reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus DRW-1604P – lesk a bída průměru

15.2.2005, Josef Brož, recenze
Asus DRW-1604P – lesk a bída průměru
Asus DRW-1604P přináší podporu 16x rychlostního zápisu pro oba konkurenční DVD formáty. Přepis DVD±RW je standardně 4x rychlostní. Průměrné přístupové doby se dle specifikací pohybují kolem hodnoty 140 ms pro DVD a 130 ms pro CD.
Kapitoly článku:
  1. Asus DRW-1604P – lesk a bída průměru
  2. Technologie a testy CD
  3. Čtení DVD
  4. Zápis DVD
  5. Cenový přehled a závěr
Firma ASUSTeK je známa především jako výrobce kvalitních základních desek, notebooku a grafických karet. V posledních letech Tajwanská společnost rozšířila svoji nabídku o CD/DVD produkty a dosáhla význačného postavení mezi prodejci optických mechanik.

Nový Asus DRW-1604P navazuje na úspěch předchozího modelu s označením DRW-0804P. Oproti svému předchůdci přináší podporu 16x rychlostního zápisu pro oba konkurenční DVD formáty. Přepis DVD±RW je standardně 4x rychlostní. Průměrné přístupové doby se dle specifikací pohybují kolem hodnoty 140 ms pro DVD a 130 ms pro CD.


Obr. 01 - mechanika Asus DRW-1604P

Klasická CDR média vypaluje Asus DRW-1604P 32x rychlostí. Samozřejmostí je 4x rychlostní zápis na dvouvrstvá DVD+R DL média. Kvalitní zápis zajišťuje 2MB buffer a několik podpůrných technologií (FlextraSpeed, FlextraLink, Liquid Crystal Tilt, Over-Speed Burning, atd.). Mechanika je vybavena čipsetem NEC D63635. Asus DRW-1604P je OEM produkt (Pioneer DVR-108).

Obr. 02 - logo

Výbava a design

Design předního panelu vychází ze staršího typu mechaniky DRW-0804P. Výsuvné čelo zdobí charakteristické logo Asus. Vlastní panel je potištěn symboly DVD Fora a DVD+RW Aliance. Oproti předchozímu typu přibylo logo DVD+R DL. Maska mechaniky neobsahuje sluchátkový výstup ani analogový regulátor hlasitosti. Nechybí však klasický otvor pro nouzové vysunutí média.

Provoz mechaniky zobrazuje obdélníková kontrolka. Bohužel dioda je pouze „jednobarevná“ a provoz mechaniky není zvlášť odlišen. Za zmínku stojí tiché vysouvání dvířek. Naopak, při „ručním“ zasouvání klade tray poměrně velký odpor. Výsuvný vozík je opatřen těsněním, které má zřejmě snížit hluk vznikající při dosednutí traye a zároveň funguje jako protiprachový „filtr“.


Obr. 03 – přední maska

Rozměry mechaniky nejsou zcela standardní. Hloubka mechaniky je cca 20 cm. V zadní části se nachází speciální otvor pro větráček, který však není namontován. S podobným prvkem se setkáváme i u mechanik Pioneer, což jen podtrhuje fakt, že popisovaný Asus je OEM produkt.

Na zadní straně mechaniky jsou konektory pro ATAPI rozhraní a napájecí konektor. K dalšímu vybavení patří - analogový audio konektor pro propojení mechaniky se zvukovou kartou, jumpery pro nastaveni (Master/Slave/Cable select).


Obr. 04 – rozhraní

Retail balení obsahuje
  • Mechanika Asus DRW-1604P
  • IDE kabel 40 žil + audio kabel
  • Sadu šroubků
  • Nástroj pro nouzové vysunutí plotny
  • Instalační manuál - anglický, francouzský, německý, atd.
  • Ulead DVD MovieFactory 3 Suite SE
  • Média DVD+R Plextor 8× Multispeed
  • Nero OEM Suite

Retailové balení je celkem průměrné. Za zmínku stojí Nero Express (v 6.3.1) s klasickou výbavou Vision Expres, Nero Media Playerem, InCD 4, atd. Součástí balení je multimediální přehrávač AsusDVD a software pro online aktualizaci firmware vypalovací mechaniky.


Obr. 05 – detail balení

Nejzajímavější částí výbavy je „authoringový“ software společnosti Ulead. DVD MovieFactory je univerzální program, který umožňuje výrobou vlastních DVD nebo VCD a SVCD. Program uživatele intuitivně provádí jednotlivými kroky „masteringu“. Tvorba grafických menu je otázkou několika kliknutí.


Obr. 06 – Ulead DVD MovieFactory 3 Suite SE

Movie Factory umožňuje tvorbu DVD-Video disků, aniž by uživatel musel pronikat do složitých nastavení, parametrů bitrate, problematiky „enkodování“, atd. Program je schopen pracovat s různými zdroji videa, podporuje grabování z digitální kamery. Výsledný projekt lze vypálit na DVD±RW. Součástí softwarového balíku je jednoduchý DVD Player (v. 1,5).

Specifikace


Asus DRW-1604P
Rozhraní IDEUDMA/66
Vyrovnávací paměťBuffer - 2 MB
Čtení CDR40x, 32x, 24x (CAV)
Čtení CDRW32x (CAV)
Čtení DVD16x
Čtení DVD (dual layer)12x
Čtení DVD±R12x
Čtení DVD±RW8x
Čtení DVD-RAM2x
Čtení DVD+R DL8x
Zápis CD-R32x (Z-CLV)
Zápis CD-RW24x (Z-CLV)
Zápis DVD±R16x (Z-CLV)
Zápis DVD±RW4x (CLV)
Přístupová doba CD-ROM130 ms
Přístupová doba DVD-ROM140 ms
Výsuvný mechanismusplotna
Podporované formátyDVD-ROM, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD-Video, DVD-RAM, CD-ROM, CD-ROM XA, CD-Audio, CD Extra, CD Text, CD-IReady, CD-Bridge, Photo-CD, VideoCD, Hybrid CD
Metody zápisu CDTrack At Once, Session At Once, Disc At Once,Variable and Fixed Packet Writing
Metody zápisu DVD+R (i DL)Multi-session, Incremental Recording
Metody zápisu DVD+RWRandom Access Write, Sequential Write
Metody zápisu DVD-RDisc At Once, Incremental Recording, Multi-border
Metody zápisu DVD-RWDisc At Once, Incremental Recording, Multi-border Recording, Restricted Overwriting
Použité technologieFlextraSpeed, FlextraLink, DDSSII, Liquid Crystal Tilt, Precision Recording Technology, Over-Speed Burning
Rozměry mechaniky148 × 42,3 × 198 mm (1,1 kg)
Záruční doba24 měsíců
Tab. 01 – specifikace

Podrobné specifikace: http://www.asus.com/prog/spec.asp?m=DRW-1604P&langs=01
reklama