Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.5.2010, Jan Vítek, recenze
Dnešní recenze bude o zajímavém pomocníkovi z dílen společnosti Asus, a sice kabelu CrossLink. Ten dokáže v okamžiku spojit dva počítače nejen pro prostou vzájemnou výměnu dat, ale také pro synchronizaci, sdílení připojení, atd. Pojďme jej tedy prozkoumat.
Jiří Horčička | 26.9.201012:33
Software CrossLinku obsahuje chybu. Funkce Folder Link umí synchronizovat, zálohovat už bohužel né, protože neumí přebytečná data v cíli nevyskytující se ve zdroji smazat.

SYNCHRONIZACE = obousměrné kopírování chybějících souborů, v případě shody přepsaní staršího souboru novějším ­(nic se nemaže, udržuje se aktuálnost zdroje i cíle, použití tam kde pracuju se zdroje i s cílem­)

ZÁLOHOVÁNÍ = udržování cíle ve stejné podobě jako zdroje, tzn. kopírovat chybějící soubory v cíli ze zdroje, přebytečné soubory v cíli smazat, v případě shody přepsat soubory v cíli bez ohledu na datum ­(prosté zdradlení zdroje do cíle, použití tam kde pracuju pouze se zdrojem a pro případ ztráty dat zálohuju na další médium­)

