reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOpen Aeolus G325: herní kostka

9.6.2006, Jan Vítek, recenze
AOpen Aeolus G325: herní kostka
Firmu AOpen jsme co se týče skříní trochu zanedbávali, tudíž to teď napravujeme recenzí jedné zajímavé novinky – skříně Aeolus G325. Písmeno G v tomto případě znamená Game PC, což nám více než jasně napovídá, že je určena pro herní účely. Zajímavé jsou i její rozměry. Je totiž určena výhradně pro MicroATX desky a to z ní dohromady činí výrobek hodný pozornosti.
Kapitoly článku:
AOpen se zabývá výrobou všech možných PC komponent, z nichž nejznámější jsou asi právě skříně, ale také základní desky, notebooky, optické mechaniky, grafické a zvukové karty, nebo vstupní zařízení – klávesnice a myši.


Počítačové skříně AOpen jsou na našem trhu již velmi dlouhou dobu, kdy ve své době tvořily velmi zajímavou alternativu pro ty, kteří se nechtěli spokojit s kvalitou levných Morexů a Eurocasů a zároveň by neradi utratili za skříň půlku měsíční výplaty. S nástupem nových značek však nabídka AOpen skříní začala povážlivě stagnovat, takže jsme se moc novinek nedočkali. O to větší je překvapení v podobě nové řady Game PC, ve které jsou zatím dva modely – naše "kostka" G325 a vetší G520.


G520 s podporou formátu ATX, ač má poměrně zajímavý a vydařený přední panel, nepřináší nového celkem nic, co bychom v posledních měsících neviděli od skříní jako Gigabyte Triton, nebo Coolermaster Centurion 534, tedy 120mm ventilátor vzadu nad sloty a levou bočnici s připraveným tunelem pro procesor a průduchy naproti grafické kartě. Zato G325 je zcela jiná. S rezervou by se dala označit za krychli, jež má vzadu připojený plastem krytou skříňku pro napájecí zdroj. Kvůli svým rozměrům a tvaru bylo také nutné vymyslet interiér, kam by se mohly dát výkonné komponenty (jde přeci jen o skříň pro herní počítač), které by mohly být kvalitně chlazeny. To jistě nebylo jednoduché a také to v sobě nutně nese sníženou kompatibilitu s nadstandardně velkými periferiemi a jejich chladiči.

Specifikace - AOpen Aeolus G325:


Použitý materiálSECC
Rozměry280*260*405mm (š*v*h)
KompatibilitamicroATX (244*244mm)
Šachty 1x 5,25"
3x 3,5" (1 externí)
ChlazeníN/A
I/O portymikrofon, sluchátka, 2x USB2.0, 1x IEEE 1394

Teď již ale k samotné skříni. Základní deska se umísťuje do jejího dna, tudíž není překvapující, že je širší než vyšší. Vyrobena je z klasického SECC materiálu o tloušťce 1mm (G520 má pouze 0,6mm SECC!) a přichází ve dvou zabarveních. My jsme měli k dispozici dobře známou kombinaci černé a stříbrné, ale prodává se i černo-červená kombinace. Rozdíly v barvě ale doznaly pouze plastové rámy; přední záslepky jsou v obou případech stříbrné. Stejné je také podsvícení, bez kterého by se dnes žádná pořádná herní skříň neobešla. Tady je realizováno s pomocí čtyř podlouhlých kousků průhledného plastu, umístěných mezi přední záslepky. Ty jsou z levé strany prosvíceny pěti LED, jejichž barvu už snad ani nemusím zmiňovat.


Při pohledu na skříň ze přední strany se zdá, že je pokryta záslepkami a pozicemi odshora dolů, ovšem pracující jsou pouze dvě nahoře a zbylé tři jsou atrapy, tedy kromě té vespodu. Zcela vrchní je opatřena pružinkou, tudíž si je bude optická mechanika otevírat sama (povšimněte si také malého stříbrného knoflíku k otevírání dvířek), ale dolní pro 3,5“ zařízení drží magnetickou silou. Ty si tedy budete muset otevírat svépomocí. Zcela vespodu jsou dvířka, držící rovněž magnetickou silou, za nimiž se skrývají klasické přední I/O porty, tedy vstup pro mikrofon, výstup na sluchátka, dva USB 2.0 porty a jeden IEEE1394 Firewire. Designově na mě celý přední panel působí velmi vkusně a vyváženě, tedy alespoň v této verzi. Červené rámy přece jenom už působí vedle černé, stříbrné a modré trošku levně. Samozřejmě by také bylo lepší, kdyby bylo celé čelo vyrobeno z hliníku, ale to by vzhledem k zakulaceným tvarům bylo až příliš náročné na výrobu, materiál a tudíž i finance.





Obě bočnice jsou naprosto stejné. Ony to vlastně nejsou ani bočnice – celý kryt je z jednoho celku, jako byly kryty ještě starých AT Miditowerů. Přes celou spodní polovinu obou boků vede perforace, coby důležitý prvek chlazení celé skříně, protože přes přední panel se dovnitř dostane jen minimum vzduchu, jestli vůbec žádný. Perforace na levé straně je určena především pro grafickou kartu a na pravé straně pro procesor. Tam je také při určité konfiguraci chladiče CPU možné, že bude ven proudit vzduch zahřátý jeho žebry.


Zde si již také můžeme všimnout, jak bude uložen zdroj. Je jasné, že zde se již neobejdeme bez zdrojů s 120mm ventilátorem, nebo alespoň takovým, který má v tandemu zapojené dva menší, z nichž je jeden na jeho spodní straně. Tato strana je obrácena směrem dovnitř do skříně a jako jediná tak na sebe přebírá aktivní odvod teplého vzduchu. Na dnešní dobu je chlazení skříně pouze přes ventilátor/y zdroje pro moderní systémy v podstatě nedostatečné, ovšem Aeolus G325 je malá skříň (pouze 1,9 čtverečné stopy = 28,3 litrů), takže jednak je jasné, že pro další ventilátory zde mnoho místa nebude a potom takovýto prostor by měl jeden 120mm kus zvládnout. I přesto by se pro další ventilátor jedno místo našlo, a to přímo nad procesorem.


Hlavní část zadní strany pokrývá černým plastem krytý koš pro napájecí zdroj. Zdá se, že výška skříně byla uzpůsobena akorát tak, aby se onen koš vešel nad štítek základní desky. Ten AOpen dodává již k základní desce nainstalovaný. Rozšiřující sloty pro karty jsou celkem čtyři. Na tomto pohledu si také můžeme povšimnout mechanismu pro jejich rychlé upnutí v podobě posunovacího štítku. V kolejničkách jej drží dva klasické šroubky a jeden s velkou hlavičkou (thumb screw) jej zajišťuje. Trošku na závěr stránky přeběhnu k instalaci, protože musím podotknout, že sám o sobě nemá šanci karty dostatečně upnout, protože se naše grafika kymácela jak topol ve vichřici. Tento mechanismus je tedy naprosto neužitečný, ještě že se nezapomnělo na jistotu – závity.



Naposled se ještě podíváme na spodní stranu G325, Tu uvidíme především průduch v předním plastovém panelu, skrz který má proudit vzduch k několika otvorům a jimi dovnitř, aby alespoň trochu ochladily pevný disk.
reklama