reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic Cooling Accelero X1: chladně a tiše

10.2.2006, Jan Vítek, recenze
Arctic Cooling Accelero X1: chladně a tiše
Švýcarská firma Arctic Cooling nedávno představila novou řadu chladičů grafických karet ATi 1800/1900 a nVidia 6800/7800. Narozdíl od zažitého jména Silencer se jejich třetí generace jmenuje Accelero X1 a X2. Dnes se podíváme na X1 určenou pro řadu GeForce.
Chlazení jsme se rozhodli testovat na grafické kartě s čipem nVidia GeForce 7800 GTX tikajícím v 3D režimu na 430MHz, konkrétně modelu Gigabyte GV-NX78X256V-B. Karta pracuje se sběrnicí PCI Express x16, GDDR3 256MB paměti na 1200MHz DDR, 24 pipeline a samozřejmostí je podpora specifikací DirectX 9.0c a OpenGL 2.0. Je to tedy momentálně velice aktuální a moderní karta, která chladič jistě využije a odhalí případné slabiny.




Originálně má na sobě klasické chlazení do jednoho slotu s malým turbínovým ventilátorkem a množstvím nízkých žeber. Vzduch prochází stejně jako u Accelera X1 skrz lopatky ventilátorku dovnitř a skrze žebra ven. Proud vzduchu je také, jak jsem se již zmiňoval, využit černým pasivem pro chlazení měniče napětí.






Kartu jsem tedy nejdříve otestoval s jejím standardním chladičem a až poté nainstaloval Accelero X1. Je třeba říci, že Accelero narozdíl od originálu využívá daleko menší počet šroubků k upevnění a jeho instalace je tedy daleko rychlejší a snazší, aniž by nějak utrpěla kvalita přichycení. Po odinstalaci originálu je tedy třeba v první řadě očistit VPU od zbytků předchozí pasty a až poté se můžeme věnovat instalaci nového chladiče.



Nejdříve se postaráme o přední paměti. Na ty se umístí lepivá čtvercová hmota, ze které předtím sloupneme ochranné štítky. Připravíme si Accelero na stůl orientovaný ventilátorem dolů a kartu na něj seshora přiložíme. Je ale třeba si dát pozor, aby chladič dosedl správně už na první pokus, protože hmota pro přenos tepla z pamětí na nich drží o poznání hůře, než na hladkém těle pasivu, na který se ihned přilepí. Po přiložení chladiče již pak stačí vzít si z příslušenství čtyři krátké šroubky, nasadit je na nezbytné tlusté plastové podložky chránící PCB karty a připevnit je. Utahujeme samozřejmě opatrně a nikdy ne sousedící šroubky, nýbrž vždy protilehlé přes diagonálu. V opačném případě bychom riskovali poškození jádra.


Tím máme hlavní část za sebou a zbývá se postarat o zadní paměti, pokud jsou ovšem na kartě přítomny. Stejně jako u horních pamětí je třeba nejdříve umístit podložky a až na ně opatrně přiložit hliníkový pasiv. S jeho přišroubováním pomocí delších šroubků bez podložky je instalace téměř zakončena.


Posledním krokem je zapojení Accelera X1 do napájecího konektoru. Arctic Cooling napájecí kabel osadil jak čtyřpinovým konektorem umožňujícím sledování otáček, tak i nouzovým dvoupinovým s kabely +12V a zemí. Nezanedbatelnou výhodou Accelera jsou i jeho rozměry. Chladič jen mírně přesahuje rozměry grafické karty a to ještě na místech, kde bude jen těžko vadit. Od předchozích Silencerů, které kartu nezanedbatelně prodlužovaly, je to jistě pokrok, který oceníme zvláště u desek s chladičem čipové sady umístěným přímo za sloty PCI Express x16.






reklama