reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus a Cooler Master - tři chladiče soupeří

23.11.2006, Jan Vítek, recenze
Asus a Cooler Master - tři chladiče soupeří
Na začátku týdne proběhl test šesti chladičů střední třídy, jimž konkuroval známý Arctic Cooling Freezer 64 Pro, jenž se vedle nich neukázal zrovna v dobrém světle. Dnes to budou již chladiče vyšší třídy, s nimiž síly změří produkty Noctuy. Navíc, jak jsem slíbil, dnes se již zařazuje test i na patici LGA775 a procesoru Intel Core 2 Extreme X6800.
Také další chladič v dnešním testu pochází z dílen Asusu a jedná se o model Silent Square Pro. Ten by měl být vylepšenou verzí chladiče Silent Square, o němž jste měli tu možnost si počíst v recenzi, ve které se výkonově umístil po boku Scythe Ninja nebo Zalmanu CNPS 9500.



ModelAsus Silent Square Pro
KompatibilitaAMD AM2/940/939/754
Intel LGA775/472
Rozměry120 x 105 x 158mm
Materiályměď, heatpipe - 5x, hliník
Ventilátor90 x 25mm
2500RPM
max. 49,4CFM
kluzná ložiska
Hmotnost745g

Nová verze by tedy mohla být ještě lepší, i když na první pohled mezi nimi výrazný rozdíl nepoznáte. Silent Square Pro se narozdíl do ztichlého rytíře dodává ve křiklavé krabici, na niž se vloudila jedna chybka, ale tu snad můžeme výrobci odpustit, třebaže by se na tak viditelné místo dostat neměla. Spíš si ale všimneme obrázku s nápisem ‘dárek zdarma’. Na tom je vyobrazen panýlek s displejem. Ze samotného chladiče však vidíme pouze to, co prosvítá vyříznutým křížkem, ale obrázek je snad dosti výmluvný.


- klikněte pro zvětšení -


Asus se u tohoto modelu zhlédnul v oranžové barvě, kterou opravdu nešetřil. Oproti původnímu Silent Square se verze Pro vzhledově liší především horní oranžovou kapotou, která zakrývá konce heatpipe, ale jinou funkci evidentně nemá. Možná spíš ještě trošku brání vzduchu v proudění, protože trošku zbytečně zasahuje mezi žebroví, ale to by nemělo tolik vadit.


- klikněte pro zvětšení -




- klikněte pro zvětšení -

I zde se evidentně jedná o sendvičový chladič, ale zde již výrobce zvolil zcela uzavřenou konstrukci, kdy je vzduch nucen proudit skrz celou šířku všech hliníkových žeber. Uvidíme, zda se to projeví i na výsledcích, ale chladiče se samozřejmě liší i jinak.


- klikněte pro zvětšení -

Máme zde celkem pět heatpipe uprostřed efektivně rozdělených na deset. Ty by dohromady měly s přehledem zvládnout odvést teplo i od velmi rozohněných procesorů. Otázkou tedy je, jak dobře ono teplo dokáží distribuovat do napojených žeber a následně jak jsou ta schopna jej předat proudícímu vzduchu.


- klikněte pro zvětšení -

Pokud tedy výrobce vše provedl poctivě, především tedy, jestli zajistil kvalitní spojení základny s heatpipe a následně s žebry, mohl by tento chladič předvést velmi slušný výkon. Výsledky si ale ukážeme až později. Zatím se mrkneme, jak byla opracována styčná plocha poniklované měděné základny. Oproti předchozímu Silent Knightu je zcela evidentně o něco hrubší s rovnými stopami po zarovnávání. Pro to, aby si dodávaná tuhá pasta (typ žvýkačka) lépe sedla, je to i poměrně vhodné.


Příslušenství

V balení najdeme také pěknou černou krabičku a v ní i zmiňovaný ‘dárek’ – nepochybuji totiž, že si jej patřičně zaplatíme. Jde o jednoduchý panýlek do 3,5“ pozice, jenž má na sobě modře podsvícený displej ukazující otáčky připojeného ventilátoru a zátěžový potenciometr k jejich regulaci. Poslední funkcí panýlku je, že pokud se ventilátor zastaví nebo odpojí, spustí se nepříjemný alarm.








Dodávaný panel v provozu

Zadní rámečky se zde dodávají odlišné než u Silent Knightu a také pouze dva. Avšak přední rámeček je již starý známý a stejně tak i způsob fixování chladiče přes kovovou sponu. Také pastu dodal Asus stejnou.







Instalace

Nebudu se opakovat, a tak zdůrazním jen to nejdůležitější. Tím je fakt, že s odlišným rámečkem a jeho pěnovou podložkou zmizel problém s naší základní deskou DFI, tudíž jsem při instalaci nezažil jediný problém.





DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D - AMD Athlon64 FX-55 (grafickou kartu jsem při testech posunul do druhého slotu)

Ale i tak nechápu, proč jsme nuceni využívat odlišných rámečků, když by pro obyčejné přichycení stačil i standardní rámeček. Napadají mě pouze dvě překážky – jednak je to nedůvěra v plastové packy, které by pro takto rozměrné chladiče nemusely být vhodné a potom fakt, že rámeček udržuje základnu v prostoru procesoru.


MSI P965 Platinum - Intel Core 2 Extreme X6800
reklama