reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus A2532Dc - výkon za skvělou cenu

26.10.2004, Josef Brož, recenze
Asus A2532Dc - výkon za skvělou cenu
Asus A2532 je notebook určený pro oblast multimédií, grafiky a zpracování DV videa. Dostatečný výkon zajišťuje Athlon-M 2800+, multimediální schopnosti pak grafická karta Radeon 9200. Mezi nadstandardní výbavu patří kombinovaná DVD/CDR mechanika, vestavěná čtečka paměťových karet, FireWire rozhraní, 2W subwoofer, atd.
Design

Asus A2532DC nepatří k nejštíhlejším notebooků. Jeho výška, respektive hloubka se pohybuje kolem 27 mm. Ostatní rozměry jsou 328 x 270 mm. Horní část víka zdobí pochromované logo. Asus nevyužívá laciné neestetické plasty, naopak kvalita materiálu, „dílenské zpracování“ a provedení spojů je na vysoké úrovni. Notebook odolá i méně šetrnému zacházení, závěsy spojující display s tělem notebooku jsou poměrně robustní. Přestože spoje nebyly ochozené, bylo možné notebook pohodlně otevřít jednou rukou.


Obr. 3 - ASUS A2532Dc (z webu výrobce)

Na čelní straně lemované stříbrným plastem najdeme diody zobrazující stav notebooku (baterie, napájení, atd). Spodní část notebooku je vyrobena z černého plastu, který vyniká značnou tuhostí. Na spodní straně je umístěna vyjímatelná baterie, ukotven 2,5“ harddisk, atd.

Rozšiřující porty a rozhraní

Notebook je velmi dobře vybaven. Pro připojování dalších periferií lze využít pěti USB 2.0 portů, PCMCIA slot, FireWire. Asus obsahuje čtečku paměťových karet MMC/SD/MS, která je umístěna na pravé straně pod infračerveným portem. Kombinovanou DVD mechaniku najdete rovněž na pravém boku. Disketová mechanika součásti výbavy není, skoro bych řekl – naštěstí.

Testovaný notebook disponuje IrDA (Infrared Data Association). Díky infračervenému portu můžete na určitou vzdálenost bezdrátově komunikovat například s mobilním telefonem nebo PDA. IrDA port je umístěn na pravé straně notebooku, vedle USB portů.

Zadní strana přístroje obsahuje dva USB konektory, LAN konektor (RJ45), výstup pro modem (RJ11), dále paralelní port, VGA výstup a S-Video konektor, který umožňuje propojení notebooku s televizorem. Asus neobsahuje konektor pro připojení do tzv. „dokovací“ stanice. Na levém boku najdete konektor pro napájení, audio jacky (audio-in/out, vstup pro mikrofon). Ve výbavě nám chybělo přímé ovládání hlasitosti zvukového výstupu. Asus upravuje hlasitost pomocí funkčních kláves.


Obr. 4 - ASUS A2532Dc

Klávesnice a Touchpad

Klávesnice notebooku je navržena velmi dobře. Klávesy mají ideální zdvih a nejsou příliš nízko. Běžný uživatel si jistě na práci s menší klávesnicí brzy zvykne. Klávesy jsou rozloženy rovnoměrně, kurzorové klávesy jsou vhodně odděleny od zbytku klávesnice.

Klávesy "Del, Home, PgUp, PgDown, End a Insert" jsou umístěny na pravém okraji a jsou tak snadno dostupné. Rovněž ostatní důležité klávesy jsou na obvyklých místech např. Esc, Backspace, Win keys.. Otázkou zvyku je funkční klávesa Fn, patrně se neubráníte její občasné záměně s klávesou Ctrl.
V horní části notebooku se nachází čtyři tlačítka pro spouštění aplikací. Velmi kvalitně vyvedený je touchpad notebooku. Jeho největší předností je oddělené tlačítko pro „scrollování“, které tak nahrazuje kolečko u myši.


Obr. 5 - ASUS A2532Dc

Obecně lze tedy ergonomii notebooku pochválit. Díky vhodnému rozmístění kláves mají zápěstí dostatečnou oporu při psaní. Přestože to výrobce v manuálu nedoporučuje, s notebookem se velmi dobře pracuje na „klíně“. 

