reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

APlusCase X-Blade: supervěž z Německa

17.5.2006, Jan Vítek, recenze
APlusCase X-Blade: supervěž z Německa
Již dlouho jsme tu neměli skříň, jež by zaujala svou mohutností, konfiguračními možnostmi a originálním vzhledem. Tento APlusCase se tváří, že splňuje všechny tyto požadavky, pokud tedy hledáte rozměrnou a bytelnou skříň, zde je váš adept.
Kapitoly článku:
Casetek CK-1022-5, či AplusCase X-Blade tedy přichází bez ventilátorů, tudíž mi nezbylo nic jiného, než využít redakční ventilátory od firmy Papst, konkrétně modely 4412 F/2GLL při 1000RPM. Ty jsem umístil do přední pozice před pevný disk i do zadní pod napájecí zdroj. Testovací sestava byla následující:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 (92mm, 1600RPM)
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Western Digital WD800JB-00CRA1

Naše klasická softwarová výbava v podobě 3DMarku 2003 s testem Nature a Prime95 se postarala o zátěž procesoru, čipové sady, grafické karty. Vnější digitální teploměr měřil teplotu okolního vzduchu (21°C) a jeho druhé čidlo i teplotu pevného disku. Měl jsem k dispozici dva zmíněné Papsty, tudíž jsem je zkoušel ve třech konfiguracích – oba zapnuté, zadní zapnutý a přední vypnutý a nakonec oba vypnuté.

2x 120mm @ 1000RPM
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
29°C
49°C
Chipset
33°C
46°C
GPU
51°C
74°C
HDD
N/A
33°C

První test při obou ventilátorech zapnutých neukáže nic jiného než velmi dobré hodnoty, jež se řadí k tomu nejlepšímu, co jsem zatím viděl. Přední ventilátor se velmi dobře postaral o chlazení pevného disku, přes nějž posílal čerstvý vzduch dále dovnitř útrob. Ten se ale samozřejmě dovnitř nedostává jen přes přední průduchy a pozice ventilátorů, ale i přes boční kruhový otvor. S jeho přispěním tak vzniká jakýsi malý okruh, kde se vzduch dostává dovnitř přes bočnici, jde nejkratší cestou kolem komponent a ihned opouští prostor skříně přes zadní ventilátor a zdroj.

1x 120mm @ 1000RPM
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
30,5°C
50,5°C
Chipset
34°C
47°C
GPU
52,5°C
76°C
HDD
N/A
35,5°C

Zajímavé také je, jak se teploty změní po odebrání předního ventilátoru. Evidentně to zcela nejvíce odnesl pevný disk, protože v této skříni bohužel už tolik neplatí skutečnost, že pokud vynecháme nasávající ventilátory, vzduch si cestu dovnitř najde většinou kolem pevného disku. Zde ale dovnitř může proudit v podstatě skrz celé čelo a hlavně přes obrovitý otvor v bočnici a tím se chlazení pevných disků minimalizuje. S jedním testovaným diskem to sice není až takový problém, avšak pokud byste zaplnili všechny čtyři pozice, disky by se navzájem ohřívaly a zároveň tvořily daleko větší překážku proudícímu vzduchu, tudíž by se chladily daleko hůře.

0x 120mm @ 1000RPM
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
35°C
57°C
Chipset
38°C
57°C
GPU
59°C
86°C
HDD
N/A
40,5°C

U všech vypnutých ventilátorů se již není čemu divit. Teploty vzrostly opravdu markantně, a to u všech sledovaných komponent, kdy musel odvětrávání skříně zajišťovat pouze ventilátor ve zdroji.


Závěrečné hodnocení

Počítačová skříň X-Blade je velmi dobrou volnou pro ty, kteří mají rádi robustnost a prostor. Taktéž nabízí velmi slušné chladicí schopnosti, možnosti konfigurace a díky své váze je i dobrým adeptem pro tlumení vibrací z motorků ventilátorů a pevných disků, k čemuž ji rovněž pomáhají i silentbloky, přes které se ventilátory a koš pro pevné disky upevňují.



Provedení této skříně je čisté. Nikde jsem nenašel ostré hrany, o které byste se mohli pořezat a i její použitelnost do budoucna zajišťuje celkem snadná přetvořitelnost ve skříň formátu BTX. Taktéž podpora pro dvouprocesorové systémy není k zahození. Diskutabilní je absence ventilátorů, což bych osobně sice viděl jako výhodu, ale předpokládám, že někomu může vadit. Jako horší už vidím fakt, že podsvícení skříně je uživateli vnuceno, ať o něj stojí, či nikoliv. Nepříliš příjemná je také celková cena, která by mohla být alespoň trochu snížena, kdyby si výrobce odpustil tyto "módní" světelné hrátky.


Kvalitní a robustní zpracování
Přední USB porty jsou příliš blízko u sebe
Konfigurační možnosti
Cena
Chladicí schopnosti
V nabídce by mohla být i verze bez podsvětlení
Využitelnost do budoucna - formát BTX
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 3570 Kč s DPH

Za zapůjčení skříně AplusCase X-Blade děkujeme firmě CzechComputer


reklama