reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS B80A: manažeři pozor

9.4.2009, Jan Vítek, recenze
ASUS B80A: manažeři pozor
Společnost ASUS na konci minulého roku uvedla na trh svůj nový vrchol podnikových notebooků - 14" stroje série B80. Recenze jednoho z nich bude tématem dnešního článku. ASUS u něj zdůrazňuje spolehlivost s klávesnicí odolnou vůči polití, rozšiřitelnost pomocí dokovací stanice, možnosti zabezpečení nebo také přítomný Express Gate.

Hardware


Nyní se zaměříme na hardware a přesvědčíme se, co nám to vlastně výrobce všechno nabízí. Především je to mozek počítače, procesor Intel Core 2 Duo T5800. Ten pracuje na nepříliš vysoké 2 GHz, s 800MHz sběrnicí Front Side Bus a má k dispozici po 32 kB L1 datové i instrukční cache a k tomu 2 MB L2 cache.



Jde tedy o starší jádro s kódovým označením Merom, jež je vyráběno ještě 65nm procesem. Novější model T6400 s jádrem Penryn vyráběný 45nm procesem má však stejnou hodnotu TDP - 35 wattů. Dle specifikací Intelu má procesor pracovat při napětí 1,075 - 1,175 V, avšak nejnovější CPU-Z ukázal, že na své nominální frekvenci je procesor napájen 1,363 V. My budeme ale raději věřit Intelu.

Pomocí Powergear 4 Extreme si můžeme přepínat mezi čtyřmi módy - Battery Saving, Quiet Office, Entertainment a High Performance. V závislosti na tom se mění násobič procesoru od 6x do 10x, takže Battery Saving nám v závislosti na zátěži nabídne násobiče 6x či 8x, Quiet Office má pouze 8x a poslední dva 6 - 10x. Počítač také sám mění nastavení jasu displeje a vše si pak pomocí ovládacího software Powergear 4 Extreme můžeme sami navolit. K dispozici jsou tam také běžná nastavení jako prodlevy pro vypnutí pevného disku, co udělat při zavření víka nebo stisknutí tlačítka Power, atp.

U jiných modelů notebooků i netbooků Asus jsme také mohli využít funkci pro přetaktování procesoru díky menšímu zvýšení frekvence FSB. S tím se zde ale nesetkáme, ovšem to nijak nevadí, protože jde přeci jen o podnikový notebook.



Záložka mainboard utility CPU-Z ukáže název základní desky. Ten je shodný s označením notebooku. A především zde nalezneme informace o použité čipové sadě, jíž je Intel GM45 Express a southbridge 82801IM, tedy ICH9M.



Jeden modul paměti DDR2 s kapacitou 2048 MB běží na frekvenci 400 MHz a dle informací jsou jeho latence CAS, RAS to CAS, RAS Precharge a Cycle Time 6-6-6-18. To je dle SPD čipu při napětí 1,8 V také jeho maximální možné.



O grafický výstup se zde stará integrované grafické jádro Intel GMA X4500HD využívající sdílenou paměť. V základu si jí bere celkem 32 MB a samo pak nabízí 10 unifikovaných shaderů a fillrate 4,8 gigapixelů za sekundu. Takt jádra GPU-Z udává na hodnotě 475 MHz.



Největším lákadlem pevného disku Seagate Momentus 7200.3 s modelovým označením ST9250421AS jsou otáčky 7200 RPM. Díky nim by měl nabídnout nejen vysoké přenosové rychlosti, ale také nízké vyhledávací doby. Rozhraní disku je dnes již standardní, tedy Serial ATA 3 Gbps a k zahození není ani 16MB cache. Seagate také u tohoto modelu slibuje pokročilé funkce pro šetření energií a díky technologii QuietStep také nízkou hlučnost.


Software


Nejdříve se podíváme, co nám nabízí aktuální verze ASUS Express Gate, jíž tento notebook disponuje. Express Gate naběhne během cca 11 sekund a ihned nabídne šest hlavních možností, kam se můžeme vydat dále. Ještě dříve bych ale rád podotknul, že nejdříve se zdá, že tomto prostředí nefunguje nastavení jasu obrazovky pomocí kombinace kláves Fn + F6/F7. Nejdříve jsem se zděsil, ale poté, co se po hlavní volbě dostanete až do nitra samotného Express Gate, tato funkce již funguje.



Jako první zde máme webový Splashtop Browser, jenž vzhledem připomíná osekanou Operu. Při prohlížení webových stránek si také můžeme pomocí aplikace Music Player přehrávat hudbu ať už z pevného disku notebooku, nebo ze síťových lokalit, pak jsou tu webové Online Games, což hovoří samo za sebe, Photo Manager vám umožní spravovat si alba fotografií, aplikace Chat umožní využít komunikační protokoly AIM, Google Talk, MSN, QQ a Yahoo a nakonec u Express Gate nemůže chybět Skype.

Nakonec je tu konfigurační panel dovolující nastavení data a času, používaného jazyka ve spojení s klávesnicí a znaky, úpravu dolní lišty s aplikacemi, sítě, GUI prostředí, obrazovky (zde tedy pouze tapetu plochy) a úprava hlasitosti zvuku. Tu využijeme především pro mikrofon, protože reproduktory/sluchátka je lepší ovládat přes Fn+F10/F11/F12. Z prostředí Express Gate


Dále za zmínku stojí software Norton Internet Security, jenž si vezme na starost bezpečnost vašeho systému. Kdyby bylo po mém, pak by tento otravný kus SW z počítače ihned letěl, protože je schopný prolézt celý systém a neustále otravovat svými upozorněními. Vrcholem pak je tlačítko FIX NOW, jež se zobrazí, pokud si počítač připadá, že je ohrožen. Po jeho stisku se prostě něco udělá a pak je již spokojen, přepne se do zelené a uživatel by tedy měl být také spokojen.



Je to tedy software, jenž mi osobně připadá zbytečně graficky přeplácaný, což se týká i nepřehledného nastavení a vůbec celého GUI. To však kombinuje se snahou zajistit uživateli snadnou obsluhu a v důsledku toho si v podstatě dělá co chce. Pokud se tedy nemáte v úmyslu prokopávat tunou odkazů, oken a ikon.

Power4Gear eXtreme nám dokáže nahradit systémové nastavení spotřeby. Vše je přehledně umístěno v jednom okně, kde si můžeme vybrat mezi čtyřmi režimy (High Performance, Entertainment, Quiet Office a Battery Saving). Přepínání mezi nimi je zde díky vyhrazenému tlačítku nad klávesnicí dílem okamžiku.


- klikněte pro zvětšení -
reklama