Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aspire X-QPack: mobilní akvárium

14.11.2006, Jan Vítek, recenze
Aspire X-QPack: mobilní akvárium
Po delší době se podíváme na skříň určenou pro základní desky microATX. V té by mohli najít zalíbení počítačoví hráči, kteří potřebují malý přenosný počítač na lanparty nebo prostě ti, kterým se objemné skříně nezamlouvají a chtějí si pořídit něco kompaktního.
Skříň Aspire X-QPack bych hodnotil ze dvou rozdílných úhlů. Jednak je to kvalita zpracování, která mě nepřesvědčila. Lepší by bylo buď použít silnější hliníkový plech (alespoň na kritických místech), anebo místo hliníku klasickou SECC/SGCC ocel, která by konstrukci zpevnila a cenu snížila. Jenomže hliník je dnes moderní a na reklamních materiálech lépe vyzní. Dalším aspektem, co se týče kvality zpracování, jsou výztuhy. Dříve testovaný AOpen Aeolus je měl v rozích skříně, což mu v kombinaci s 1mm SECC ocelí zajistilo velmi slušnou pevnost a stabilitu, o které tu nemůže být řeč. Zde navíc výztuže uprostřed výšky skříně mohou vadit chladiči grafické karty a zcela jistě vás omezí při výběru chladiče procesoru. Ale to je již onen druhý úhel pohledu.



Chlazení by se mohlo zdát navržené kvalitně a také jím z mnoha aspektů je. Velmi se mi líbil přímý odvod tepla od procesoru pomocí zadního 120mm ventilátoru a od grafické karty přes napájecí zdroj. Také nasávací otvory u pozic pevných disků jim zajistí slušné chlazení. Jenomže zbytek právě kvůli přepážkám omezujícím rozměry chladičů CPU a grafické karty tyto výhody sráží zpět. A přitom by stačilo tak málo.



Nakonec tu jsou 'drobnosti' v podobě naprosto nevhodného způsobu napájení zadního ventilátoru, zbytečně dlouhých kabelů od I/O konektorů a jiných prvků předního panelu a naopak velmi vhodně zakomponovaný vyjímací tray základní desky, bez nějž by se instalace mohla v některých případech stát pravým peklem.



120mm ventilátor na zadní pozici
Nepevná a nedobře vyztužená konstrukce
Vyjímatelný tray základní desky
Přepážky omezují rozměry chladičů
Přední displej s dvěma tep. čidly
Napájení zadního ventilátoru
Přenositelnost
Příliš dlouhé kabely I/O portů
Cena v době testování: 2 330 Kč včetně DPH


Za zapůjčení skříně Aspire X-QPack-AL/420 děkujeme firmě JS-Computers