reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple iMac Ultimate: poctivý hardware

13.6.2011, Jan Vítek, recenze
Apple iMac Ultimate: poctivý hardware
Společnost Apple nedávno přišla na trh s novými počítači iMac, jejichž 27" zástupce si nyní vyzkoušíme. Těšit se můžeme na displej typu IPS, čtyřjádrový procesor, výkonnou grafickou kartu Radeon HD 6970M a 1TB disk. To vše uzavřené v hliníkovém těle.
Moderní počítače Apple iMac se dělí na dvě základní skupiny podle velikosti obrazovky - 21,5" a 27", z nichž obě využívají kvalitní panely typu IPS (In-Plane Switching), které oproti nejrozšířenějším TN nedeformují barvy při pohledu z různých úhlů ani zdaleka tak výrazně. Všechny panely v dnešních počítačích iMac mají pozorovací úhly 178° horizontálně i vertikálně, statický kontrast 1000:1 a vysoký jas 320 nit (21,5") a 375 nit (27"). Liší se také rozlišením - Full HD (1920 x 1080) pro menší a WQHD (2560 x 1440) pro větší - obě s poměrem stran 16:9.

Apple se také při prezentování technických podrobností nesnaží skrývat fakta za efektní názvy různých "technologií", díky čemuž má uživatel hned jasno. Někdy je ale možná až příliš stručný, jako při popisu dostupných procesorů. V materiálech se dočteme o použití čtyřjádrových procesorů Core i5 s frekvencí 2,5 až 3,1 GHz, což také závisí na velikosti daného modelu iMacu. Pod čarou je také poznámka, že menší iMac může mít také 2,8GHz Core i7 a větší zase 3,4GHz Core i7, což je právě náš případ (Core i7-2600). A samozřejmě jsou to všechny procesory z nové rodiny Sandy Bridge.



Operační paměť, s ní je to jednoduché. Všechny modely iMac mají v základu dva 2GB moduly DDR3-1333MHz SO-DIMM, tedy mobilní verze. A i když Apple na svých stránkách uvádí, že je možné si přát až 8 GB a u vybraných modelů i 16 GB, a to pouze na Apple Online Store, nebude to tak horké. Paměťové sloty jsou totiž velice snadno přístupné přes panýlek ve spodní hraně, kde jsou v našem případě připraveny dva volné sloty. Rozšíření na 8 GB RAM by tedy mělo být bezproblémové, pokud iMac vložené moduly akceptuje. Pro rozšíření na 16 GB RAM už bude nutné obměnit i stávající.


Z hlediska úložného systému také nenarazíme na žádné složitosti. Základní výbava zahrnuje klasický desktopový pevný disk s otáčkami 7200 RPM a kapacitou 500 GB nebo 1 TB. Pod čarou je opět ale možnost si zvolit až 2TB pevný disk nebo rovnou jeho kombo s 256GB SSD. V našem případě jsme v iMacu měli 1TB pevný disk ze série Western Digital Caviar Black.



Grafická karta tentokrát pochází z dílny firmy AMD a na výběr je mezi třemi modely - Radeon HD 6750M, 6770M a 6970M s 512 až 1 GB paměti GDDR5. Radeon HD 6970M je pak možné si také nechat vylepšit o další 1 GB paměti. V našem případě byl použit model 6970M s 1 GB paměti.



Písmeno M na konci udává, že jde o mobilní verzi, od níž nemůžeme očekávat stejný výkon jako od pořádného desktopového Radeonu HD 6970. Přesto ale jeho síla bude velmi dobrá, i když na to, abychom na 27" monitoru hráli v nativním rozlišení moderní 3D hry, to asi stačit nebude. Nicméně grafický čip v našem případě obsahuje 960 Stream procesorů, měl by pracovat na 680 MHz a jeho paměti na 900 MHz (3,6 GHz DDR) přes 256bitovou sběrnici. Co se týče výkonu, ten si můžete ověřit nejlépe zde.

Nakonec se můžeme zmínit o integrované webkameře FaceTime HD, dvou reproduktorech se dvěma 20wattovými zesilovači a zabudovaný je rovněž mikrofon.


Thunderbolt


Zvláštní pozornost si ale zaslouží rozhraní Thunderbolt, které Intel oficiálně představil na konci letošního únoru a zanedlouho poté přišla firma Apple s tím, že Thunderbolt bude součástí jejích nových počítačů iMac. Nové rozhraní má oproti USB 3.0 výhodu nejen v tom, že jeho maximální datová propustnost je dvojnásobná (10 Gb/s obousměrně), ale také dokáže připojit externí zařízení ke sběrnici PCI Express a fungovat jako rozhraní DisplayPort pro připojení exteního displeje s rozlišením 1080p včetně přenosu až osmi audio kanálů. Jedná se tedy o univerzální rozhraní, jemuž vyjádřila podporu řada dalších firem.


