reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic NC: netradiční chladič notebooků

14.9.2010, Jan Vítek, recenze
Arctic NC: netradiční chladič notebooků
Další vlna novinek firmy Arctic zahrnuje i produkt, který má velmi blízko k jejímu originálnímu portfoliu. Jedná se o chladič pro notebooky Arctic NC zahrnující v sobě rovněž hub rozhraní USB a nyní je čas na to, abychom se na něj podívali podrobněji.
Kapitoly článku:
  1. Arctic NC: netradiční chladič notebooků
  2. Instalace, teplotní testy a závěrečné hodnocení

Instalace a provoz


Pro účely testování jsme využili 14" model Asus B80A s procesorem Intel Core 2 Duo T5850 na 2,16 GHz, integrovanou grafikou Intel GMA HD4500, 4 GB RAM a 250GB diskem Seagate ST9250421AS se 7200 otáčkami za minutu. Jeho zadní hrana byla nad deskou stolu díky Arctic NC asi o 2,5 cm výše a sluší se upozornit, že už jen toto u řady notebooků poslouží k lepšímu přístupu vzduchu ke spodním otvorům a k výkonnějšímu chlazení.


- příklad použití dle firmy Arctic -

Dle mého názoru je Arctic NC celkem originálním produktem, ovšem jeho celá koncepce je poněkud nešťastná. Jednak je nutné jej nejdříve někam nastavit a až pak na něj položit notebook, což při každém jeho sebemenším přemístění budeme muset znovu a znovu opakovat, a to je velmi otravné. Chladiče v podobě celých podložek jsou tak v tomto nepochybně lepší. Dále je nutné vyřešit, kam přesně umístit nalepovací podložky, neboť hrana notebooku je většinou rovná, zato samotný chladič zase zakulacený. To však není tek velký problém.

V případě, že chladič umístíme, propojíme s počítačem a zapneme ventilátory, ozve se jejich jemné hučení, které ani na nejvyšší otáčky nijak výrazně neruší. Jejich ložiska by ale nemusela tolik šustit, ovšem celková hlučnost opravdu není vysoká a v tomto případě ne zásadní. Daleko více mi totiž vadil proud vzduchu vycházející zpod notebooku přímo na ruce a tělo. Ve velkých vedrech by toto mohlo být celkem příjemné, ale jinak není příjemné, ba ani žádoucí, mít prsty a ruce neustále vystaveny proudu vzduchu.


Teplotní testy


Nyní již pomalu nastupuje podzim s velmi mírnými teplotami, a proto bylo možné testovat při okolní teplotě 21 °C, která je na počítačový hardware milosrdná. Půjde však především o rozdíly v teplotách procesoru a pevného disku, které naměříme s notebookem položeným na dřevěném stole.

Testovali jsme tedy jednak s notebookem na stole a pak na podložce s ventilátorem na nejnižší a pak na nejvyšší otáčky (čili 800 a 1700 RPM). Posloužily nám k tomu aplikace Prime95 a h2benchw pro zatížení procesoru a pevného disku a pak Speedfan pro odečítání teplot, což proběhlo v případě zátěže vždy po půl hodině.

Zajímavé i pochopitelné je, že při zatížení samotného procesoru šla teplota pevného disku výrazně dolů, protože ventilátor chlazení notebooku začal pracovat na vysoké otáčky, čímž se k disku dostávalo více chladného vzduchu. Testy zátěže CPU a HDD probíhaly najednou.

Ikona Odkaz na databázi
CPU (°C)
HDD (°C)
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
IDLE
LOAD
bez podložky
52
74
42
48
nízké otáčky (700 RPM)
52
74
41
47
vysoké otáčky (1400 RPM)
51
72
38
44

Jak ukazují výsledky, silný proud vzduchu s ventilátory na nejvyšší otáčky rozhodně měl smysl. Nízké otáčky se na druhou stranu příliš neprojevily v poklesu hodnot, avšak při nich nám zase ventilátory tolik neofukovaly prsty rukou.


Závěrečné hodnocení


Arctic NC se snaží nabídnout chlazení notebooků v netradiční podobě, což se mu na jednu stranu daří, ale na stranu druhou tu jsou i pěkně macaté mouchy. Se zpracováním těla samotného chladiče můžeme být spokojeni, avšak už ne tak s jeho integrovaným USB hubem, který na příliš malém prostoru obsahuje příliš mnoho prvků.



Další otázkou je celková koncepce, která vyžaduje, aby se notebook či netbook zadní částí těla opřel o chladič, takže jednak je třeba pomocí dodávaných podložek zajistit, aby počítač z oblého chladiče nesklouzával dolů, což není velký problém, ale pak je zřejmé, že takovou instalaci nebudeme moci přesouvat jako celek ani o píď.

A nakonec samotné chlazení. Arctic NC dokáže srazit hlavním komponentám několik stupňů, což pochopitelně záleží především na provedení chlazeného počítače, ale také na nastavených otáčkách. A zde jsme mohli poznat, že při těch nejnižších je chladicí účinek velmi diskutabilní a při těch vysokých je zase proud vzduchu nasměrovaný přímo na uživatele velmi nepříjemný.

USB hub se čtyřmi porty
porty hubu jsou příliš blízko u sebe
menší rozměry než jiné chladiče
netvoří s počítačem jeden celek
při vyšších otáčkách dobrý účinek
nepříjemně ofukuje pracovní prostor uživatele
Cena: v době testování: cca 420 Kč s DPH, záruka 2 roky



Za zapůjčení chladiče Arctic NC děkujeme společnosti Arctic




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Arctic NC tries to offer notebook cooling in an unconventional form, which is on one hand successful, but on the other hand there are still some big issues. The body of the cooler itself is strong enough to provide good support for a mobile computer, but the integrated USB hub has too many connectors and other components located in too small space.

What matters next is the overall conception of Arctic NC. Our task is to rest the rear part of our notebook or netbook on the cooler, so we have to make sure that the computer will not slip down which is where the supplied rubber pads come to play. And I think it is clear that such installation as a whole cannot be moved by an inch and that is a significant disadvantage in comparison with traditional notebook cooling pads.

And last, but not least - cooling. Artic NC is able to cool down the main components by several degrees Celsius, but that naturally depends on the speed of its fans. Here we could learn that low-speed setting is not able to make a significant difference and high-speed setting creates a strong airflow towards the user, which is not pleasant at all.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama