reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC i2352Vh: levný a přesto dobrý?

14.3.2012, Pavel Kovač, recenze
AOC i2352Vh: levný a přesto dobrý?
Společnost AOC je známá svými monitory v nižší cenové relaci. V poslední době však dorazily e-IPS panely, které do oblasti LCD monitorů vdechly nový vítr. V dnešní recenzi se podíváme, jak si s tímto panelem poradilo právě AOC.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280 x 800)


Monitor zvládal zobrazit snad všechna možná rozlišení. Navíc umožňuje obrazu zachovat poměr stran přímo v OSD menu. Pokud se při testech barev zdálo přeostření obrazu jako negativum, tak při interpolaci rozlišení je to naopak pozitivum. Linky jsou perfektně ostré a text dobře čitelný. Do recenzí je přidán nový obrazec, na kterém sledujeme moire efekt při nižším rozlišení. Občas se totiž stává (např. pokud necháte interpolaci na grafické kartě NVIDIA - u AMD zatím neověřeno), že dochází na novém obrazci k "proužkování" resp. nespojité interpolaci v celém obrazu.




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -


Na novém obrazci, který je zaměřen na moire efekt, vidíte občasnou nepřesnost. Na šachovnicovém poli (levá spodní část) je vidět jakási struktura riflové látky. Je to dáno právě nepřesností interpolace. Jinak jsou ale linky velmi dobře zobrazeny. Oproti interpolaci, co podává grafická karta, jde o posun kupředu.


Regulace jasu


Frekvence blikání LEDek dosahuje sice pouze běžné hodnoty 240 Hz, ale zase není nikterak nízká. Jsou zde panely, které mají i pod 180 Hz. Blikání si tedy rozhodně nemáte šanci všimnout, a tak v něm nevidím problém.





Spotřeba


Spotřeba je jako když střelí. Nemyslím tím, že tak rychle se vám bude točit elektroměr, ale je zcela lineární vůči snižování jasu. Hodnoty 34,4 W pro maximální jas a 16,3 W pro minimální jsou velmi slušné.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 19,4 W. To je velmi slušné a neudělá vám to vítr v peněžence.





A opět přidáme do recenze jednu užitečnou hodnotu. Připočítáme spotřebu na svítivost v lumenech. Samozřejmě se započítává plocha monitoru. Můžeme si tak tedy porovnat jakékoli monitory mezi sebou, přestože mají jinou úhlopříčku.

Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,215 lm/W. Zatím je brzo pronášet nějaké horlivé závěry. Až touto metodikou naměříme víc monitorů, tak uvidíme, jak na tom jsou.
reklama