reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus A7J – dvoujádrový obr

22.3.2006, Josef Brož, recenze
Asus A7J – dvoujádrový obr
ASUS A7V je jedním z nejvýkonnějších notebooků na trhu. Jeho hnacím motorem je dvoujádrový procesor Intel Core Duo T2300 a čipová sada Intel 945PM. Multimediální možnosti doplňuje grafická karta ATI Radeon X1600, kvalitní 17“ širokoúhlý displej a webová kamera. Asus A7J je ideálním řešením pro domácí multimediální centra.
Asus A7J na první pohled zaujme především svými úctyhodnými rozměry. Délka notebooku mírně přesahuje 40 cm, šířka 31,4 cm a výška 3,8 cm. Notebook působí velmi pevným a robustním dojmem. Linie notebooku jsou klasicky asusovsky strohé, místy zvýrazněny vhodným lemem nebo jiným designovým prvkem. Plastový povrch notebooku je vyveden v šedostříbrné barvě. Povrchová úprava je poměrně kvalitní a notebook bude dobře odolávat mechanickému poškození. Barevná jednota vnější strany displeje je narušena pouze chromovaným logem společnosti a černými plochami kloubů, které spojují panel se základnou notebooku.


Zmíněný strohý vzhled vylepšuje několik zajímavý designových prvků. Velmi vkusná, ale především účelná je úprava obvodových hran notebooku. Hrany přístroje, včetně displeje, jsou osazeny tuhým přibližně tři milimetry širokým páskem, který chrání notebook před nárazy. Kvalita materiálu a dílenské zpracování notebooků Asus je tradičně na vysoké úrovni. Rovněž spoje jednotlivých částí jsou hladké a pevné.


Zesílená hrana

Širokoúhlý displej nezakrývá celou základnu notebooku, ze vzniklého přesahu vystupuje panel se čtyřmi kontrolními diodami a ovládacími prvky pro přehrávání v aplikacích Asus DVD a Audio DJ. Tlačítko pro aktivaci panelu je mírně odsazeno od ostatních. Pojistka pro otevření panelu se nachází na displeji. Notebook lze bez problémů otevřít pouze jednou rukou. Hmotnost přístroje zaručuje jeho dokonalou stabilitu, takže notebook při otevírání „necestuje“ po stole.


Audio DJ


Klávesnice a Touchpad



Plocha základny je rozdělena na dvě časti. V převažující šedostříbrné barvě notebooku je vyvedena i plocha obsahující touchpad. Černou barvou se naopak odlišuje klávesnice sevřená dvěma reproduktory. Klávesnici tvoří 88 kláves včetně oddělených kurzorových šipek. Zdvih kláves je přiměřený, přibližně 2,5 milimetru. Rozložení kláves je standardní, pouze tlačítka Home, Page Up apod. jsou poměrně malá. Klávesy Insert a Delete jsou na rozdíl od jiných typů notebooků umístěny v jedné řadě s funkčními klávesami (F1-F12). Popisky kláves jsou bohužel vyvedeny v nevýrazné šedé barvě, která komplikuje orientaci na klávesnici.


Nad klávesnicí se nachází čtveřice tlačítek pro ovládání profilů power managementu, rychlé spuštění aplikace Power for Phone, dále přepínání profilů LCD displeje. Posledním tlačítkem lze deaktivovat touchpad. Pracovní plocha touchpadu je tmavší než okolní barva základny a klávesnice. Vlastní touchpad je lemován materiálem z hladké, patrně hořčíkové slitiny. Plocha lemu plynule přechází v dělená tlačítka myši. Citlivost a přesnost touchpadu je na vysoké úrovni a jeho rozměry odpovídají širokoúhlému displeji. Stisk tlačítek je velmi snadný a umožňuje plynulé ovládání notebooku. Prostor po stranách touchpadu je dostatečný a poskytuje zápěstím dostatečnou oporu při psaní.

reklama