reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC i2352Vh: levný a přesto dobrý?

14.3.2012, Pavel Kovač, recenze
AOC i2352Vh: levný a přesto dobrý?
Společnost AOC je známá svými monitory v nižší cenové relaci. V poslední době však dorazily e-IPS panely, které do oblasti LCD monitorů vdechly nový vítr. V dnešní recenzi se podíváme, jak si s tímto panelem poradilo právě AOC.

Odchylka dE a barevný gamut


Nejprve se podíváme na barevný rozsah, neboli gamut. Monitor nemá tzv. wide LED, a tak je schopen zobrazit "pouze" sRGB gamut. V zelené barvě dokonce lehce přesahuje. Vzhledem k ceně je sRGB gamut zcela očekávatelný a Adobe RGB by byl stejně na škodu. Nutnost kalibrace a správné nastavení programů se u monitoru za cenu kolem 3500 Kč zkrátka nečeká.




Tovární nastavení


Tovární nastavení se obvykle moc nevytáhne, AOC na tom však není úplně špatně. Výchozí přednastavení "Normální" má průměrnou barevnou odchylku dE(2000)=2,79. Dostaneme se však ještě k lepším výsledkům.




Profil Normální


Profil "sRGB" lehce zlepšil prakticky všechny barvy, včetně šedých odstínů. Barevná odchylka dE(2000)=2,67 sice není pořád to pravé ořechové, ale na monitor této cenové kategorie jde o výborný výsledek.




Profil sRGB


Profil "Studené" celou věc ještě zhoršil. Průměrná odchylka byla 3,23. Nedoporučuji tedy tento profil používat.




Profil Studené


Poslední profil "Teplé" už raději ani nezapínejte. dE(2000)=9,01 už není nic hezkého.




Profil Teplé


Pokud však sáhneme po ručním nastavení monitoru, tak i pomocí sondy coby jen "přesného oka" (tedy bez samotné kalibrace pomocí ICC profilu) dosáhneme již velmi pěkných výsledků. Toto nastavení má navíc tu výhodu, že nemusíte prakticky řešit správu barev v programech. Stačí používat sRGB (obvykle přednastaveno v programech) a máte vystaráno. Průměrná odchylka dE(2000)=1,59 už většině uživatelů bude stačit.

Nastavení monitoru bylo následující:

R=50
G=50
B=46
Kontrast: 86
Jas: 64

Možná se divíte zvýšení kontrastu nad 50 %, když jsme si v kapitole o kontrastu uvedli, že ideální hodnota je 50 %. Jde o to, že abychom dosáhli lepších barev, bylo třeba ubrat na hodnotách RGB a tím vlastně snížit jas. Kontrast tedy může opět vytáhnout přes 50 (zvýšíme tím jas bílé barvy). Pokud jsem nechal kontrast na 50 a snažil se upravit barevnost, tak jsem nedosáhl tak dobrých výsledků, jako při tomto opačném postupu.




Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Po kalibraci přes OSD již nastoupí samotná kalibrace pomocí ICC resp. ICM profilu. Tím se dostáváme na hodnotu dE(2000)=0,58, což je docela slušný výsledek. Jediná černá barva přesáhla hodnotu 1. S tím však mají IPS obrazovky obecně problém.





Podívejme se, co s monitorem udělala samotná kalibrace. Velké rozdíly jsou prakticky u všech barev, avšak nejvíce potřebovala "poladit" modrá. Dle měření se to i povedlo a modrá je po zkalibrování velmi dobrá.





Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Panel obsahuje dithering s FRC, ale díky pomalé odezvě není v obraze vidět šum či jakékoli poblikávání. I při velmi pozorném sledování si FRC nevšimnete. Všimnete si však menší plynulosti v barevných přechodech. Je to daň za 6-bit panel.
reklama