reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOpen DRW8800 AAN: víc než jen běžný standard

21.6.2004, Josef Brož, recenze
AOpen DRW8800 AAN: víc než jen běžný standard
Firma AOpen je známa především jako výrobce kvalitních základních desek, grafických karet, atd. Tajwanská společnost se pohybuje na trhu již cca 20 let. V posledních několika letech rozšířila svoji nabídku o CD/DVD produkty. Mechanika DRW 8800 AAN navazuje na...
Kapitoly článku:
  1. AOpen DRW8800 AAN: víc než jen běžný standard
  2. Testy CD médií
  3. Testy DVD médií a závěr
Firma AOpen je známa především jako výrobce kvalitních základních desek, grafických karet, atd. Tajwanská společnost se pohybuje na trhu již cca 20 let. V posledních několika letech rozšířila svoji nabídku o CD/DVD produkty. Mechanika DRW 8800 AAN navazuje na svého předchůdce AOpen DRW8800 APP. Výrobce vylepšil novou „generaci“ rychlejším zápisem na CDR (32x). Mechanika patří do rodiny 12x rychlostních (tzv. combo) DVD mechanik.



Obr. 1 – AOpen DRW8800 AAN

AOpen umí pracovat s oběma nejrozšířenějšími formáty DVD+R/RW a DVD-R/RW. Zápis na DVD±R média probíhá 8x rychlostně, přepis DVD±RW pak rychlostí 4x. Čtení DVD±RW probíhá maximálně 8x rychlostně. Průměrné přístupové doby se dle výrobce pohybují kolem hodnoty 140 ms pro DVD a 120 ms pro CD. Zápis CDR je 32x rychlostí, čtení pak 40x. Kvalitní vypalování zajišťuje 2MB buffer a další podpůrné technologie (Just Link, OPC, atd). Mechanika podporuje PIO mód 4 / UltraDMA 33. Podrobnější informace najdete v níže uvedených testech.


Obr.2 – logo AOpen

Výbava a design

Přední panel je poněkud strohý. Čelo zdobí černé logo AOpen a vlisovaná loga DVD Fora a DVD+RW Aliance, atd. Maska mechaniky neobsahuje sluchátkový stereo výstup a regulátor hlasitosti. Nechybí však klasický otvor pro nouzové vysunutí média. Provoz a stav mechaniky zobrazuje čtvercová kontrolka. Za zmínku stojí velmi tiché vysouvání dvířek. Tray je odlehčený, s mnoha otvory a vybráním po obvodu. Čelo výsuvného vozíku je opatřeno protiprachovým „filtrem“. Ve spodní části panelu je úzký průduch usnadňující „chlazení“ mechaniky.



Obr. 3 – Přední panel

Na zadní straně mechaniky jsou konektory pro ATAPI rozhraní a napájecí konektor. K dalšímu vybavení patří - analogový audio konektor pro propojení mechaniky se zvukovou kartou, jumpery pro nastaveni (Master/Slave/Cable select). Nechybí digitální výstup SPDIF .



Obr. 4 – Zadní část

Vybavení a software

Retailové balení je překvapivě chudé. K mechanice dostanete v podstatě jen audio kablík, 4 šroubky , jedno DVD-ROM medium se software a anglický manuál. S lítostí vzpomínám na starší mechaniky Teac, které byly dodávány s bohatší SW výbavou, nemluvě o několika přibalených mediích. Výrobci se patrně snaží stlačit ceny co nejníže. Přesto, připlatím-li si za RETAIL balení, očekával bych něco víc, než jen barevnou krabici .

