reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic Silentium T11: levná a originální

14.4.2011, Jan Vítek, recenze
Arctic Silentium T11: levná a originální
Společnost Arctic, tedy původně Arctic Cooling, nepřichází často s novými modely skříní. A pokud už nějaký vyrobí, tak se snaží o to, aby se nějakým způsobem lišil od klasických skříní, které jsou právě na trhu. Uvidíme, zda tomu tak bude i v dnešním případě.
Dnes jsme se věnovali levné počítačové skříni Arctic Silentium T11-B, kterou dnes s daní seženeme i za cenu pod 800 Kč. Existují sice i výrazně levnější skříně, ale dle toho také vypadají a u takové ceny velmi záleží na výbavě. Ta v případě Silentia T11 zahrnuje 2 teplotně řízené ventilátory Arctic F12 TC, jež přijdou aspoň na 100 Kč za kus.


- klikněte pro zvětšení -

Silentium T11 je vyrobeno převážně z 0,6mm plechu z oceli SECC, který by tu a tam potřeboval začistit, aby se uživatel při instalaci nemohl pořezat. Na druhou stranu je konstrukce i bez nasazených bočnic dostatečně pevná, takže můžeme být spokojeni, i když samotné bočnice by mohly být pevnější. Při výběru komponent je však již třeba přemýšlet, neboť uvnitř není dostatek místa na to, abychom si například mohli bez rozmyslu objednat velký chladič procesoru a čekat, že nebude kolidovat se zdrojem. Na druhou stranu je tu dost místa i pro velmi dlouhé grafické karty, ovšem za cenu toho, že pevné disky dovnitř vměstnáme maximálně dva (nebo jeden 3,5" HDD a jedno 2,5" SSD), pokud tedy nedokoupíme další redukce pro 5,25" šachty.



Netradiční chlazení zde reprezentují dva zmíněné 120mm ventilátory F12 TC obrácené tak, aby nasávaly vzduch směrem dovnitř na procesor a grafickou kartu. Vzduch pak má proudit ven především skrz horní otvory v bočnicích, což funguje, ale v našem případě trošku trpěl ucpaný napájecí zdroj. Pokud se tedy neobáváte takového systému chlazení, nebo jej přímo vyhledáváte a nevadí vám trošku chatrné zpracování skříně a absence moderních prvků, jako skrytého vedení kabelů, či otvoru v trayi, může vám Silentium T11 udělat dobrou službu.


Levná PC skříň se dvěma ventilátory
Pouze dvě pozice pro HDD/SSD
Netradiční, ale dostatečně výkonné chlazení
Složitá správa kabelů
Dostatek místa pro standardní komponenty
Na několika místech má ostré hrany
Cena v době testování: cca 800 Kč, záruka 2 roky

Za zapůjčení skříně Arctic Silentium T11-B děkujeme firmě TNTrade s.r.o.




----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

In today's review we were examining a cheapish computer chassis - Arctic Silentium T11-B whose price already dropped below 800 CZK incl. tax. Of course, there are also much cheaper cases, but these usually are not a great bargain and at such a price level it highly depends on their equipment. In this respect Silentium T11 offers two temperature-controlled fans Arctic F12 TC - each for about 100 CZK.

Silentium T11 consists mainly of 0.6mm SECC steel sheets which should be finished more carefully. There are a few sharp edges, so users might cut themselves when installing computer components. On the other hand, the case, even without its side panels on, is strong and solid enough, even though the panels themselves could me more firm.

Inside there is enough of space for common computer components, but when one will want to use for example a large CPU cooler, he or she will have to make sure that it will fit next to the power source unit. On the other hand, there is a lot of space for very long and spacious graphics cards, even though that came for a price, namely, lack of HDD cages. There is only one dedicated 3.5" cage and one mounting frame for 2.5"/3.5" device. For more hard drives one has to buy some more frames or HDD boxes for 5.25" cages.

Already mentioned 120mm fans Arctic F12 TC create rather unconventional cooling system. They are installed in order to draw air inside the chassis and blow it right on CPU cooler and graphics card. Hot air should flow out through holes in the case's side panels and also through the PSU which in our case suffered a bit, since it was blocked by the CPU cooler. Anyhow, if you do not mind using such a lightweight case with uncommon cooling system which offers no latest advantages such as cable management system or hole in tray for easy CPU cooler installation, then the Silentium T11 might be of a good use.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama