reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Cine5: zázrak nebo pastička?

28.7.2010, Petr Štefek, recenze
Asus Cine5: zázrak nebo pastička?
Asus se svým rozšiřujícím se záběrem zamířil i do světa reproduktorů a my se dnes podíváme na jeho zázrak pod názvem Cine5, který představuje alternativu k samostatným 5.1 reproduktorům a ještě k tomu ve velmi kompaktním provedení.
Kapitoly článku:
První věc, která vás překvapí po vybalení z krabice, je, cože jste si to za své peníze donesli domů. Samotný reproduktor je velmi malý a také velmi lehký. Zlaté hifistovo pravidlo říká, že nic, co je malé a lehké, nemůže dobře hrát.



Provedení reproduktoru samotného je velmi dobré, ale trochu v samotném balení při dané ceně pokoukáváte po dálkovém ovladači, který by podobnému zařízení slušel. Bohužel, zde máte smůlu a ovládání v balení skutečně nenajdete.



Samotný reproduktor je dlouhý 37 cm, a to není mnoho a ani výška s hloubkou okolo 10 cm nás nebudou přesvědčovat o opaku. O hmotnosti se výrobce nerozvádí, ale můžeme počítat s hmotností okolo 750 g. Ozvučnice je vytlumená už na samotný poklep, ale rovněž je jasné, že o příklad rigidnosti se v tomto případě jednat nebude a u vyšších hlasitostí se zřejmě dočkáme rezonancí.



Do samotné jednotky vedou vstupy 5.1 ze zvukové karty, což znamená samostatný vstup pro středový reproduktor (subwoofer), efektové reproduktory a samozřejmě také klasický přední reproduktory.

Napájení je řešeno skrze adaptér. I to je důvodem, proč je samotná jednotka tak lehká. Samozřejmě, pokud by společnost vsadila na pevnější těžší ozvučnici a vyšší výkon, tak by se toto řešení podstatně prodražilo. Nicméně faktem zůstává, že reproduktory budí dojem podstatně levnějšího řešení až v polovině dané ceny. A to si řekněme upřímně, není příliš dobře.



Ozvučnice reproduktorů má k dispozici dva bassreflexové otvory, které v tomto případě zajišťují přirozenější reprodukci. Obecně uzavřeným reproduktorům holduji, ale v tomto případě je tento typ řešení obecně ku prospěchu, což platí u všech nejlevnějších řešení.

Výkon reproduktoru Asus uvádí na úrovni 15 W RMS a frekvenční odezvu na 80 Hz až 20 KHz, což se v případě nejnižší hodnoty zdá téměř neuvěřitelné, ale papír snese vše a výrobce neuvádí, s jakým poklesem jsou tyto frekvence reprodukovány.



Potenciometr pro ovládání hlasitosti je dostatečně bytelný a má přesný chod, takže nastavování požadované úrovně hlasitosti není vůbec obtížné. Pokud je reproduktor zapnutý, je tento ovladač po obvodu podsvícen. Zapínání a vypínání systému je rovněž v režii tohoto ovladače.


reklama