SW a ostatní výbava

Asus A2532 je prodáván s předinstalovanými Windows XP Home Edition a několika firemními utilitami, které se starají o power management, aktualizaci driverů, atd. Na našem trhu lze zakoupit rovněž verzi bez operačního systému, která je samozřejmě levnější. Notebook je dodáván s poměrně pestrou softwarovou výbavou. Na přiložených CD a DVD najdete několik budgetových her (Gun Metal, atd). Softwarový balík obsahuje CD s nejdůležitějšími drivery, dále pak aplikace Asus DVD, Power Director 2.5 ME, Media Show SE 2.0. Velmi nás potěšila OEM verze populárního vypalovacího programu Nero. Jako zajímavost zmíním utilitku CheckMail, která při příchodu mailu rozsvítí modrou diodu.


Obr. 6 - Power Director 2.5

Nebudeme příliš zabíhat do podrobností, ale našemu recenzentovi se podařilo hned první den HOME verzi XP zcela shodit . Naštěstí u Asusu mysleli i na tuto eventualitu a vybavili notebook speciálním softwarem. Výrobce dodává dvě CD, která obsahují zálohu WinXP. S pomocí recovery programu, který připomíná rané verze Drive Image, vrátíte systém po 15 minutách do původního stavu.

Mimo klasických komponentů jako trafo, napájecí kabely dostanete od Asusu telefonní kabel, redukci S-Video/cinch a praktickou optickou myš. Za nadstandardní doplněk lze považovat poměrně kvalitní tašku pro notebook.

Hardware

Srdcem testovaného notebooku Asus je výkonný procesor AMD Athlon XP-M 2800+ (základní frekvence 2,1 GHz, jádro Barton L1 cache 128K, L2 cache 512K). Notebook je postaven na chipsetu SiS M746FX + SiS 963L. V základní sestavě je Asus vybaven dnes již běžnými 256 MB RAM (DDR). Paměť lze rozšířit pomocí dvou SO-DIMM slotů na maximální kapacitu 1024MB. Prostor se sloty pro upgrade paměti však není zcela jednoduše přístupný.


Obr. 7 – Asus a CPU

Multimédia

Grafické jádro (RV280) je taktováno na 200 MHz, 32MB VRAM paměť na 180 MHz. Obecně je karta výkonnější než „desktopová“ verze Radeonu 9200SE. Z osobních zkušeností mohu potvrdit, že hry typu Ground Control 2, Unreal Tournament 2004, Call of Duty, apod. lze hrát velmi obstojně i v rozlišení 1024x768. Pochopitelně na hraní ultimativních her typu Doom 3 raději zapomeňte. Podrobnější informace o výkonu grafického subsystému najdete v následujících testech.


Obr. 8 – ATI Radeon 9200

Ozvučení notebooku zajišťuje integrovaná zvuková karta AC97 s 3D efekty, full duplexem, podle údajů výrobce kompatibilní se Sound Blasterem Pro. Malé reproduktory jsou umístěny pod displejem, možná trochu nešťastně vedle průduchu ventilátoru. Výsledný zvuk je však poměrně kvalitní. Iluze prostorového zvuku při poslechu hudby nebo sledování DVD je celkem dobrá, přestože nejde o plnohodnotnou 5+1 reprodukci. Malý 2W sub-woofer je umístěn na spodní straně přístroje.

Ještě malá odbočka k designu. Na čelní straně notebooku jsou ovládací prvky pro přehrávání hudebních CD. Speciálním přepínačem na audio panelu přepnete notebook do stavu, kdy je schopen přehrávat CD bez nutnosti úplného zapnutí přístroje a nabootovaní systému. Skvělá vlastnost, která „povyšuje“ notebook na CD přehrávač. 


Obr. 9 – CD panel

Obraz testovaného 15“ LCD není nejhorší. Barvy jsou poměrně syté, kontrast je rovněž vyhovující, černá barva je v normě. Při srovnání s moderními stolními LCD však neobstojí. Zvláště pozorovací úhly nejsou zcela ideální. Polohu panelu je při práci nutné dobře nastavit.


Obr. 10 – LCD panel
reklama