reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aorus K7: hliníková mechanika v RGB barvách

19.2.2018, Jan Vítek, recenze
Aorus K7: hliníková mechanika v RGB barvách
Dnes se opět jednou podíváme na klávesnici od společnosti Gigabyte, která ji však prodává pod svou herní značkou Aorus. Jedná se o mechanický model K7 s hliníkovým tělem a plným RGB podsvícením.
Kapitoly článku:

Software a nastavení klávesnice

 
Pro nastavení klávesnice a otevření všech možností, které nabízí, je zapotřebí stáhnout si utilitu AORUS GRAPHICS ENGINE, která byla v našem případě k dispozici ve verzi 1.28 už z tohoto roku. Primárně nejde o utilitu pro nastavení klávesnice, jako spíše grafické karty. Oproti takovému MSI Afterburner jde ale o velice jednoduchý program, který nenabízí takové množství voleb, což je ostatně vidět na první pohled.
 

Máme tu základní možnosti pro přetaktování, změnu napájení GPU, výkonu chlazení a také nastavení limitů napájení a teploty, což nám však pro běžný overclocking grafické karty stačí. Ikonkou Monitoring vpravo dole si lze ještě zapnout grafy sledující takt GPU i pamětí, napětí, teploty, atd. Je také třeba říci, že s kartou stejné značky by tato utilita mohla nabídnout více možností, a to třeba pro podsvícení. Nám ale o to dnes nejde.
 
 
Ve spodní části se můžeme hned přepnout na klávesnici a zobrazí se nám Aorus K7 se všemi klávesami označenými oranžovou barvou. To lze měnit v menu vlevo nahoře, kde si lze vybrat třeba pouze šipky, klávesy WASD a podobně, nebo zcela libovolné klávesy. Pomocí následujícího menu, které je k hlavnímu oknu přilepeno z pravé strany, si pak můžeme vybrat různé styly a barvy podsvícení. Jsou tu již dobře známé efekty jako barevné vlny, pulzování a podobně, dále se dá nastavit intenzita podsvícení nebo konkrétní barvy ze škály. Zde je ale třeba říci, že aplikace funguje poněkud těžkopádně a jezdec ve škále barev neukazuje na odstín, který se nakonec na klávesnici objeví. Pokud si vyberete oranžovou, ve skutečnosti naskočí zelená, takže odstín je posunutý ve škále o kus doprava. To ale není zrovna nepřekonatelný problém, i když za pozornost stojí.
 

Své tlačítko na hlavním panelu si zasloužilo také okno pro tvorbu maker, která probíhá obvyklým způsobem, čili záznamem v reálném čase. Počítá se i se záznamem reálných prodlev, které lze nahradit fixními a pak si lze zvolit způsob provádění. Makro se může spustit po stisknutí vybrané klávesy jen jednou, pak je tu režim Fire (provádět po dobu stisknutí klávesy) a systém Start/Stop realizovaný jednotlivými stisky. 
 
Za pozornost stojí i výběr toho, co se má zaznamenávat. Jako obvykle tu je klávesnice a myš, ale pak taky jistá volba Location, která může být velice užitečná. Zaznamenává totiž nejen tlačítka polohovacího zařízení, ale také aktuální pozici ukazatele v mřížce dané rozlišením obrazovky. Pak si tedy můžeme vytvořit i takové makro, které bude ovládat tlačítka aplikací, pro něž neexistují klávesové zkratky. Při takovém záznamu ale níže zobrazené okno zmizí a jeho opětovným vyvoláním se nám do makra může dostat něco, co jsme nechtěli, ale to budeme moci po ukončení záznamu snadno napravit pomocí tlačítek vpravo dole.
 
Klávesnice viditelně označena logem RGB Fusion, takže bude umět své podsvícení synchronizovat, k čemuž budete ale samozřejmě potřebovat třeba desku či grafickou kartu Gigabyte rovněž s RGB Fusion nebo třeba RGB pásky či komponenty třetích stran. Zde můžete nalézt komponenty, které systém RGB Fusion podporují. 


Pro přiřazení vytvořených maker nebo kombinací kláves, různých funkcí pro spouštění aplikací a podobně pak využijeme tlačítko Keyassign v hlavním okně, po čemž si ještě na obrázku klávesnice zvolíme tu pravou klávesu.
 
 

To jsou veškeré funkce, které nám software nabídne a zbývají už jen funkce nastavení samotné aplikace, kde stojí za to se podívat pouze na ty obecné. Čítají možnost startovat aplikaci zároveň se systémem, a to i rovnou minimalizovanou, zavírat ji křížkem pouze do oznamovací oblasti a také automaticky kontrolovat aktualizace.

reklama