reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic, CM a Scythe vs. Core i7-870

9.11.2010, Jan Vítek, srovnávací test
Arctic, CM a Scythe vs. Core i7-870
Tématem pro dnešní srovnávací test se staly tři procesorové chladiče nižší střední třídy, které by tedy měly zaujmout především výhodným poměrem výkon / cena. Jedná se o zbrusu nový Arctic Freezer 13, pak Cooler Master Hyper TX3 a Scythe Samurai ZZ.

Cooler Master Hyper TX3 (RR-910-HTX3-GP)


Hyper TX3 od společnosti Cooler Master je zástupcem malých věžovitých modelů s naprosto obyčejným designem. Připomíná chladič Noctua NH-U12 a jemu podobné, tedy až na ony rozměry a hmotnost.



Chladič je zabalen v plastovém výlisku, přímo vedle sebe má ventilátor a pod sebou pak krabičku s příslušenstvím. Co se týče jeho specifikací, ty jsou následující:

Model
Cooler Master Hyper TX3
Rozměry
90 x 51 x 139 mm
Hmotnost
470 g
Materiál
hliník, měď, 3x duální heatpipe
Ventilátor
92mm
800 - 2800 RPM (PWM)
15,7 - 54,8 CFM
0,35 - 4,27 mm H2O
kluzná ložiska
17 - 35 dBA
Kompatibilita
Intel Socket LGA 775 / 1156
AMD Socket 754 / 939 / 940 / AM2 / AM3

Cooler Master Hyper TX3 je určen pro všechny moderní sockety AMD, ovšem i ty starší. Ve výčtu socketů Intel však chybí LGA 1366 pro nejvýkonnější modely, což naznačuje, že jeho výkon nebude patřit mezi to nejlepší. Dodávaný ventilátor má jako ostatní hranu o velikosti 92 mm, široké rozmezí otáček 800 - 2800 RPM s hlučností 17 - 35 dBA.



Zpracování chladiče není bezchybné. Především postranní žebra na něm neseděla úplně pevně, ovšem ostatní měla aspoň pravidelný rozestup. Jejich tloušťka je 0,4 mm a rozestup kolem 1,5 mm. Chladič není stvořen proto, aby poskytl potěchu pro oko, ale přesto je na každém hliníkovém žebru vyraženo logo výrobce. A podle zářezu také poznáme, že na něj budeme moci umístit dva ventilátory, což potvrdí i sada dvou párů spon v balení.



Heatpipe mají stanndardní tloušťku 6 mm a jsou umístěny v zákrytu za sebou. Pohromadě je pak krom samotných žeber drží také hliníková základna s osmi závity.



Tuto základnu vidím jako potenciální kámen úrazu. Je zde využitý systém, který některé firmy označují jako DHES (Direct Heat Exhaust System) a jde jednoduše o to, že teplo z heatspreaderu procesoru jde přímo do zploštělých heatpipe. Jenomže ty jsou v tomto případě až příliš vzdáleny a jejich zastoupení v celkové styčné ploše není ani poloviční. Navíc to ani nevypadá, že by byly do základny zaletovány. Osobně bych tedy raději než toto zde viděl klasickou měděnou styčnou plochu a zapuštěné heatpipe.
A pak se sluší upozornit, že výrobce použil nevhodnou ochrannou samolepku, která na heatpipe zanechala lepidlo, jež pochopitelně k ideálnímu přenosu tepla nepřispěje. Je tedy nanejvýš vhodné, aby byla plocha před instlací chladiče očištěna třeba technickým lihem.


Příslušenství


V malé fialové krabičce máme obrázkový manuál, z nějž lze vše pochopit i bez znalosti jazyka. Následují již zmíněné čtyři spony pro instalaci ventilátoru či ventilátorů, rozkládací spona s páčkou pro instalaci na sockety AMD a pak v samostatném sáčku čtyři spony pro sockety Intel se šroubky a malá tuba s teplovodivou pastou.



Podívejme se ještě na 92mm ventilátor s čtyřpinovým konektorem a speciálně tvarovanými lopatkami, které mají zajistit lepší průtok vzduchu než obyčejné.




Instalace


Na sockety AMD je stejně jako u Freezeru 13 instalace daleko jednodušší a kratší. Stačí umístit chladič na procesor (namazaný pastou, pochopitelně), protáhnout jím dlouhou sponu, zaklesnout ji za základnu, nasunout na sponu druhou část s páčkou a pak celek ukotvit za packy rámečku. Z toho vyplývá, že i zde si nemůžeme na socketech AMD zrovna vybírat přesnou orientaci.



U Intelu je to naopak. Chladič si můžeme natočit libovolně po 90°, ale předtím je třeba na základnu zespoda přišroubovat pomocí osmi šroubků čtyři samostatné spony, jaké známe z chladičů Intel BOX. Záleží na výběru socketu, což ovlivní způsob přišroubování oněch spon a také se můžete připravit na to, že se možná setkáte s ne tak dokonale protaženým závitem. Nakonec se chladič na socket jednoduše nacvakne.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Cooler Master Hyper TX3 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama