reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC d2757Ph: Designovka s 3D

29.11.2012, Pavel Kovač, recenze
AOC d2757Ph: Designovka s 3D
Máte rádi 3D? Máte rádi pěkné monitory? Tak právě pro vás je tu nový IPS monitor od AOC. Ten vsází na pasivní technologii 3D (tedy bez blikání), velikost 27", Full HD rozlišení a hlavně na neotřelý design.

Pozorovací úhly


Pozorovací úhly jdou ruku v ruce s technologií. Technologie e-IPS je dnes natolik vyspělá, že pozorovací úhly jsou téměř bezchybné. Jediné, co dnešnímu monitoru vadí, je lesklý povrch. Ač se nejedná o zcela lesklý monitor, tak k matnému má daleko. Pokud na monitor koukáte z čela, tak odraz nevidíte, pokud však začnete koukat do černé obrazovky či ze strany, tak jsou již odrazy hodně výrazné. Díky tomu jsou celkově pozorovací úhly trošku degradovány.


- pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Asi největší tragédií tohoto monitoru je nízký kontrast. Ten dosahuje totiž pouze na hodnotu 300:1. To opravdu není mnoho. Pokud uvážíme v potaz technologii, tak se stále jedná o podprůměrný výsledek.


 - kontrast při maximální jasu


 - kontrast při jasu 120cd/m2


Ani po kalibraci na 120 cd/m2 se kontrast nezlepšil. Ten, kdo čte naše recenze, to jistě očekával, ale je potřeba si to potvrdit.


Průběh jasu


Zde AOC asi nepotěší uživatele pracující v noci. Regulace jasu je totiž pouze v rozsahu 84 až 217 cd/m2. V noci vás tedy bude monitor trošku oslňovat. V tomto ohledu jsou pořád asi nejlepší monitory EIZO. Samozřejmě srovnávat EIZO a AOC je jako se dívat na černobílé televizi na HD signál, ale to je teď jedno.


 - průběh jasu


Podsvícení


Kvalita podsvícení je velmi důležitá pro většinu lidí pracujících s grafikou. Bohužel ani zde asi AOC moc nepřesvědčí. Je to zkrátka tradiční levný e-IPS panel s drobným průsvitem na pár místech na okraji. Trošku nepříjemný je i fakt, že podsvícení je na horním okraji světlejší než kousek pod ním. To nevidíme moc rádi, protože při sledování filmu se zdá, že je horní část obrazu zkrátka světlejší a nic s tím neuděláte.


 - podsvícení 3D graf


 - podsvícení 2D graf


 - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


 - rozložení jasu v procentech


 - rozložení jasu při 120cd/m2


 - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Ještě se podíváme na podsvícení pohledem lidského oka. Přepočteme si hodnoty na gamu 2,2 a tím získáme lepší přehled o tom jak podsvícení v reálu uvidíme.


 - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


 - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu
reklama