reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple iPad 2: stále králem tabletů?

31.10.2011, Jakub Doležal, recenze
Apple iPad 2: stále králem tabletů?
Není to zas tak dávno, kdy Apple představil ten „přerostlý“ iPhone, kterému se konkurence potutelně smála. Jenže dnes je situace zcela obrácená, iPad nekompromisně ovládá trh a pomalu se stává synonymem slova tablet.
Po dlouhé době jsem měl tu čest testovat zařízení, které bylo opravdu perfektně odladěné. V tomto směru je Apple opravdu napřed oproti konkurenci. Nic však není zadarmo a i iPad má k dokonalosti ještě docela daleko. Je důležité zmínit, že iPad nepatří do rukou těm, kteří na něm chtějí pracovat a tvořit obsah. Toto zařízení je určené konzumentům obsahu a svůj úděl zvládá znamenitě. iPad 2 je precizně zpracovaný, relativně lehký, rychlý a také neskutečně intuitivní. Schválně jsem jej během testování půjčil osmi lidem bez jakýchkoliv instrukcí a v naprosté většině jsem dostal velmi pozitivní reakce na jednoduchost celého rozhraní.

Další oblastí, kde Apple opravdu zabodoval, je nabídka aplikací, hudby, filmů či seriálů. Je pravda, že ne vše je dostupné i v ČR, ale ledy pomalu tají a my už tak můžeme nakupovat některé skladby nebo filmy. Komplexnost těchto služeb dělá z iPadu opravdu dokonalého společníka všem, kteří nemají problém za to zaplatit. Ještě na okamžik se vrátím k hardwaru, kde mě uchvátila především výdrž sahající k hranici půldenního provozu, což je v oblasti tabletů nevídaná záležitost. Stejně tak potěšil displej s IPS panelem, který konečně ukázal pořádné barvy na rozdíl od ušmudlaných tabletů s TN displeji. Zapomenout nesmím ani na geniální pouzdro smartcover.




Ocenění TREFA získává Apple iPad 2 za špičkové zpracování, rychlé reakce, dlouhou výdrž a přívětivé ovládání. Logo ocenění je ke stažení zde.


Ve světle takto pozitivních ohlasů proto o to více zamrzí některé bariéry, které Apple vystavěl mezi uživatelem a iPadem. V době, kdy valná část populace používá Mass Storage, je jeho absence u iPadu takřka trestuhodná. Stejně tak mi vadí, že si nemohu podívat na fotografie ze zrcadlovky rovnou, ale musím je nejdříve nahrát do počítače a teprve poté synchronizovat. Situaci částečně zachraňuje iCloud, ale jeho služby využijete naplno pouze pokud vám doma na stole leží samé produkty od Apple. Kombinace s Windows přináší řadu komplikací a samotné iTunes pro synchronizaci si Apple za rámeček rozhodně nedá. Naštěstí je to řešitelné pomocí všemožných aplikací, ale ubírá to na kráse a eleganci jinak perfektnímu tabletu. Tečkou za negativy jsou dva tragické fotoaparáty/kamery, které patří kamsi do dob PDA s Windows Mobile.

Nicméně i přes všechna tato negativa a zejména pak pro lidi, kteří chtějí číst novinky, sledovat videa, poslouchat hudbu, tweetovat či hrát chytlavé hry, je iPad 2 suverénně tím nejlepším na poli současných tabletů. Jak Google s Androidem, tak Microsoft s Windows musí ujít ještě pořádný kus cesty, aby jej dohnali. Proto si dnes Apple iPad 2 odnáší naše ocenění TREFA.


Design a zpracování
Tragické fotoaparáty
Bestiálně rychlý
Absence Mass Storage
Dlouhá výdrž
Lesklý povrch displeje
Lehce ovladatelný
Kvalita iTunes pro PC
App a iTunes Store, iCloud
Ikona Odkaz na databázi
Smartcover
Ikona Odkaz na databázi
IPS displej
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 18 000 Kč (Smartcover 1500 Kč)


Za zapůjčení iPadu 2 děkujeme Apple.
reklama