reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic Silentium T11: levná a originální

14.4.2011, Jan Vítek, recenze
Arctic Silentium T11: levná a originální
Společnost Arctic, tedy původně Arctic Cooling, nepřichází často s novými modely skříní. A pokud už nějaký vyrobí, tak se snaží o to, aby se nějakým způsobem lišil od klasických skříní, které jsou právě na trhu. Uvidíme, zda tomu tak bude i v dnešním případě.

Pohled dovnitř skříně


Obě bočnice v Silentiu T11 přidržují přítlačné šroubky s plastovými hlavičkami, na něž nepotřebujete šroubovák, ale v našem případě bylo třeba pak za bočnice pořádně vzít, aby je drážky v šasi pustily. Můžete si také povšimnout, že v místě styku bočnice se skříní jsou malé lesklé pásky s "kuličkami" na koncích. Ty mají za úkol tlačit na bočnice a zamezit nepříjemným drnčivým zvukům, které vznikají šířícími se vibracemi od disků a ventilátorů.


- klikněte pro zvětšení -

Uvnitř můžeme pozorovat jednoduchý interiér s velkým trayem s profily pro zvýšení jeho pevnosti, dvě šachty a vespod pak něco, co vypadá jako výsledek hodinového snažení domácího kutila. Jde o větrný tunel vedoucí od předního ventilátoru, díky němuž má čerstvý vzduch proudit přímo ke grafické kartě. Toto řešení tedy nevypadá příliš uhlazeně, ale zato efektivně. Na druhou stranu je také jasné, že zde se poněkud pozapomnělo na aktivní chlazení pevných disků, což tedy není u skříní od Arctic žádná novinka.


- klikněte pro zvětšení -

Při pohledu z druhé strany zjistíme, že v tomto případě opravdu nebudeme mít žádnou možnost, jak vést napájecí kabely od zdroje mezi trayem a pravou bočnicí, protože tu jednoduše není žádné místo. Přístup k útrobám z pravé strany je tak nutný pouze k tomu, abychom mohli bezpečně umístit disky a mechaniky.



Pohled do zadní části skříně odhalí pozici zdroje, který bude podpořen dvěma packami. Mezi ním a základní deskou zbyde dle zběžného pohledu na její montážní otvory jen minimum místa, a tak bychom při instalaci velkých chladičů mohli mít velké problémy. Vespod pak vidíme připevněný konec větrného tunelu za dva šroubky u spodních záslepek.

Ventilátor je napájený pomocí třípinového konektoru, vedle nějž je na samostatném kabelu také teplotní čidlo. To můžeme umístit třeba na procesorový chladič (nebo jinam, kam 40cm kabel dosáhne), od jehož teploty se budou odvíjet otáčky ventilátoru Arctic F12 TC. Ovšem pokud budete chtít dosáhnout dokonalého výsledku s ohledem na vyvážený poměr efektivního chlazení a tichého provozu, bude zapotřebí experimentovat s umístěním čidla. Další možností je toto čidlo odstranit a k ovládání ventilátoru využít nějaký dokoupený manuální regulátor.



Další fotografie ukazuje předšvším přední šachty, tedy horní pro čtyři 5,25" zařízení se spodní redukcí pro 2,5" či 3,5" disk a pak tu je malá šachtička pro osamocený 3,5" disk. Při pohledu na umístění ventilátoru by nás však mohla napadnout otázka, proč jej výrobce jenom neposunul dolů. Jednak by pak zbylo místo pro větší diskovou šachtu a pak by nemusel být onen plastový tunel pro vedení vzduchu ke grafické kartě tak krkolomný.


- klikněte pro zvětšení -

A nakonec se ukazuje skříň zbavená předního plastového panelu. To není žádný problém zařídit, stačí jej popadnout zespoda za vykrojený otvor a opatrně, ovšem nekompromisně s ním trhnout. Objeví se rošt ventilátoru, který je tu naprosto zbytečný, tedy spíše škodlivý. A že to výrobce s odvětráváním vzduchu skrz boční panely myslí vážně, dokazují neprostupné záslepky na třech mechanikových pozicích.


Příslušenství


Veškeré dodávané příslušenství, tedy kromě manuálu v podobě jedné stránky A4, je v malém sáčku. Jde o několik bílých pásek pro zkrocení kabelů, PC Speaker na kabelu, samolepku s logem firmy, šroubky, distanční sloupky a vedle nich také bílé plastové podpůrné nožky pro základní desku, které jsem osobně neviděl již pěknou řádku let.





reklama