Zmíněné DVD medium obsahuje software:
  • Ulead VideoStudio 7 SE DVD + tutoriál
  • PowerDVD 5
  • Neo DVD
  • Nero Burning ROM 5.5
  • Acrobat Reader

Nero Burning ROM 5.5

Jeden z nejlepších vypalovacích software - Nero Burning ROM. Patrně není nutné představovat tento produkt blíže.  www.ahead.de

PowerDVD 5

PowerDVD je softwarový přehrávač DVD-Videa s podporou Dolby Digital, Dolby Pro Logic II. Nabízí velkou paletu různorodých funkcí, velmi dobrá je kvalita obrazu, vynikající zvuk. Mezi funkce programu patří např. zoom, digital zoom, Pan & Scan a vícejazyčné titulky, atd. PowerDVD podporuje úpravu vzhledu pomocí „skinů“.

Web výrobce: http://www.gocyberlink.com/english/products/product_main.jsp?ProdId=28

Neo DVD (standard v.4)

Jednoduchý program, který umožňuje převést Vaše video-soubory na DVD. Neo DVD dokáže zachytávat video i z analogových kamer, umí zaznamenat obraz z TV tuneru, pořídit kopii DVD, atd. Dále můžete zaznamenané sekvence vypálit jako DVD-Video, VCD nebo soubory pouze uložit na harddisk. Více informací naleznete zde. http://www.mediostream.com/


Obr. 5 – Přední panel

Ulead VideoStudio 7 SE DVD

Nejlepším kouskem retailového balení je střihový software společnosti ULEAD. Přes poměrně nízkou cenu je VideoStudio 7 univerzální a výkonný střihový software. Program umožňuje uživateli ovládat digitální kameru, upravovat video z digitálních i analogových zdrojů a v neposlední řadě podporuje grabování z TV tuneru. Software dále umožňuje střih, kompozici videa, postprocessing, mixovaní zvuku, atd.

Z Uleadu můžete své klipy exportovat nejen do DVD-Videa, ale i do formátů SVCD a VCD. Program provádí uživatele jednotlivými kroky a kompletním nastavením. Můžete vytvořit klasická grafická menu, řadit video-sekvence do kapitol, atd. – podobně jako u oficiálních komerčních DVD.


Obr. 6 – Ulead VideoStudio 7 SE DVD

Ulead VideoStudio nabízí uživateli vytvoření (mastering) DVD-Videa, aniž byste museli hlouběji pronikat do složitých nastavení, parametrů bitrate, „enkodování“, atd. Ulead je schopen pracovat s různými zdroji videa. Výsledné DVD může být kompilátem postaveným z různých formátů. Programu je v podstatě jedno, zda-li mu dodáte video v DivX, DV nebo Mpeg. Výsledné video lze potom bez problémů vypálit na DVD±RW. Stránky výrobce www.ulead.com

Specifikace Aopen DRW8800


AOpen DRW8800 AAN
Rozhraní IDEPIO Mode 4, UDMA/33 Mode 2
Vyrovnávací paměťBuffer - 2 MB
Čtení CDR40x
Čtení CDRW32x
Čtení DVD12×
Čtení DVD±RW 8x
Zápis CD-R32x ZCLV
Zápis CD-RW16x ZCLV
Zápis DVD+/-R8x ZCLV
Zápis DVD+/-RW4x CLV
Čtení a zápis na média12 a 8 cm
Přístupová doba CD-ROM120 ms
Přístupová doba DVD-ROM140 ms
Výsuvný mechanismusplotna
Podporované formátyCD-Audio, CD-DA, CD-ROM, CD-ROM XA, CD-R, CD-RW, CD-I, Photo-CD, Video CD, CD Extra, CD Text, DVD+RW/+R, DVD-R/RW, DVD-ROM, DVD-Video
Metody zápisu CDDisc at Once, Packet Writing, Sesion at Once, Track at Once
Metody zápisu DVDDisc at Once, DVD-Video, Incremental(DVD-R/-RW), Multi-Border(DVD-R/-RW), Multi-sesion(DVD+R/+RW), Random write(DVD+R/+RW), Restricted overwrite(DVD-RW), Sequential write(DVD+R/+RW)
Použité technologieSmart Burn, Smart-X, VAS, Mt. Rainier
Rozměry mechaniky148 × 46 × 190 mm
Záruční doba24 měsíců
Tab. 1 – Specifikace
reklama