reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aorus Thunder M7 a P3: sehraná dvojice

25.8.2014, Jan Vítek, recenze
Aorus Thunder M7 a P3: sehraná dvojice
Společnost Gigabyte na letošním Computexu prezentovala také řadu herních periferií, které jsou sjednoceny pod značkou Aorus a slibují vysokou kvalitu. My se dnes podíváme na myš Thunder M7 a podložku P3, zda opravdu stojí za to.
Kapitoly článku:
Herní počítačová myš Thunder M7 je první a prozatím i jedinou, která nese značku Aorus a to samé platí pro podložku Thunder P3. Počítačová myš je zaměřena především na hry typu MMORPG, takže můžeme očekávat velké množství programovatelných tlačítek. Těch je přesně 16 a spínače pod nimi vyrobila známá společnost Omron. Dále tu máme palubní paměť, nastavitelnou hodnotu dpi, různé LED pro podsvícení a zkrátka vše možné, co patří k moderní počítačové myši. Podložka Thunder P3 patří mezi měkké látkové modely, které můžeme srolovat a v případě naší verze to bylo přímo nutné. Thunder P3 se totiž dodává ve čtyřech velikostech a k nám dorazila ta největší, která má rozměry 1000 x 400 mm. Ano, na šířku má přesně jeden metr.



- klikněte pro zvětšení -

Aby nebylo pochyb, že má jít o jeden z "lepších" produktů, připravil si Gigabyte vhodné balení, což se tedy týká myši. V černé papírové krabici s potiskem je ještě jedna černá papírová krabice, ale tentokrát bez potisku a až v ní je pěkné vyztužené pouzdro pokryté látkou, v němž najdeme samotnou myš. Vnitřní výplně přitom můžeme snadno vyjmout, takže dostaneme velké černé pouzdro, do nějž si můžeme uložit nejen myš. Jeho povrch narušuje jen reliéf loga Aorus a oním logem je jakási hlava ptáka. Jako inspirace pro tuto značku totiž posloužil egyptský bůh Horus, který je mimo jiné i bohem oblohy a zobrazován je s ptačí hlavou.



Podložka Thunder P3 přišla ve vysoké krabici srolovaná do úzké ruličky. V našem případě měla šířku jeden metr, ale k dispozici jsou i tři podstatně menší verze (viz dole).


Model
Gigabyte Aorus Thunder M7
Rozměry myši
116 x 70 x 44 mm
Hmotnost myši
110 gramů (+/- 10 g)
Tlačítka
16 programovatelných
Senzor
Pro-Laser
200 - 8 200 dpi
12 000 FPS
30 G
150 ips (3,8 m/s)
Rozhraní
USB, 1,8m kabel
Ergonomie
pro praváky
Kompatibilita
Windows 8, Windows 8.1, Windows 7, Windows Vista nebo Windows XP


Myš je na svou velikost a komplexnost poměrně lehká. Výrobce přitom v tomto případě vypustil systém závažíček pro navýšení hmotnosti, což mi tedy vůbec nijak nevadilo. Níže budeme zkoumat celkem 16 programovatelných tlačítek, mezi něž by mělo patřit jako obvykle také kolečko. Pod tlačítky jsou spínače Omron s udávanou životností 20 milionů stisků.

A pak tu máme senzor. Když si všimnete jeho specifikací, čili rozlišení (dpi), rychlosti snímání (FPS), maximálního zrychlení (G) a maximální rychlosti pohybu (ips), je celkem zřejmé, že Aorus použil jako řada jiných výrobců známý Avago ADNS-9800. Ve specifikacích to ale není nikde uvedeno, tam je pouze zmínka o senzoru Pro-Laser.

Myš budeme moci programovat pomocí softwaru Aorus Macro Engine, přičemž nastavení se bude ukládat do její vlastní paměti. Ta je schopna si zapamatovat 5 profilů a v nich až 70 maker, čili 14 maker na jeden profil. Nakonec tu máme různobarevné osvětlení pomocí LED a to jednak na vrchu pod mřížkovanou částí a pak také vepředu, kde jsou klasické "reflektory" nebo "oči".


Zpracování myši Thunder M7


Pokud máte rádi myši s nekomplikovaným designem, model Thunder M7 asi nebude ten pravý. Jeho tělo je osázeno množstvím vystupujících tlačítek a když to nejsou tlačítka, tak je to něco jiného - průduchy, kontrolky nebo průhledný průzor, jímž je vidět do útrob myši. Její tělo je pevné a kvalitně zpracované, ovšem osobně si nemůžu pomoci, ale průhledné části myši, především tedy její pravý bok, na mě působí trošku levným dojmem. Myš je také vybavena 1,8metrovým kabelem s pletenou bužírkou zakončeným pozlaceným USB konektorem.



