reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC Q2963Pm: 21:9 za lidovku

27.5.2013, Pavel Kovač, recenze
AOC Q2963Pm: 21:9 za lidovku
Pokukujete po filmovém monitoru? Nepřesvědčil vás Dell U2913WM? Možná právě pro vás je tu nový AOC Q2963Pm, který poskytuje za malý peníz slušný zážitek. Navíc přidává i slušné barvy bez kalibrace!

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1024×768)


U takovéhoto monitoru je jistě dobré si pohlídat aby byl do něj šel signál se správným poměrem stran. Pokud se to nepodaří, tak není nic jednoduššího než zavítat do OSD menu a pěkně interaktivně a plynule si měnit poměr stran. Ano, pokud zadáte například 4:3, tak se obraz postupně zužuje až dosáhne správného poměru. V případě zobrazení 1:1 se celý opět plynule zmenší.


 - interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


 - interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


 - interpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -


Kvalita interpolace patří k lepšímu průměru až nadprůměru. Hodně dobře si poradil monitor s efektem moaré a díky tomu jsou i různé jemné struktury na webových stránkách dobře prokresleny (nemíhají se před očima).

Text je slušně ostrý, a co je hlavní, dobře se čte. Ve výsledku tedy nemám k interpolaci výtky. Jde zkrátka o interpolaci, a tak nelze očekávat, že bude text 100% ostrý jako u nativního rozlišení.


Regulace jasu


Opravdu příjemné překvapení se událo při regulaci jasu. Podsvětlovací LED se totiž neregulují pomocí PWM, ale lineárně, a to v celém rozsahu. Díky tomu se můžete rozloučit s bolavýma očima. Průběh regulace podsvícení není ani nutné přikládat. Byl by totiž trošku nudný: Rovná čára co mění svou polohu.

Spotřeba


Vzhledem k velikosti je spotřeba docela slušná. Sice si při maximálním jasu řekne o celých 38 W, ale v přepočtu na plochu má monitor světelný výkon docela dobrý. Ano, jsou zde efektivnější monitory, ale ty obvykle zase nemají lineární regulaci podsvícení.

Pokud budete provozovat běžný pracovní čas (2000 h ročně) tak si připravte cenu 240 Kč při jasu 120 cd/m2. A 350 Kč při maximálním jasu.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 25,9 W.


 - spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,351 lm/W.

reklama