reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASrock K8 Combo-Z: Dual bez dualu

29.3.2005, Martin Štěpánek, recenze
ASrock K8 Combo-Z: Dual bez dualu
Dnes testovaná základní deska z produkce firmy ASrock zaujme především osazením jak socketu 939 tak i 754. Z této desky se tak stává levná alternativa pro případ upgradu. Ovšem jak jsme se přesvědčili u desek s AGP i PCIe, všechno má svoji cenu.
Balení


Obr. 03 - ASRock K8 Combo-Z - Krabice
Klikněte pro zvětšení

Jedná se o velmi levnou desku, která je mířena do entry-levelu, nelze tedy očekávat nijak závratné vybavení.

Krom základní desky je v krabici ještě:
    • 1× IDE80 kabel
    • 1× floppy kabel
    • 1× SATA datový kabel
    • 1× SATA napájecí kabel
    • manuál
    • instalační CD

Rozložení komponent


Obr. 04 - ASRock K8 Combo-Z
Klikněte pro zvětšení

O rozložení se píše velmi těžko, jelikož je jasné, že vše muselo být podřízeno umístění dvou CPU socketů a rovněž paměťových slotů. Každopádně díky jednočipové sadě ULi zbylo aspoň trochu místa, v případě použití odděleného severního a jižního můstku by se jen stěží vše vlezlo na jedno PCB klasických rozměrů.

Jak jsem říkal, layout už moc jinak vyřešit nešel, ale podívejme se aspoň trochu na věci, které by mohly zavazet nebo vadit. Pokud budete desku zapojovat, asi nejvíce vám bude vadit orientace PATA konektorů, které poměrně značně zasahují do desky. Rovněž musíte počítat s tím, že lze využít pouze dva PCI sloty, jelikož ten sousedící s AGP slotem nelze využít při osazení AGP grafické karty.

Ocenit musím aspoň dobré umístění ClearCMOS jumperu, který byl z počátku docela potřeba a nemusel jsem se k němu krkolomně dostávat.

Speciality instalace
Při instalaci je nutné správně zapojit piny, které rozhodují o aktivaci konkrétního socketu:


Obr. 05 - Manuál s nastavením jumperů
Klikněte pro zvětšení

Konkrétně se jedná o tři skupiny můstků - ta hlavní, tedy J1 až 14, je umístěna vedle paměťových slotů pro socket 939. Jak si můžete všimnout na obrázku, pro zapojení socketu 939 je nutné propojit všechny piny 2 a 3. Pro zapojení socketu 754 potom piny 1 a 2. Jen zde upozorním, že součástí balení není žádný náhradní jumper, dávejte si proto "bacha".


Obr. 06 - Jumpery J1 až J4
Klikněte pro zvětšení

Dále je nutné přepnout dva jumpery J5 a J6, které se nachází na levé straně desky, mezi BIOSem, který je mimochodem v patici a nikoliv přímo naletovaný na desce, a zadními konektory. Zapomenout se nesmí ani na poslední jumper J7.


Obr. 07 - Jumpery J5 až J6
Klikněte pro zvětšení

Mezi speciality bych rovněž zařadil paměťové sloty u socketu 939. Jak si můžete všimnout, jsou zde celkem tři sloty o dvou různých barvách. Při instalaci doporučuji používat pouze DIMM 1 a 2 (tedy ty dva modré), do kterých lze osadit dva stejné moduly a využít dvoukanálový přístup do paměti. Po osazení černě zbarveného DIMM 3 slotu už není možné využít dvoukanálový přístup do paměti.

Na závěr ještě zmíním, jeden docela nepříjemný fakt. Součástí balení totiž není instalační disketa, která je nutná pro instalaci Windows. Za toto bych výrobci udělil známku 5- (pokud něco takového existuje), protože ušetřil maximálně deset korun a mě to stálo dvacet minut času. Instalační disketa se totiž vytvoří z CD, které je naštěstí součástí dodávky.

Konektory


Obr. 08 - Konektory
Klikněte pro zvětšení

Konektory nijak nepřekvapily. K dispozici je klasická škála od dvojice PS/2, přes COM, LPT, USB a audio konektory.
reklama