reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple iPad 2: stále králem tabletů?

31.10.2011, Jakub Doležal, recenze
Apple iPad 2: stále králem tabletů?
Není to zas tak dávno, kdy Apple představil ten „přerostlý“ iPhone, kterému se konkurence potutelně smála. Jenže dnes je situace zcela obrácená, iPad nekompromisně ovládá trh a pomalu se stává synonymem slova tablet.

Surfujeme, mailujeme, voláme


Přítomnost 3G modemu v iPadu 2 svádí k tomu jej využít jako klasický telefon, avšak v tomto směru byste mohli narazit. Pokud totiž zavoláte na číslo SIM karty vložené v iPadu, ozve se pouze hlášení o nedostupnosti volaného. Pokud tedy chcete z iPadu volat či psát zprávy, musíte využít některý z VoIP klientů, jako je např. Skype nebo FaceTime (přímo od Apple). Absence přímé možnosti volání je škoda, ale třeba s tím Apple časem přijde v dalších aktualizacích.




Uložení kontaktu s GSM číslem bohužel aplikace iMessage nepodporuje


V internetových vodách si iPad 2 nevede vůbec špatně, i když si s sebou nese od začátku hendikep v podobě absence Flashe. Platforma iOS (iPhone, iPad, iPod Touch) má ve světě již velkou sílu, takže u větších webů počítejte s upravenými stránkami či aplikacemi pro iPad. Lokální stránky, či blogy mohou při přítomnosti Flashe dělat problémy. Pro surfování připravil Apple vlastní prohlížeč Safari, případně je možné sáhnout po Opeře. Nicméně tu mohou využívat jen starší 17 let, netuším proč.




Surfovat můžete jak ve výchozím prohlížeči Safari (Klikněte pro zvětšení),




tak případně v doinstalované Opeře, jen je třeba počítat s absencí Flashe. (Klikněte pro zvětšení)




Naštěstí ty nejdůležitější služby jsou optimalizované a možná i lepší než originály


E-mailový klient v prostředí systému iOS zvládne prakticky to samé, co nabízí Google na platformě Android. Nečekejte plnohodnotný Outlook se stovkami parametrů a filtrů, ale spíše jednodušší rozhraní. Na druhou stranu je možné připojit prakticky jakýkoliv účet, a to včetně českých, avšak v případě @post.cz (spadá pod Seznam.cz) bylo nutné zadat parametry ručně a iPadu se také nelíbil certifikát zabezpečení, nicméně jej nakonec přijal.




Psaní e-mailů je celkem pohodlné, tedy až na ty automatické opravy, možná by pomohla řádka s českými znaky. (Klikněte pro zvětšení)




Přidat si můžete prakticky jakýkoliv e-mailový účet, např. u Gmailu se vám načte kalendář či poznámky.


Při všech úkonech jsem samozřejmě spoléhal pouze na softwarovou klávesnici, která je až nečekaně dobrá. Pokud iPad držíte v ruce, není to pro plnohodnotné psaní to pravé ořechové, ale jakmile jej položíte a využijete všech 10 prstů, lze psát velmi rychle. Jediným zásadnějším nešvarem jsou automatické opravy, které nepokrývají zdaleka celý český slovník a často mění slova, když sami nechcete.


Fotíme, natáčíme


Vzhledem k „fotografickým“ specifikacím jsem od iPadu 2 neočekával zázraky a nutno říci, že konkurence v tomto směru již pokročila výrazně dále. Např. možnost záznamu videa v 1080p přidal Apple až nyní do nejnovějšího model iPhone 4S. Netuším, proč jinak velmi povedené produkty ze stáje nakousnutého jablka často doplácejí na mizerné fotoaparáty.




Místy rozostřené, nízké rozlišení (Klikněte pro originál)


Focení s iPadem je možné jak na výšku, tak v landscape režimu. Díky zabudovanému senzoru náklonu se obraz automaticky přetočí a spolu s ním se přesune i spoušť uzávěrky. Hned prvním objektem pro test schopností čočky uvnitř iPadu byl vůz Subaru. V době focení bylo zataženo, takže světla nebylo na rozdávání. Fotografie celkem věrně zachytila celou scénu, avšak neostrost a šum jsou viditelné na první pohled.




iPad 2 zaostřil pouze na první automobily, nepotěšilo ani nízké rozlišení (Klikněte pro originál)


Druhou fotografii tradičně fotím proti slunci, které se však tentokrát schovalo kamsi za mraky a já jsem tak využil tohoto místa pro vyzkoušení ostrosti fotografované scény. První automobily jsou ještě jakžtakž ostré, ale dále jsou již automobily celkem nepříjemně rozmazané. Je jasné, že iPad 2 není zrcadlovka, ale ani ostatním rovnocenným konkurentům nesahá iPad výše jak po kolena. Ostatně podívejte se na ty samé snímky pořízené se Samsung Galaxy Tab, Dell Streak, či Samsung Galaxy S II.




Nízké rozlišení a místy rozmazané (Klikněte pro originál)


Stejně mizerně dopadla i fotografie focená po směru dopadu světla, tedy znovu je nutné připomenout zataženou oblohu, ale i tak se mi výsledek vůbec nelíbí. Pokud tedy iPad 2 vezmete na dovolenou s tím, že vám plně postačí na pořizování snímků, můžete být po návratu domů velmi nepříjemně zklamaní.

Pro focení ve tmě chybí přisvětlovací dioda a ukazovat vám černý obdélník nemá smysl. Takže i zde Apple selhává na plné čáře. Nechápu, co se u vývojového týmu stalo, že zapomněli na tak důležitou komponentu.


Snímání videa dopadlo dobře, tedy alespoň co se plynulosti týče. Nicméně v oblasti celkové kvality znovu narážíme na maximální rozlišení čipu. Obraz připomíná spíše nepovedený kinorip a v době, kdy má doma skoro každý FullHD televizor, je takto vybavený tablet prakticky nepoužitelný. V další generaci iPadu se tedy Apple má v čem zlepšit.
reklama