reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

APlusCase X-Blade: supervěž z Německa

17.5.2006, Jan Vítek, recenze
APlusCase X-Blade: supervěž z Německa
Již dlouho jsme tu neměli skříň, jež by zaujala svou mohutností, konfiguračními možnostmi a originálním vzhledem. Tento APlusCase se tváří, že splňuje všechny tyto požadavky, pokud tedy hledáte rozměrnou a bytelnou skříň, zde je váš adept.
Ačkoliv je skříň navržena tak, aby byla maximálně přizpůsobitelná vašim přáním a podporovala i nadcházející BTX formát, s instalováním komponent byste neměli mít zcela žádné potíže.


Pokud začneme trayem pro základní desku, tak ten lze z druhé strany po odšroubování vyklopit, ale to rozhodně při standardní instalaci není nutné, protože desku dovnitř pohodlně vložíte i s trayem na svém místě. Na tom jste si také mohli všimnout, že je v jeho horní části rozšířen o našroubovaný panel. Ten využijeme pro serverové základní desky, tedy desky se dvěma procesory (nikoliv však dual-core procesory). Pro standardní užití tedy onen panel nejdříve vyjmeme odšroubováním šesti šroubků a připravíme si distanční sloupky. Balení obsahuje dva typy těchto sloupků – vyšší a nižší. Nižší budou určeny právě asi pro onen panel, tudíž si vezmeme ty delší, jinak bychom se s deskou nevešli. Ty našroubujeme podle otvorů základní desky (jsou náležitě popsané) a zde platí, že bychom měli využít opravdu všechny nabízené, aby se deska poté zbytečně neprohýbala.



Desku již tedy máme na místě a poté se již můžeme starat prakticky o cokoliv, třeba rozšiřující karty. V našem případě to bude pouze karta grafická. Pro tu si nejdříve ale musíme uvolnit místo odejmutím jedné ze zadních kovových záslepek. Pro to je potřeba u plastového mechanismu otočit černou páčkou a tu následně vytáhnout směrem nahoru.



Škoda je, že pokud PC instalujeme se skříní položenou na bok, tedy naprosto normálně, páčka v horní poloze nedrží a neustále padá zpět. Také zde nesmíme generalizovat dogma, že záslepky se všude odnímají směrem nahoru, zde bychom pohořeli. Záslepky tedy musíme sejmout pohybem směrem doprava a stejně tak kartu je třeba při instalaci přiblížit až úplně k příslušnému slotu, nasunout ji na své místo a až poté ji ve slotu usadit. Není to nijak složité či otravné, ale je třeba si zvyknout.



Samostatnou kapitolou je i instalování pevných disků. Pokud nevyužíváte různých šuplíků, či chladičů disků do 5,25“ slotů, musíte vzít zavděk přítomnému HDD boxu. Disky se do něj mohou vkládat buď ve vertikální poloze, což je výchozí nastavení, nebo v horizontální. Rozdíl je, že v onom prvním případě se tam vejdou celkem čtyři, ale v druhém již pouze tři. Navíc si také musíme onen box upravit a k tomu nám poslouží právě ony redukce, jež jsme si představili na předchozí stránce mezi příslušenstvím.



Pokud vám tedy na poloze vašich disků nezáleží, nebo potřebujete využít všechny čtyři pozice, nepotřebujete s boxem provádět nic. Stačí na disky navléci lyžičky (pozor, pro každou stranu jsou odlišné), zasunout je do HDD boxu a zajistit je závlačkami.



Jestli vám ale vertikální poloha nevoní, je třeba si do boxu nainstalovat ony dvě redukce, které jeho stěny zúží. Každá se instaluje přes čtyři malé šroubky, takže na svém místě drží pevně. Disky poté opatříme stejnými lyžičkami a zasuneme do jedné ze třech pozic. Tady už ony závlačky nejsou potřeba, protože disky se samy o sobě zajistí zacvaknutím plastových pacek, což v prvním případě nefunguje. Stejně jednoduše lze nainstalovat i mechaniky a ostatní 5,25“ zařízení. Ta mají vlastní typ lyžiček. Tato zařízení se samozřejmě instalují zepředu. Zde je třeba pouze odklopit plastové jištění, mechaniku umístit a opětovným zaklapnutím plastu ji ukotvit.



O zdroji se zmíním pouze krátce, protože zde nejde o nic, s čím bychom se s vámi musel dělit. Zdroj pouze vsunete dovnitř a přišroubujete přes čtyři šroubky, nic zvláštního. Pouze podotknu, že u zdroje je umístěno tlačítko s kabelem, jenž připojíte na základní desku a tím můžete sledovat, zda je bočnice na svém místě, či nikoliv.


Vedení kabelů na druhé straně vnitřních panelů

Jak jsem se již zmiňoval, skříň je možné využít i pro základní desky formátu BTX. Kvůli tomu je vytvořena souměrně tak, aby se většina součástek pouze jednoduše přehodila na druhou stranu. Pro přetvoření skříně na BTX formát je nejdříve zapotřebí si obstarat několik dílů, jako tunel vedoucí k procesoru z přední části skříně, SRM desku, nebo část zadního panelu.

Nejdříve je zapotřebí odmontovat tray pro základní desku. Poté zadní panel se záslepkami a pozicí pro 120mm ventilátor a nakonec demontujete ostatní součásti, jako panely pro management kabelů a jejich příslušné montážní prvky. Následuje úprava traye přidáním SRM desky a také zadní panel potřebuje otočit a jedna jeho část vyměnit. Ostatní jednoduše přehodíte na druhou stranu. Nakonec vše vrátíte na své místo a doplníte oním BTX tunelem k chladiči procesoru.

Myslím tedy, že užitnost skříně je opravdu široká a pokud nebude potřebný kit pro předělání na BTX formát nějak předražený, jedná se o rozumnou investici i do budoucna.
reklama