reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC i2352Vh: levný a přesto dobrý?

14.3.2012, Pavel Kovač, recenze
AOC i2352Vh: levný a přesto dobrý?
Společnost AOC je známá svými monitory v nižší cenové relaci. V poslední době však dorazily e-IPS panely, které do oblasti LCD monitorů vdechly nový vítr. V dnešní recenzi se podíváme, jak si s tímto panelem poradilo právě AOC.

Pozorovací úhly


Protože jde o e-IPS panel, jsme jistě připraveni na dobré pozorovací úhly. Také bychom měli být obeznámeni s faktem, že tmavé tóny při pohledu ze stran či zespodu zkrátka mění barvu do fialové. Oproti klasickému S-IPS panelu je to zde však méně zřetelné. Povrchová vrstva obrazovky je v matném provedení a bez perleťového efektu. Ten obvykle bývá vidět právě u S-IPS panelů a znepříjemňuje život nemalé části uživatelů. AOC i2352Vh má však velmi příjemnou povrchovou úpravu, která se podobá S-PVA panelům od Samsungu.





Pozorovací úhly jsou na poměry LCD perfektní a nelze jim vlastně nic vytknout. OLED je stále pro běžné smrtelníky v nedohlednu.


Kontrast


V továrním nastavení má monitor nastavený kontrast na 40 %. Při této hodnotě však dochází k ořezávání barevného spektra. Snižujete si tím počet barev. Pro optimální podání barev nastavte kontrast přesně na 50 %. Vyšší hodnoty ořezávají barvy v černé a naopak nižší hodnoty ořezávají bílou.


Rozložení kontrastu


Nově v recenzích uvádíme i rozložení kontrastu po ploše monitoru. Sonda sice neumožňuje (vzhledem ke své konstrukci) měřit zcela v rozích monitoru, ale vždy se snažíme přiblížit co nejvíce do rohů.





Všimněte si velkého poklesu kontrastu v levém dolním rohu. Je to dáno prosvítáním podsvícení. Černá v této části obrazu se snad ani černou nazvat nedá. Pokles kontrastu o víc jak polovinu je docela závažný. Bohužel je to u levných monitorů docela běžný jev.


Průběh jasu


Rozsah jasu u AOC i2352Vh je téměř 200 cd/m2. Sice to není jako u monitorů EIZO, ale i tak jde o dobrý výsledek. Pro lidi pracující v noci je to jistě dobrá zpráva. Minimální jas 89 cd/m2 obvykle stačí i v absolutní tmě.





Musím pochválit zdroj, který nevydává ani při nízkém jasu žádný slyšitelný zvuk.


Stabilita jasu


Pokud dostaneme do redakce monitor s LED podsvícením, tak už nebudeme uvádět graf stability jasu. Měření samozřejmě provádíme, ale pokud jde o rovnou čáru v grafu, tzn. náběh intenzity jasu je prakticky nulový, tak nemá cenu tímto grafem zabírat místo. To je případ i monitoru AOC i2352Vh, který ihned po zapnutí nabízí maximální možný jas. Nemusíte tedy čekat na monitor, až bude v 100% kondici a hned můžete pracovat.


Podsvícení


LED podsvícení bylo v první vlně předzvěstí perfektní homogenity. Následně však výrobci přistoupili ke zjednodušení v podobě umístění LED pásku na kraje obrazovky. Tím vlastně pouze vyměnili zdroj světla a nic převratného se neděje. Na druhou stranu to umožňuje snížit náklady na výrobu. Díky tomu můžeme mít monitory s nízkou spotřebou a IPS obrazovkou za cca 3500 Kč. To bylo ještě pře rokem zcela nemyslitelné.














Podsvícení tedy není zrovna ideální. Nejsvětlejší místo obrazu jde od pravého spodního rohu do středu obrazovky. Jinak podsvícení ke krajům výrazně klesá.
reklama