reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic Cooling Silentium T5: unikát ze Švýcarska

25.4.2006, Jan Vítek, recenze
Arctic Cooling Silentium T5: unikát ze Švýcarska
Po řadě recenzí nových skříní, jež si byly hodně podobné, tu máme zástupce Arctic Cooling. Její jediná, pětimocná řada s názvem Silentium je tu zastoupena modelem T5. Všechny modely jsou ale naprosto stejné, pouze se liší designem předního panelu.
Kapitoly článku:
Dovnitř Silentia T5 se dostaneme stejným způsobem, jako v případě skříně Lian Li PC-7A. Po uvolnění šroubků musíte bočnici nejdříve posunout o kousek dozadu, čímž ji vyháknete z pantů a následně je třeba ji naklonit k sobě a vytáhnout směrem nahoru, protože dlouhý pant je umístěn i na jejím dolním okraji. Tento mechanismus zajišťuje její pevné uchycení a bezproblémové umístění.




Vnitřek nás uvítá nespoutanou kabeláží, které je třeba dát smysluplné uspořádání. Především si ale všimneme, že zdroj se přesunul na zcela opačný konec skříně a také jeho vzhled nepřipomíná žádný ze samostatně prodávaných zdrojů.






Pokud se podíváme nad něj, je již jasné, proč Arctic Cooling nemohl do skříně umístit více pozic pro mechaniky – ventilátory by byly ucpány a odvětrávání vzduchu by utrpělo. Co se týče oněch šachet pro mechaniky a disky, na nich nejsou patrné ani známky po otvorech na šroubky, protože i zde se využívá rychloupínacích mechanismů, výstřelků dnešní ‚módy’.



Ta divná černo-stříbrná krabička u zdroje, je jedna z největších předností této skříně. Jedná se o hliníkový box pro pevný disk, volně zavěšený s pomocí gumových kroužků na plastovou konstrukci. Disk by se tak měl přes hliníkovou konstrukci chladit, čemuž by měl navíc pomáhat i okolo proudící vzduch do zdroje a ven. A následně by způsob uložení boxu měl disk podstatně ztišit, což ostatně později zkusím na obstarožním disku Quantum Fireball LM, pracovně nazvaném cirkulárka.



Pohled dozadu vyjeví nahoře umístěné ventilátory AC3. Jejich tlusté lopatky by měly tyto 45mm široké ventilátory oproti klasickým, 25mm ventilátorům nabídnout podstatně zvýšený proud vzduchu za stejných otáček, což je ostatně zřejmé již ze specifikací 1900RPM (minimálně 1000RPM) a 28CFM. Dále nabízí keramická ložiska Arctic Cooling, jejichž předností je především vysoká životnost a dále hlučnost 0.8 Sone. Stejné ventilátory má k dispozici i napájecí zdroj, jenž má tak kvalitní chlazení dokonale zajištěno.



PC karty se zde upevňují výhradně s pomocí rychloupínacího mechanismu; šroubky zde nemají místo. Arctic Cooling se také snaží odstínit elektromagnetické rušení, k čemuž používá slabého plíšku, jež můžete vidět prosvítat mezi jednotlivými záslepkami slotů. Tuto vlastnost mají například ještě skříně od výrobce Chieftec.



Z této strany máme k prohlédnutí dobře izolovaný napájecí kabel pro zdroj. Bylo by možná o něco lepší, kdyby nebyl veden přímo středem dna, třeba by mohl být zakomponován přímo do skříně, ale i tak je dobře připevněn, aby ničemu nevadil, takže zde trpí pouze estetika.



Dodávané příslušenství nepřekvapí, ale také rozhodně neurazí. V balení najdeme zelené lyžičky k instalaci 5,25“ a 3,5“ mechanik a 3,5“ pevných disků (všechny po dvou párech), sadu šroubků k instalaci základní desky (jiné potřebovat nebudeme), náhradní gumičky k uchycení HDD boxu a deset stahovacích plastových pásků k vyřešení managementu kabelů. Součástí skříně je i zdroj, tudíž nás nepřekvapí, že Arctic Cooling k výbavě připojil i napájecí eurokabel.


Instalace



Silentia jsou na dnešní poměry velmi malé skříňky, především co se týče šířky a hloubky. Malá šířka může vadit asi nejvíce rozměrným chladičům procesorů, což by ani tak nevadilo, ale s nedostatečnou hloubkou je to už na pováženou. Redakční DFI se totiž do útrob vešla jen tak akorát, ale za cenu znemožnění přístupu k FDD konektoru. Ten je totiž na desce otočený a směřuje přímo na HDD box, od nějž je vzdálený asi 5mm, a to k připojení kabelu rozhodně nestačí. Zde by ale FDD ani tak nevadil, vždyť dnes jde spíše o anachronismus, jenomže takto otočeny bývají na základních deskách i IDE konektory. Problémy by také mohly vzniknout s dlouhými 5,25“ mechanikami a pevnými disky, co by mohly zasahovat do prostoru desky. Ještě že tato zařízení se do Silentií instalují zepředu, takže během instalace odpadávají problémy s kolizemi disků a základní desky, či CPU chladiče.





FDD konektor je omezený HDD boxem

Redukované rozměry tedy tvoří skříň příjemně malou, ale manipulace s komponentami je nepříjemně ztížená a vznikají tu i jistá omezení co se týče hardwarové kompatibility, tudíž doporučuji si vše dopředu pohlídat. Prostoru je zde tedy málo, ale jinak vše na svém místě sedí jak ulité.



Unikátní box pro instalaci jednoho pevného disku je tedy uzpůsoben tak, aby disk zároveň ztišoval a chladil, o čemž se ostatně brzy přesvědčíme. Celý box je v podstatě jen kus hranatého hliníkového tunelu, z obou stran uzavřeného plastovými závěrkami s pryží.



Rozměry boxu na milimetr souhlasí s požadavky pevných disků, což je důležité pro dobrý přenos tepla na hliníkové tělo. Disky můžete instalovat rovnou do zavěšeného zařízení a rozhodně to také doporučuji, protože box se zpět neinstaluje snadno, zvlášť se nedá snadno dostat k zadním gumičkám, protože pravá bočnice nelze odejmout. Disk tedy zasunete a zajistíte plastovým víkem, skrz nějž poté provléknete kabely. Ze zdroje vede jeden krátký napájecí kabel pro SATA disky, jejž využijete právě pro tento účel. Instalace je tedy snadná a je vidět, že u Arctic Cooling přemýšleli, jak zajistit dobré hospodaření s omezeným místem malých Silentií.



Pokud se podíváme na rozložení ventilátorů a otvorů, je také jasné, jak uvnitř skříně proudí vzduch. Dovnitř vstupuje přes otvory v zadní části skříně – zadním panelu a dně. Dále putuje malým okruhem přes oblast procesoru a dvojici ventilátorů ven a velkým okruhem kolem grafické karty, disk a zdroj počítače ven. Reálná situace samozřejmě není tak ideální; záleží na množství a rozmístění komponent a také, jak čistě byla instalace provedena.
reklama