- čip rozhraní Intel Thunderbolt -

Kromě Apple to je také například Sony chystající nové notebooky VAIO a samotný Intel jej plánuje využít ve svých chystaných mobilních počítačích nové třídy Ultrabook. Mezi další firmy podporující Thunderbolt zatím patří třeba Western Digital, Apogee, Promise, Avid Technology a další.

Bohužel ale zatím nemáme v ruce žádné zařízení, na němž bychom práci tohoto rozhraní vyzkoušeli a musíme si počkat na to, až se tento nově příchozí konkurent více zabydlí. Prozatím jde tedy spíše jen o příslib, než o opravdovou a okamžitě využitelnou výhodu počítačů iMac.


Mac OS X 10.6.7 "Snow Leopard"


Nyní si krátce povíme něco o operačním systému Mac OS X s označením Snow Leopard, který stejně bude za pár týdnů již minulostí, neboť Apple se už už chystá přijít na svět s novou verzí Lion, která bude k dispozici i jako upgrade za 30 USD na Mac App Store.


celý desktop - klikněte pro zvětšení -

Na tomto počítači nám systém od zapnutí nabootuje do desktopu za cca 25 sekund, což je velmi pěkný čas a z režimu spánku se probouzí okamžitě. Prostředí i nabízené aplikace známe již z předchozích verzí a v tomto případě je celý zážitek umocněn tím, že můžeme pracovat na obrazovce s velkolepým rozlišením 2560 x 1440, což nás nijak nenutí maximalizovat třeba okno s webovým prohlížečem přes celou obrazovku. Vlastně to není ani žádoucí, protože to pak vypadá přinejmenším divně. Klidně tak můžeme mít otevřena vedle sebe dvě okna s prohlížečem a ještě vedle nich zbyde dost místa pro IM klienta nebo jinou aplikaci s úzkým oknem.


nabídka aplikací - klikněte pro zvětšení -

Co se týče spodní nabídky se základními aplikacemi, pak ta nabídne klasický Finder (ve Windows by to byl Průzkumník), pak AppStore pro stahování placených i neplacených aplikací, DashBoard s malými ale užitečnými aplikacemi (widgets) - kalkulačka, kalendář, počasí, hodiny, následuje webový prohlížeč Safari, e-mailový klient Mail, obslužný program pro webkameru FaceTime, kontakty bude spravovat Address Book a funkce diáře obstará iCal.

Pak nesmí chybět ani iTunes, PhotoBooth pro pořizování snímků a videa (i s efekty) pomocí kamery FaceTime HD, GarageBand pro skládání hudby, kde se můžeme i naučit hrát dle lekcí, iPhoto s iMovie (úprava fotografií a filmů), samozřejmě tu je i Time Machine pro zálohování dat a ochranu systému, System Preferences pro jeho nastavení a v našem případě byl iMac vybaven i prohlížečem Google Chrome, komunikátorem Skype a aplikací HandBrake pro zpracování videa a jeho převod do různých formátů. Počítač byl ale předtím již použit, a tak nejde o výchozí nastavení systému.


iPhoto - klikněte pro zvětšení -

Uživatel, který byl do této doby zvyklý především na operační systémy firmy Microsoft bude asi zezačátku mírně tápat, ale to ostatně dělá u každé nové verze Windows. Zde to bude pochopitelně složitější, neboť je třeba se seznámit s novým uživatelským prostředím s odlišným souborovým systémem i novými postupy, například pro instalaci aplikací, jejichž nabídka je pochopitelně také z velké části odlišná. Rozhodně to ale není nic, čeho bychom se měli obávat.


- nastavení systému -

Jsou to ve své podstatě také "okýnka" a pokud se někomu nepodařilo proniknout hlouběji do OS Windows a využíval jen výchozí a snadno přístupné možnosti a aplikace, zde se setká minimálně se stejně uživatelsky přívětivým prostředím. To je podpořeno podrobnou nápovědou, v níž lze fulltextově vyhledávat a problémy řešit podle jasně rozepsaných kroků.

Lze tedy s klidným svědomím říci, že s Apple iMac si kupujeme hotový, funkční a připravený počítač, který stačí jen zapnout a po několika málo minutách věnovaných úvodnímu nastavení (jazyk, čas, atp.) lze už pracovat. A ti, kdo už předtím nějaký Mac vlastnili, mohou využít služeb Time Machine a převést si ze staršího počítače svá data včetně kontaktů, nastavení kalendáře, fotografií, atd.
reklama