reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic HC01-TC: tiché chlazení HDD?

17.9.2010, Jan Vítek, recenze
Arctic HC01-TC: tiché chlazení HDD?
Box pro pevné disky HC01-TC je prvotinou společnosti Arctic, která se snaží do něj zakomponovat funkce jak pro chlazení, tak pro ztišení pevných disků. Podívejme se, zda se jí tento úkol podařil natolik, že by se HC01-TC vyplatilo pořídit.

Instalace


Samotné umístění pevného disku spočívá v tom. že jej nacpeme dovnitř a pak ještě je vhodné narovnat měkké bloky, které na něj tlačí ze stran. Dále je třeba umístit teplotní čidlo, které jsme v našem případě dali hned vedle údaje kapacity 2.0TB a pak je vhodné přilepit na disk ještě dva dodávané polštářky.



Box nakonec opět zavřeme, víko příšroubujeme a pak už jej můžeme zasunout do šachty naší počítačové skříně a zapojit jednak napájení ventilátoru a pak i konektory samotného disku. To nemusí být vždy snadné, protože tyto konektory jsou trochu utopeny uvnitř boxu, takže na ně bude špatně vidět.




Testy


Nyní si povíme o teplotách, které lze pomocí tohoto boxu dosáhnout. Posloužil nám k tomu zapůjčený disk Western Digital Caviar Black (WD2001FASS) s kapacitou 2 TB, 64 MB cache a otáčkami 7200 RPM. Ten by měl představovat dostatečnou zátěž a výrobce k tomuto udává, že při práci tento disk spotřebuje 10,7 W.

Teplotní testy proběhly ve skříni Cooler Master Mystique 632S chlazené standardně pomocí zdroje a jednoho 120mm ventilátoru. U ní jsme nechali přední dvířka otevřená, aby neomezovala chladič v přístupu vzduchu a neovlivňovala výsledek.



Je jasné, že Arctic HC01-TC není v první řadě chladič disků, protože tento úkol minimálně stejně dobře zvládnou přední ventilátory ve skříních a byla by hloupost jej kvůli tomuto pořizovat. V prvé řadě tady jde o ztišení disku a utlumení jeho vibrací a kvůli umístění do uzavřeného prostoru a uložení na tepelně izolující materiál je nutné zajistit i dodatečné chlazení, a tudíž to je zde pouze jako doplňková funkce.

Jak se tedy tento box zhostil své primární funkce? Nemůžeme tvrdit, že by nějak účinně utlumil hluk vytvářený samotným pevným diskem, protože jednak je umístěn hned vepředu v mechanikové šachtě a potom je čelo boxu děravé jak řešeto. Dobře si tedy budeme moci vyslechnout především práci hlaviček při seekování. Jistý účinek má HC01-TC pouze při tlumení vibrací, které se tolik nepřenáší na kostru skříně.

Následně jsme vyzkoušeli, jak účinně dokáže tento box chladit nainstalovaný Western Digital Caviar Black. K tomu jsme využili jednak stále opakovaný aplikační test z h2benchw a k odečtu teplot interní čidlo disku s aplikací SpeedFan 4.41 a teploty byly také odečítány pomocí infračerveného teploměru Fluke 62 Mini s fixně nastavenou emisivitou na 0,95 (hodí se pro většinu materiálů). Teplota okolního vzduchu byla 21 °C.

Pokud se o chlazení disku staral Arctic HC01-TC, vyšplhala se jeho teplota dle interního čidla na 42 °C. Infračervený teploměr ukázal nejvyšší povrchovou teplotu 38,2 °C, a to právě nad samotným motorkem ploten, kde bylo umístěno čidlo. Ve skříni v klasické pozici a chlazený předním 120mm ventilátorem pak byla teplota o cca 2 °C nižší. Je tu tedy rozdíl, ale nijak propastný.

Dle specifikací se tedy ventilátorek netočil na své maximální otáčky a co se týče jeho hlučnosti, ta skutečně nebyla vysoká a samotný disk ji bez problémů zastínil. Pouze by jeho ložiska mohla méně vrčet, ale to stejně poznáte až s uchem nastraženým nějakých 20 cm od něj.


reklama