28V
3,25V
3,23V
3,22V
3,20V
+5V
5,0V
4,91V
4,87V
4,80V
4,78V
+12V
12,04V
11,98V
11,94V
11,90V
11,85V
+5VSB
5,13V
-
-
-
5,07V

(*) 0% zátěží se rozumí minimální zátěž požadovaná specifikacemi


Napětí jednotlivých větví zdroje je zcela v toleranci udávané specifikací. Nyní následují oscilogramy jednotlivých větví: (nastavení osciloskopu: 1ms/div, 20mV/div)


+12V větev


+5V větev


+3,3V větev


+5VSB větev


I výstupní zvlnění se drží na pěkných hodnotách, po funkční stránce nelze tomuto zdroji tedy nic vytýkat.


Závěr



Tento zdroj prošel všemi testy na výbornou, i provedení je vynikající a k tomu se navíc přičítá nulová hlučnost při nižší zátěži. Toto vše vypadá velmi pěkně, ale bohužel nemusí být využití takovéhoto zdroje (s pasivním chlazením) v každém počítači příliš smysluplné. Jistě víte, že je třeba chladit i ostatní části počítače. Někdo by mohl namítat, že to lze vyřešit vodním chlazením, ovšem ani to není spása, protože pořád je třeba chladit napájecí obvody základní desky, grafické karty a také je vhodné držet ve skříni nízké teploty vzhledem k životnosti elektrolytických kondenzátorů. Proto v počítači stále musí být alespoň jeden ventilátor a v případě odvodu tepla z topících komponent pomocí vodního chlazení lze pak k odvodu zbývajícího odpadního tepla použít právě zdroj se stále běžícím ventilátorem.


Vynikající provedení
Vyšší cena
Nízká hlučnost
Nezužitkování veškerého potenciálu
Vysoká účinnost
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 5100,- Kč (JSComputers)

Za zapůjčení zdroje Antec Phantom 500W děkujeme firmě JSComputers



Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
která se zabývá výrobou a zároveň i prodejem svých měřicích přístrojů.


reklama