Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aspire X-QPack: mobilní akvárium

14.11.2006, Jan Vítek, recenze
Aspire X-QPack: mobilní akvárium
Po delší době se podíváme na skříň určenou pro základní desky microATX. V té by mohli najít zalíbení počítačoví hráči, kteří potřebují malý přenosný počítač na lanparty nebo prostě ti, kterým se objemné skříně nezamlouvají a chtějí si pořídit něco kompaktního.
Do útrob Aspire X-QPack jsem instaloval následující sestavu:
  • Základní deska Gigabyte GA-K8NMF-9 (nForce4-4X)
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: CoolerMaster Susurro-RR-KCT-T9E1 - AMD Socket 754/939/940/M2
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Coolermaster RS-450-ACLY – 450W

Instalace základní desky proběhla díky odnímatelnému trayi základní desky velmi snadno (distanční sloupky už jsou na místě), což se vlastně podepsalo i na jejím osazování grafickou kartou, procesorem s chladičem a paměťmi. Prostě a jednoduše, pokud jde tray vyjmout, je vše snazší a to u takovéto skříně platí dvojnásob.


Základní deska Gigabyte GA-K8NMF-9

S pevným diskem také nemůžete zažít potíže. Nejdříve je nutné odšroubovat jeho klec, která drží pomocí dvou šroubků a vysunout ji směrem nahoru. Pak již můžete velice snadno disk řádně přišroubovat čtyřmi šroubky a opět jej i s klecí vrátit na místo. U této skříně tak nehledejte žádné rychloupínací mechanismy. Vše se instaluje starými dobrými šroubky. Stejně tak zde však nehledejte žádné ztišující prvky, jako gumové bloky omezující šíření vibrací a podobně.


- pro zvětšení klikněte -



- pro zvětšení klikněte -

Zbývají už pouze mechaniky a především napájecí zdroj. Zde bych vřele doporučil model, u kterého je možné odpojit nepotřebné kabely, protože jestli tato skříň má něčeho nedostatek, tak to je právě vnitřní prostor, který není radno zbytečně zaplácnout nepotřebnými kabely. A když už mluvíme o nepotřebných kabelech, Aspire by se také mohl zamyslet nad délkou kabelů, které vedou z předního panelu. Ty přeci povedou k přední části základní desky, a tak jich není třeba dodávat kilometry, aby je chudák uživatel musel připínat na kostru, ovšem pokud si nedá tu práci a nezkrátí si je sám, což ostatně může zvládnout skoro každý.



Abych ale jen nepeskoval, musím pochválit sílu chlazení, která je snad ta nejlepší, jak ji tak malá skříň umožňuje – alespoň dle zadního panelu. 120mm ventilátor pro vyfukování vzduchu se zcela jistě i při menších otáčkách (ty si ale sami musíte upravit, nebo zakoupit nový ventilátor) dobře postará o odvod teplého vzduchu od procesoru.


- pro zvětšení klikněte -

A téměř to samé je zde připraveno pro chladič grafické karty, pokud se ovšem bude jednat o ten správný typ a ne třeba o vyfukující AC Silencer, nebo naopak o výrobci oblíbený typ originálních chladičů, které naopak foukají směrem dopředu. Byl by také vhodný pasivní chladič, jemuž blízký ventilátor napájecího zdroje společně s hlavním jistě zajistí dostatečný průtok vzduchu kolem žeber.


- pro zvětšení klikněte -


Teplotní testy


U této skříně se přímo nabízí dva typy testů, a sice se zapnutým a vypnutým zadním ventilátorem. Testy jinak probíhaly v klasickém softwarovém prostředí - benchmarku 3DMark06 a opakovaném testu Nature, aplikace Prime95 a h2benchw, který se opakovaným testem seeku postaral o zahřátí pevného disku.


Přední displej je v duchu zbytku skříně také modře podsvícený

Vzhledem k prostorovému omezení skříně jsem nemohl použít náš redakční ThermalRight XP90C s 92mm ventilátorem Papst a musel jsem hledat náhradu. Tu jsem našel v chladiči Cooler Master Susurro, který se pro tento účel zdál dostatečně vhodný. Jedná se o celoměděný chladič s masivní základnou a tepelně regulovaným 92mm ventilátorem. A především je jeho výska pouze asi 65mm, takže mu blízké přepážky nemohly výrazně vadit v přísunu vzduchu.


Cooler Master Susurro

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
40°C
57°C
Chipset
65°C
71°C
GPU
53°C
78°C
HDD
N/A
33°C

Chladič Susurro se evidentně pro tepelný výkon procesoru AMD Athlon64 FX-55 příliš nehodí, ale aspoň můžeme vidět rozdíly mezi skříní se zapnutým a vypnutým zadním ventilátorem. První test byl tedy proveden se zapnutým ventilátorem. V klidovém režimu se otáčky ventilátoru Susurra pohybovaly kolem velmi tichých 1100RPM, ale v zátěži se téměř ihned začaly zvyšovat až na 2100RPM. Procesor se však i tak rozehřál na 57°C a to bylo o stupeň horší než u staršího AOpen Aeolusu bez přídavného ventilátoru, kde jsme mohli použít rozměrnější ThermalRight XP90C s 1600RPM 92mm Papstem. Zde tak jasně můžeme vidět, že co jsme získali na zlepšeném systému chlazení, to jsme ihned ztratili na možnosti využití velkých a výkonných chladičů. To však samozřejmě nelze brát doslovně, když jsem měl možnost vyzkoušet pouze dva chladiče, na nichž záleží především, stejně jako na celkovém vyvážení systému.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
42°C
62°C
Chipset
69°C
75°C
GPU
53°C
79°C
HDD
N/A
36°C

Deaktivování zadního ventilátoru již pochopitelně přineslo pouze zhoršení celé situace. Grafická karta tolik neutrpěla, protože ta svůj odvod teplého vzduchu přes napájecí zdroj neztratila. Ale procesor to odnesl pěti stupni a mohlo by být i hůř, kdyby jeho chladič o něco nezvýšil své otáčky. Také podotýkám, že použití FX-55 je poněkud mezní situace a do takovéto skříně patří spíše méně topivé procesory. Ovšem právě toto nejlépe ukáže slabiny celého chladicího systému skříně.