Takto fungují zálohovací­/synchronizační programy. CrossLink nelogicky funguje jinak a nechápu smysl druhého a třetího režimu funkce Folder Link ­(označeny obrázky s jednou šipkou, obě šipky označují synchronizaci­). Tyto režimy nemají praktické využití.
Odpovědět0  0
ZeeZ (2) | 18.5.201018:56
Docela se bavim na lidma, kteri tu v diskuzi pisou, jak je to pro lamy a ze je to zbytecny a oni si dokazou propojit dva pocitace pouze klubkem kabelu, klestemi a kapesnim nozikem... bezva trollove... doma je pekny mit switch at uz s dratama nebo bez nich a pripojovat si k nemu pocitace, jak se vam zlibi, ale existuji i pocitace ­(napriklad v praci, nemate admin. prava­), kde nemate pravo menit IP adresu, nemate moznost, kam pripojit dalsi pocitac, nemate povolene ftp, pres ktere byste ­(male­) soubory prenesli jeste pohodlneji. Nehlede na to, ze bych se mohl vy.... na to, abych pri propojeni na obou pocitacich nastavoval sit a zkoumal proc jedny windousy nevidej druhy.
Tak na vsechny tyhle pocitace se mi to jevi jako dost pouzitelne reseni, srovnatelne s flashkou nebo USB externim diskem.
Odpovědět0  0
afk_cz (19) | 19.5.20109:23
pises o tom, ze je to skvely, kdyz nemuzes zmenit IP apod. kvuli pravum, ale vychvalujes SW, ktery se musi instalovat, na coz taky nebudes mit prava :­) navic je standard blokovat USB zarizeni, takze pro tuhle firemni sferu nepouzitelne ;)
Odpovědět0  0
ZeeZ (2) | 19.5.20109:59
Pokud vim, tak kvuli adminskym pravum nefungovaly pouze funkce sdileni mechanik a internetu... takze v tomhle mas pravdu z 2­/5.
A co vim, tak blobkovani USB u nas v CR neni rozhodne standardem, jak pises. Znam pouze jednoho cloveka, kteremu v praci blokuji USB a desitky dalsich, kterym USB neblokuji.
Takze nemas pravdu. Dalsi argumenty ?
Odpovědět0  0
afk_cz (19) | 19.5.201012:58
jiste. co treba defaultne nastavena proxy ? ve firmach oblibene reseni ;­) pokud se nastavi globalne pro cely system bez moznosti zmeny, pak budes jen tezko komunikovat ;­) ale nechci se s tebou hadat. u me taky desitky znamych pracuji jen s linuxem a minimum s windows a netvrdim, ze je to tim padem vetsina a nestavim na tom. klidne si to nainstaluj 6x pres sebe. tak jako tak, je to zbytecna hracka ;)
Odpovědět0  0
GLove | 7.6.20100:55
Njn, takoví, jako vy, dělají slušným linuxákům ostudu. Vy to prostě nechcete pochopit, že v enterprise prostředí pracovních stanic­/notebooků ­(ne serverů­) se to může opravdu velmi hodit. Taky jsem si nejdřív říkal, že to až tak k ničemu není, ale přesně pro zmíněný případ se to může velmi hodit, třebaže obecně je samozřejmě mnohem šikovnější síťový kabel a jede se...
Odpovědět0  0
afk_cz (19) | 7.6.20107:24
no jelikoz se v tomto enterprise prostredi pohybuju nejakou dobu, tak vim, ze tohle je na vyhazov ­- dira do systemu. kdyz to pomineme, tak napriklad u nas mame natvrdo nastavenou proxy v systemu a cokoliv udelas, snazi se jit pres tu proxy, coz jaksi vylucuje pouziti tohodle zarizeni. dale mame zakazane mechaniky a nestahnes z netu napr. ani exe, je hned smazan automaticky atd atd. vetsinu webu blokuje content filter. o blokovani komplet USB zarizeni ani nemluve. cili pokud dobre nastavis zabezpeceni, tak je jaksi nemozne neco takoveho pouzit ;­) moji naklonnost k linuxu s tim nema co delat ;)
Odpovědět0  0
dj.kure (86) | 17.5.201020:07
Taky si myslím, že je to určené spíše jen pro méně zdatné jedince ­(začátečníky­) ... škoda jen, že to nepodporuje Linux ­(asi­).
Odpovědět0  0
Olitos (2) | 17.5.201011:53
Recenze je pěkná, ale přijde mi to jako zbytečný produkt. Téměř každý vyrobený počítač má v základu GBit LAN a kabel k propojení je za pár korun ­(popřípadě jeho domácí výroba je ještě levnější­). Rychlost je pak úplně jinde než u recenzovaného produktu a je tam spousta dalších výhod ­(VNC,vytvoření sítě,...­). Tento produkt mi spíše přijde pro ty, co neumějí nic s počítačem... jinak nic proti... :)
Odpovědět0  0
afk_cz (19) | 17.5.201015:08
presne, ethernet kabel, na jednom kompu se pripojim a nastavim maskaradu, popripade DHCP server sluzbu a na druhym jen zapojim kablik do sitovky a vse jede jako z praku, klidne pro 30 kompu.
Odpovědět0  0
crasher.km (4) | 17.5.201017:05
Myslím,že pro spoustu lidí je to zbytečný :­) Sám bych si to nekoupil. Ale je spousta lidí ­(bohužel pro nás­),kteří neví,co je DHCP,RJ45 nebo dokonce google:­)A pro ty je toto ideální řešení pro ­"domácí síť­".
Odpovědět0  0
thomas.007 (40) | 17.5.201020:14
Musím jen souhlasit, ale pro ty co mají notebook ­(netbook­) a prd se v tom vyznají,tj.:
(zapnout...START...IE...Web...uložit a pak přetáhnout do PC...vypnout­)
je tohle celkem výhodně...ale osobně mám taky gigabit B­-­)
Odpovědět0  0
Den Inner | 17.5.201022:11
Zcela souhlasim, ze je to naprosto zbytecna vec, ale... takto se vydelavaji penize, na lidskem nevedomi.
Bohuzel je v dnesni dobe uzivatelu pocitacu, kteri o tom svem el. zazraku nevedi nic radove vic, nez tech, kteri o tom vedi alespon minimum ­(jako je treba ze ­"dira, do ktere se zapojuje internet­" muze slouzit i necemu jinemu­). A pritom staci jen cross­-cable a jen vedomi toho, ze kazdy pocitac ma adresu slozenou z cislic ­(ze se ji rika IP se ani nemusi vedet...­).

Vecicka mne pobavila.
Odpovědět0  0
Logout (91) | 18.5.201012:37
Crosscabel netřeba, stačí normální, každá síťovka to už dneska umí přehodit...
Odpovědět0  0
ivdo99 | 19.5.201011:38
Každá gigabitová
Odpovědět0  0
ferenc (1) | 19.7.201019:16
Nejde nahodou spise o tu synchronizaci nez o pouhe pripojeni dvou pocitacu k sobe? Doporucte software, ktery po siti sesynchronizuje napr. Outlook na dvou pocitacich.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.