reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

APC UPB80 - univerzální baterie pro váš notebook

8.7.2005, Martin Kuchař, recenze
APC UPB80 - univerzální baterie pro váš notebook
Dnes se podíváme na trochu neobvyklý a mezi uživateli málo rozšířený produkt. APC UPB80 je univerzální baterií pro notebooky prakticky všech značek a dokáže jim spolehlivě dodávat napájení po velmi dlouhou dobu. Zároveň díky svým kompaktním rozměrům se vejde do brašny společně s notebookem a tím pádem už nic nebrání jejímu nasazení kdekoliv je potřeba.
Nejpodstatnější věc která jistě zajímá čtenáře je bezpochyby výdrž baterie. Na to jsem se tedy v testech zaměřil především a provedl jsem několik nezávislých testů při různém zatížení. Doba byla měřena na stopkách vždy od zapnutí notebooku až po úplné vybití baterie. Důležité je také podotknout, že z testovacího notebooku (ACER TravelMate 4101LMi) byla před započetím testu vytáhnuta interní baterie, aby bylo měření co nejobjektivnější a ukazovalo pouze výkon APC UPB800 samotné a nikoliv v závislosti na tom, jak je třeba interní baterii dobíjet apod.
První test byl již tradiční a představoval průměrné vytížení které bylo simulováno přehráváním Div-X filmu jež byl dán do smyčky. Na notebooku byl nastaven takt procesoru na střední hodnotu a jas displeje byl na 60%. V tomto testu podala baterie slušný ale nikterak oslnivý výkon. Několik běžných notebooků dokáže tuto hodnotu bez problémů překonat i se svou integrovanou baterií.



Druhý test ukazuje po jakou dobu dokáže baterie dodávat proud při práci ve standardních kancelářských aplikacích (Microsoft Word a Microsoft Excel). Ve Wordu bylo napsáno pět stran holého textu bez jakýchkoliv úprav (změn fontů, barev písma apod.) a následně v Excelu vytvořeno několik základních výpočetních funkcí z nichž pak byly vykresleny grafy. Po chvíli jsem ještě zapnul kalkulačku a prohlížel si e-mail. Tento test nejlépe odpovídá běžné kancelářské práci a poměrně věrně simuluje to, jak většina uživatelů tuto baterii bude na cestách využívat. Ještě je nutno dodat že při tomto testu bohatě postačoval nejnižší výkon procesoru avšak jas displeje byl zvýšen na 70%. Výsledek je nadprůměrný.



Posledním testem výdrže je maximální vytížení. To bylo velmi spolehlivě provedeno pomocí aplikace 3D Mark 2003 která byla nastavena do smyčky po celou dobu testu. Takováto zátěž odpovídá hraní těch nejnovějších her a vyžádá si nejvyšší výkon procesoru a abychom zátěž ještě o něco málo zvýšili, byl jas displeje nastaven na celých 100%. Výsledná hodnota je přesně dle očekávání.



Z testů je tedy patrné, že tato baterie se může stát nemalým pomocníkem pro mnoho uživatelů, kteří požadují vysokou mobilitu a na všech svých cestách si nemohou dovolit být bez proudu. Naměřené hodnoty jsou spíše nadprůměrné, ale bohužel nedosahují hodnot, které sliboval výrobce.


Závěr



Po důkladném otestování a prověření, nezbývá než tuto baterii opravdu doporučit. Bohužel jediným limitujícím faktorem je její opravdu vysoká cena, jež je pro mnoho uživatelů až neúnosná. Avšak pro bohatší uživatele či firemní pracovníky není tato baterie rozhodně nereálná a věřím, že mnoho z nich se pro ni určitě rozhodne. Především bych její využití viděl mezi zákazníky z řad novinářů, zaměstnanců co často jezdí na služební cesty a nebo i nadšenců jež často pracují kdekoliv v terénu.





Závěrečné hodnocení
Klady
Zápory
Vysoký počet konektorůVelmi vysoká cena
Poměrně malé rozměryNutnost odpojovat kabel při změně voltáže
Celkem vysoká výdržIkona Odkaz na databázi

Zapůjčilo české zastoupení firmy APC, kterému tímto děkujeme
reklama