reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus a Cooler Master - tři chladiče soupeří

23.11.2006, Jan Vítek, recenze
Asus a Cooler Master - tři chladiče soupeří
Na začátku týdne proběhl test šesti chladičů střední třídy, jimž konkuroval známý Arctic Cooling Freezer 64 Pro, jenž se vedle nich neukázal zrovna v dobrém světle. Dnes to budou již chladiče vyšší třídy, s nimiž síly změří produkty Noctuy. Navíc, jak jsem slíbil, dnes se již zařazuje test i na patici LGA775 a procesoru Intel Core 2 Extreme X6800.
Kapitoly článku:
Celkem se tedy dnes utká pět chladičů a budou to následující:
  • Asus Silent Knight
  • Asus Silent Square Pro
  • Cooler Master Eclipse (RR-CCB-WLU1-GP)
  • Noctua NH-U12
  • Noctua NH-U9

Především půjde samozřejmě o chladiče od Asusu a Cooler Masteru, protože obě Noctuy byly již dávno zrecenzovány.


Asus Silent Knight


Silent Knight by se dal přeložit jako mlčenlivý rytíř, ale různých významů prvního slova je více než dost. Nepřijíždí k nám však na bílém oři, nýbrž v matně černé krabici, v níž je jeho podstatná část vystavena za průhledným plastovým obalem.



ModelAsus Silent Knight
KompatibilitaAMD AM2/940/939/754
Intel LGA775/472
Rozměry115 x 140 x 110mm
Materiályměď, 6x heatpipe, 128 žeber
Ventilátor92 x 25mm
2200RPM
max. 52,25CFM
kluzná ložiska
Hmotnost610g

Chladič je již od pohledu celý vyroben z mědi a z tvarovatelnosti svých heatpipe ždíme maximum. Avšak v principu i tak stále jde o sendvičové řešení, kde je ventilátor z obou stran obklopen žebry pasivu.


- klikněte pro zvětšení -

Základem je překvapivě základna z mědi a hliníkového víčka, jehož úkol je fixovat heatpipe na svých místech, aby se neutrhly a zároveň slouží jako opěrka pro sponu. Heatpipe zde máme celkem šest oddělených. Ty po trojicích míří ze základny opačným směrem, aby se vzápětí zvedly směrem vzhůru a následně obtočily zhruba tříčtvrteční kruh.


- klikněte pro zvětšení -

Ve vhodné výšce se pak na ně napojují jednotlivá žebra, která následně pokračují až po samotný konec heatpipe, a tvoří tak rozvinutý vějíř. Tento způsob uspořádání mi nepřipadá zrovna jednoduchý na výrobu, což vedle použitého materiálu jistě také přispělo k výsledné ceně, za kterou můžeme pořídit právě třeba Noctuu NH-U12 i s ventilátorem.


- klikněte pro zvětšení -

Uprostřed celku výrobce umístil motor Silent Knighta – 92mm ventilátor bez rámečku, jenž je schopen se točit až 2200RPM. Zde již však narážíme na základní problém, který v tomto chladiči vidím – vzhledu chlazení zde ustoupila funkčnost, respektive účinnost. Máme zde na jednu stranu pěkně zpracované tělo ukazující atraktivní měděná žebra a heatpipe, v nichž se za provozu odráží modré světlo diod z ventilátoru. Ovšem na stranu druhou by bylo pro účinnost chlazení daleko lepší, kdyby byl všechen vzduch nucen proudit přes co největší plochu žeber, jíž je zde nemístně plýtváno. To by šlo uskutečnit zakrytím žeber, ale to by zase nebyl tak krásně vidět jejich design. Alespoň že prostor bezprostředně u ventilátoru je zakryt.


- klikněte pro zvětšení -

A dále, pokud se podíváte na fotografii ukazující průhled celým chladičem, jasně uvidíte, že ventilátor by mohl být klidně i větší, třeba 120mm. Tím by se opět mohlo dosáhnout zvýšení výkonu, nebo snížení hluku při stejném chladicím výkonu.