- klikněte pro zvětšení -

Je zřejmé, že výrobce v tomto případě cílí na uživatele hledající výraznější design, tedy žádný minimalismus. A pochopitelně má tato myš za úkol uspokojit nároky především těch, kteří rádi hrají hry typu MMORPG nebo prostě takové, kde se dá využít velké množství programovatelných tlačítek. Ta by u čistě akčních her mohla být spíše na obtíž a na mysli mám především ta, která jsou posázena u levého tlačítka. Když už jsme tedy u hlavních tlačítek, pak u této myši jsou obě součástí pláště, i když to v případě levého tak zrovna nevypadá. Mají také poměrně lehký stisk, který je v případě pravého už na hraně. Čili ještě trošku a tlačítko byste mačkali jen vahou prstu, což byste jistě nechtěli.





Kolečko této myši je jednoduché, tedy třícestné. Má gumový povrch bez vzorku, ovšem krokování je velmi jemné a kolečko je při otáčení téměř neslyšné. V tomto případě se velmi hodí, že stisk kolečka je lehký, i když tedy ne v kontrastu se stiskem hlavních tlačítek.

Specifikace udávají celkový počet 16 programovatelných tlačítek. Krom dvou hlavních a kolečka tu však najdeme už "jen" 11 dalších, takže je zřejmé, že se mezi ně počítá i otáčení kolečkem nahoru či dolů





Na pravé straně myši najdeme pouze jedno tlačítko, a to hned pod nápisem Aorus. Určeno je pro prsteníček, protože malíčkem byste na ně jen těžko dosáhli. Zde se také ukazuje zmíněná průhledná část myši, za níž je vidět nápis Thunder a ještě dále za ním pak něco, co má asi připomínat motor či snad něco jiného. To jsou ale jen designové hříčky, které nemají praktický význam.

Vrchní část myši nemá pouze jen další průhledný kryt, ale také tlačítka plus a minus, jejichž funkce je celkem jasná. Poslouží k nastavení hodnoty dpi, kterou pak znázorní i čtyři modré kontrolky hned vedle. Faktické hodnoty skrývající se za jednotlivými volbami si pak už nastavíme sami pomocí příslušného softwaru.





Nyní už ke zbývajícím přídavným tlačítkům. Všechna jsou umístěna vlevo a je jich celkem osm, všechna označena svou číslicí. Dvě (1 a 2) jsou umístěna vepředu, kde zabírají část levého tlačítka, což je něco, s čímž se budeme u nových modelů herních myší setkávat asi často. Tlačítka s označením 3 a 4 jsou trošku opodál, kde již nejsou připravena pro ukazovák, ale pro palec. Hned pod nimi je pak druhá vrstva čtyř tlačítek (5 až 8), takže zde byste se svým palcem měli zvládnout ovládat celkem šest tlačítek. To už je velký prostor i velké sousto pro tento krátký prst.





Spodní část nese vše potřebné, tedy oko laserového senzoru a pak také teflony. Ty jsou sice jen tři, ale vrchní a spodní jsou velmi velké, takže myš by se měla snadno pohybovat i na měkké látkové podložce. A na tu se hned podíváme.


Příslušenství a podložka Thunder P3


Aby Gigabyte netroškařil, poslal nám největší verzi podložky Thunder P3, tedy tu s rozměry 1000 x 400 mm. Všechny modely mají jinak stejné provedení, tloušťku 3 mm a všechny také nesou v horním rohu přinýtované kovové logo Aorus.



- všechny dostupné velikosti podložky: 265 x 210, 350 x 260, 440 x 300 a 1000 x 400 mm -

Spíše než o podložku tak jde o takový stolní kobereček, který si můžete dát i pod klávesnici, respektive budete muset, jinak se vám na stůl jen těžko vejde. Výhodou pak je, že budete mít klávesnici položenou na měkkém podkladu, který pak může posloužit i vašim rukám a jejich zápěstím.



- klikněte pro zvětšení -

Podložka je po celém obvodu obšitá, takže zde snad nenastane častý problém, tedy to, že se začne třepit nebo rozlepovat. Její horní část je pokyrta černou tkaninou, která je na dotek trošku gumová, takže třeba prsty na ní trošku drhnou. Vespod je pak světlá tkanina, jejž je už pogumovaná zcela jistě a díky tomu podložka nebude po stole klouzat. Naše megapodložka by tedy neklouzala i tak.



- klikněte pro zvětšení -

Je dobře, že Aorus k myši Thunder M7 vybral velké teflony, protože právě na takovéto podložce jsou potřeba. Taková Microsoft Comfort Mouse 6000 má jen dva tenké teflony a na rozdíl od Thunder M7 po této podložce neklouže tak lehce.





Co se týče příslušenství samotné myši, máme tu jednoduchého uživatelského průvodce (na webu výrobce je k dispozici vedle softwaru také česká verze manuálu). Především ale dostaneme náhradní sadu teflonů, takže životnost myši s těmi stávajícími nekončí.
reklama