reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic Cooling Silentium T5: unikát ze Švýcarska

25.4.2006, Jan Vítek, recenze
Arctic Cooling Silentium T5: unikát ze Švýcarska
Po řadě recenzí nových skříní, jež si byly hodně podobné, tu máme zástupce Arctic Cooling. Její jediná, pětimocná řada s názvem Silentium je tu zastoupena modelem T5. Všechny modely jsou ale naprosto stejné, pouze se liší designem předního panelu.
Skříň Arctic Cooling Silentium T5 je dobře navrhnutá, kvalitně zpracovaná skříň, avšak bohužel poměrně jednoúčelová. To je dané především zdrojem, jenž je speciálně navržený právě pro skříně Silentium a není možné je vyměnit za nějaký ze samostatně prodávaných modelů. Tím pádem skříň není možné použít pro hi-end systémy s nejnovějšími grafickými kartami v SLi, nebo Crossfire režimech.



Silentia využívají zcela překopaný systém proudění vzduchu, kdy za pomoci dvou párů ventilátoru umístěných v protějších bodech vzadu nahoře a vepředu dole u zdroje tvoří proud vzduchu, jenž by měl efektivně proudit přes ty nejzatěžovanější komponenty. Mezi ty se řadí především procesor, grafická karta, čipová sada a pevný disk. Pro ten je zde připraven ztišující box, což je na jednu stranu výhoda, ale druhý disk již musíme instalovat přes plastové kolejničky do nevětrané šachty nad zdrojem, a to je zase na druhou stranu nevýhoda.

Ke zpracování skříně jako takové téměř nemám námitek. Pouze její rozměry by u některých komponent mohly být problémové, avšak naprosto si uvědomuji, že ne každý touží mít pod stolem hangár. Pro takového člověka se jistě jedná o zajímavou alternativu. Při provozu v zátěži jsem si také všiml, že z průduchů vepředu skříně proudí poměrně dost teplý vzduch. To jednak naznačuje, že zdroj v zátěži emituje velké množství tepla, ale také se na druhou stranu u něj v zimě budou bezvadně nahřívat nohy.


Dobré a čisté zpracování
Zdroj je pevnou součástí skříně
Neotřelý design
Minimum 5,25" šachet
Dobré a nehlučné chlazení
Vpředu chybí FireWire port
Box pro pevný disk
Málo prostoru uvnitř skříně
Cena v době testování: 2910 Kč s DPH


Za zapůjčení skříně Arctic Cooling Silentium T5 děkujeme firmě Bostar


reklama