Napojení žeber na heatpipe Asus provedl klasicky, tedy jejich nalisováním. Avšak nenašel jsem již stopy po nějakém tepelném zapracování, i když žebra i tak na svém místě drží pevně. Styčná plocha se mi velice zamlouvala. Nemáme zde dokonalý zrcadlový povrch, nýbrž mírně rýhovatý, jak můžete vidět v místě odrazu šroubku, ale i tak jde o nadprůměr. Oproti ‘dokonale’ hladkému povrchu má také jednu výhodu – nemusíte tolik dbát na bezchybně rozetřenou pastu.


Příslušenství

Uvnitř vedle chladiče najdeme ještě pěknou papírovou krabičku ukrývající podrobný návod a rozsáhlou retenční sadu, která dovolí chladič nainstalovat na celkem šest různých patic – Intel 478/LGA775 a AMD 754/939/940 a AM2.






Prakticky se však jedná pouze o nezbytně odlišné zadní rámečky k instalaci na základní desku. Přední rámeček, který se klade na patici procesoru, je již univerzální a stejně tak i samotná spona, s jejíž pomocí se chladič do rámečku fixuje.






Dostaneme tedy celkem tři zadní rámečky, nezbytnou sadu šroubků a podložek pro provlečení skrz otvory v desce, jeden horní rámeček a stříbrně kovovou sponu k uchycení chladiče. Nechybí ani malá tubička s teplovodivou pastou, jejíž konzistence byla na můj vkus příliš tuhá.







Instalace

Pasta se totiž nenanášela lehce, protože ani na odmaštěném povrchu heatspreaderu procesoru nechtěla držet a neustále jí daleko víc ulpělo na plastové kartičce, než se rozprostřelo po ochranném obalu čipu. Raději jsem tedy opatrně ‘roztíral’ pastu základnou samotného chladiče, až byl výsledek uspokojivý a s láskou vzpomínal na bílé silikonové pasty.



Instalace na socket 939 procesorů AMD a LGA775 procesorů Intel je v podstatě stejná, pouze použijeme odlišný zadní rámeček a různý počet šroubků dle otvorů v základní desce. Zde však na naší redakční desce DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D vyvstanul problém s tím, že dodávaný rámeček s ní nebyl kompatibilní. Jeho volný otvor pro součástky pod paticí procesoru totiž nebyl dostatečně velký a rámeček si nemohl sednout, což přímo ohrožovalo zdraví desky. Situaci jsem vyřešil vyložením pěnovým materiálem tak, jak mají i některé jiné rámečky (například následující Silent Square Pro).



Desku si následně můžeme obrátit a upevnit na ní přední univerzální kovový rámeček přes dva nebo čtyři šroubky a plastové sloupky.Nyní je již vše připraveno k přiložení chladiče. Pakliže máme namazáno (procesor!!!), přesně přiložíme chladič doprostřed rámečku, skrz heatpipe prostrčíme kovovou sponu, nasuneme ji na packy a otočením páčky zajistíme a tím i přitlačíme styčnou plochu na procesor.


DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D - AMD Athlon64 FX-55


Spona se však nenasouvá na packy klasicky z vnější strany, ale z vnitřní – packy míří směrem k sobě. Kvůli tomu se nasouvá o ždibíček nesnadněji, ale to je více než dostatečně vyváženo tím, že vám při otáčení páčkou nemůže z pacek vypadnou, jak to rády dělají klasické spony. Nakonec si ještě postěžuji na přítlak spony. Ten se mi zdál malý a raději bych zde viděl klasické šroubky s pružinkami, které dovolují daleko silnější přítlak a tím i stabilitu celého chladiče. I za cenu složitější a zdlouhavější instalace.


MSI P965 Platinum - Intel Core 2 Extreme X6800
reklama