Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC Q2963Pm: 21:9 za lidovku

27.5.2013, Pavel Kovač, recenze
AOC Q2963Pm: 21:9 za lidovku
Pokukujete po filmovém monitoru? Nepřesvědčil vás Dell U2913WM? Možná právě pro vás je tu nový AOC Q2963Pm, který poskytuje za malý peníz slušný zážitek. Navíc přidává i slušné barvy bez kalibrace!

AOC Q2963Pm: celkové hodnocení


V celkovém součtu není monitor AOC vůbec špatným. To hlavní, co jej vyzdvihuje, je cena, která se v českých obchodech bude pohybovat už od počátku kolem desíti či jedenácti tisíc korun. Tedy o celé tři tisíce levnější než jeho nejbližší konkurent Dell U2913Wm. Ten ovšem poskytuje lepší podsvícení a daleko lepší ergonomii. A právě ergonomie je u AOC asi největší negativum. Na první pohled vypadá docela slušně, ale monitor na stole leží opravdu nízko, a pokud měříte nějakých 180 cm, tak si připravte alespoň 10-15cm knihu, kterou monitor podložíte. Jinak koukáte hodně směrem do stolu. Zkrátka zdvih monitoru chybí jako sůl. Dále tu je oproti Dellu ono horší podsvícení. Na jednu stranu to někomu může vadit, ale na stranu druhou je podsvícení daleko lepší než u většiny dnešních levných LED monitorů.

Co se týče odezvy, tak zde monitor překvapil hlavně v tom, že lze v OSD menu regulovat Overdrive, a tím i řídit překmit. Ve výsledku je sice odezva pouze průměrná, ale vzhledem k absenci překmitů je odezva velmi dobrá. Bohužel ji hodně sráží vysoký inputlag, který u některých her může být doslova smrtelný.

Velkým překvapením je barevné podání, které jsem až tak dobré upřímně nečekal. Jen je škoda, že jej AOC kazí přiloženým a vlastně pro mnoho uživatelů vnuceným ICC profilem, který se vlastně bez jejich vědomí nahraje do systému. Ihned po zapojení monitoru tedy doporučuji profil vyřadit, či monitor zkalibrovat pomocí sondy.


 - základní pohled


Ve výsledku samozřejmě AOC na Dell nedosáhl. Je to ovšem dáno s největší pravděpodobností samotnou cenou. Za příplatek 1 500,- si totiž můžete koupit již slušný VESA držák a vlastně tak monitor povýšit, resp. dokonce předčit v ergonomii oproti Dellu. Bohužel ono podsvícení nespravíme již ničím.


 - celkové hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Sledování filmů
2) Hraní her (pozor však na inputlag)
3) Editaci videa

Monitor s poměrem stran 21:9 se samozřejmě hodí nejvíc na sledování filmů. Ovšem dejte si pozor na seriály, které jsou obvykle "jen" v 16:9, a tak se po stranách zobrazí pruhy. Ve výsledku tak můžete získat větší obraz na 23" monitoru.

 

Plusy


+ Opravdu slušné barevné podání (pozor však na zabudovaný profil)
+ Dobré pokrytí sRGB gamutu
+ Regulace jasu bez blikání
+ Vyrovnaná odezva bez překmitů a s regulací
 
 

Minusy


- Ergonomie a konstrukce
- Dell U2913Wm má daleko lepší podsvícení

 
Cena v době testování: cca 10.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru AOC Q2963Pm děkujeme AOC.


Jak hodnotíte monitor AOC Q2963Pm?
V anketě šlo hlasovat od 27.5.2013 do 15.5.2014. Počet hlasujících: 7
Výborný57 %
Průměrný14 %
Špatný29 %