reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic, CM a Scythe vs. Core i7-870

9.11.2010, Jan Vítek, srovnávací test
Arctic, CM a Scythe vs. Core i7-870
Tématem pro dnešní srovnávací test se staly tři procesorové chladiče nižší střední třídy, které by tedy měly zaujmout především výhodným poměrem výkon / cena. Jedná se o zbrusu nový Arctic Freezer 13, pak Cooler Master Hyper TX3 a Scythe Samurai ZZ.

Arctic Freezer 13


Novinka z dílen švýcarské firmy Artic dostala označení Freezer 13, a jde tedy o pokračovatele slavné řady. Určen je pro všechny moderní sockety, takže si jej budeme moci namontovat na procesory AMD i Intel a slibuje rozumnou cenu, pokud vám tedy připadá 550 Kč za procesorový chladič ještě v pořádku.



Výrobce tento model zabalil stejně jako ostatní hardware poslední dobou, a sice do dvou pevných průhledných plastových skořápek, které můžeme snadno rozpojit, ale také bez problémů zase složit dohromady. Odpadá tedy odstřihávání okrajů nůžkami a osobně bych rád Arcticu za toto inteligentní řešení (opět) poděkoval.

Model
Arctic Freezer 13
Rozměry
123 x 96 x 130 mm
Hmotnost
695 g
Materiál
hliník, měď, 4x duální heatpipe
Ventilátor
92 mm
600 - 2000 RPM (PWM)
max 36,4 CFM
Fluidní dynamická ložiska
Kompatibilita
Intel Socket 1366, 1156, 775
AMD Socket AM3, AM2+, 939 754

Ze specifikací se dozvíme, že chladič je vybavený 92mm ventilátorem řízeným pomocí PWM (Pulse Width Modulation), což se dnes již stalo standardem. Ten je napevno uzavřen v černém plastovém rámečku, který se zacvakne za žebroví. To znamená, že jej jen tak snadno nevyměníme za jiný, což může být pro někoho nevýhoda.



Provedení je klasické, takže uvidíme měděnou základnu, do níž je zaletována čtveřice 6mm heatpipe, které jsou ohnuty do tvaru písmene U a protínají celkem 45 hliníkových žeber, každé s tloušťkou 0,5 mm. Tato žebra jsou tvarována tak, že se směrem od ventilátoru rozšiřují, neboť i vzduch tlačený lopatkami má u normálních axiálních modelů tendenci se rozbíhat. A aby neunikal skrz žebra do stran, jsou boky žeber zahnuty, čímž se utvoří krátký tunel.



Dolní žebra jsou však výrazně useknuta, což je bezpochyby kvůli tomu, aby chladič nekolidoval s dalšími součástkami na základní desce. Jeho celkové zpracování je kvalitní. Žebra drží na heatpipe pevně, mají pravidelné rozestupy a se základnou jsou pevně spojena, což je důležité, protože právě díky heatpipe drží celý chladič pohromadě.



Základnu si ukazujeme s již setřenou pastou. Vidět můžeme lesklou sponu pro montáž na socket, stopy po letování a především vybroušenou měděnou styčnou plochu. A z tohoto pohledu je také patrné, že heatpipe nejsou v jedné rovině, ale stylem cik-cak.


Příslušenství


Kolem chladiče je v balení poházeno příslušenství, jehož není moc a ukazuje to na snadnou instalaci. Nechybí samozřejmě manuál a pak tu máme černý rámeček a plastové mechanismy se šroubky pro platformu Intel a v samostatném sáčku také dvě spony a šroubky pro sockety firmy AMD. Hurá tedy na instalaci.




Instalace


V našem případě byl využitý kit pro sockety Intel. V prvé řadě umístíme na základní desku univerzální černý rámeček, přičemž věnujeme pozornost orientaci dvou závitů pro montáž chladiče, a do jeho otvorů zasuneme světlé plastové trny. Ty protnou základní desku a poté, co do nich zasuneme i černé kolíčky, se jejich konce rozevřou, čímž se celý rámeček zajistí v desce. Tento systém tedy funguje na stejném principu jako montáž u chladičů Intel BOX. Samotný chladič pak stačí přiložit na procesor a příšroubovat k rámečku.



V případě procesorů AMD je vše daleko jednodušší, i když tu je jedno úskalí - nelze si vybrat orientaci chladiče po 90°, ale pouze po 180°. Do vnějších otvorů ve sponě pak zasuneme šroubky a z druhé strany za ně zachytíme malé spony s očky. Stačí jen lehce, aby nespadly. Pak chladič zaklesneme za packy referenčního rámečku na základní desce, šroubky dotáhneme a je hotovo.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Arctic Cooling Freezer 13 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama