Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus DRW-1608P: rychlá a spolehlivá mechanika

2.5.2005, Josef Brož, recenze
Asus DRW-1608P: rychlá a spolehlivá mechanika
Předchozí typ DRW-1604P nepatřil právě ke spolehlivým mechanikám. Velmi diskutabilních výsledků dosáhl v testech kvality zápisu. Nyní přichází novější typ Asus DRW-1608P, aby napravil pošramocenou pověst mechanik Asus.
Nový Asus DRW-1608P vychází z předchozího typu DRW-1604P. Proti svému předchůdci přináší podporu 16x rychlostního zápisu pro oba DVD formáty. Dalším pokrokem je podpora 8x rychlostního DVD+RW zápisu, konkurenční DVD-RW je zapisován 6x rychlostně. Průměrné přístupové doby se dle specifikací pohybují kolem hodnoty 140 ms pro DVD a 130 ms pro CD.

Předchozí typ DRW-1604P nepatřil právě mezi kvalitní a spolehlivé mechaniky.. Proto jsme byli zvědaví na jeho nástupce v podobě mechaniky DRW-1608P. Nový Asus, mimo lepší podpory DVD±R disků, přichází s 40x zápisem pro média CDR. Velmi zajímavá je podpora 6x overspeedu na dvouvrstvá DVD+R DL média.



obr. 01 - mechanika Asus DRW-1604P

Kvalitu zápisu zajišťuje 2MB buffer a několik důmyslných technologií (FlextraSpeed, FlextraLink, Liquid Crystal Tilt, Over-Speed Burning, atd.). Podobně jako předchozí typ je Asus DRW-1608P klasickým OEM produktem, který vychází PIONEER DVR-109. Obě mechaniky využívají chipset NEC D63641GM, který byl dále použit v proslulém typu NEC ND-3520A.


obr. 02 - logo

Výbava a design

Design předního panelu vychází ze starší řady DRW-1604P. Maska neobsahuje sluchátkový výstup ani analogový regulátor hlasitosti. Nechybí však klasický otvor pro nouzové vysunutí média. Čelo mechaniky zdobí loga Abusu, DVD Fora a DVD+RW Aliance. Provoz mechaniky zobrazuje obdélníková kontrolka. Bohužel je pouze „jednobarevná“ (zelená) a provoz mechaniky není zvlášť odlišen. Při „ručním“ zasouvání klade tray poměrně velký odpor. Čelo výsuvného vozíku je opatřeno těsněním, které mimo jiné snižuje hluk při dovírání mechaniky.


obr. 03 – přední maska

V minulé recenzi jsme se pozastavovali nad mírně nezvyklými rozměry mechaniky. Novější typ je podstatně kratší. Na zadním panelu chybí pozice pro umístění ventilátoru. Zadní strana mechaniky obsahuje konektory pro ATAPI rozhraní a napájecí konektor. K dalšímu vybavení patří - analogový audio konektor pro propojení mechaniky se zvukovou kartou, jumpery pro nastavení (Master/Slave/Cable select).



obr. 04 – rozhraní

Retail balení obsahuje:
  • Mechanika Asus DRW-1608P
  • IDE kabel 80 žil + audio kabel
  • Sadu šroubků
  • Nástroj pro nouzové vysunutí plotny
  • Instalační manuál - anglický, francouzský, německý, atd.
  • Ulead DVD MovieFactory 3 Suite SE
  • Nero OEM Suite

Retailové balení je celkem průměrné. Za zmínku stojí software Nero Express (v 6.3.1) s klasickou výbavou Vision Expres, Nero Media Playerem, InCD 4.2, atd. Součástí balení je multimediální přehrávač AsusDVD, který je v podstatě licencovaným produktem PowerDVD společnosti CyberLink



obr. 05 – Nero 6 – vloženo DVD+R DL 2,4@6x medium!

Nejzajímavější částí výbavy je „authoringový“ software společnosti Ulead. DVD MovieFactory je univerzální nástroj, který umožňuje výrobou vlastních DVD nebo VCD a SVCD. Program je zcela intuitivní, uživatel je postupně prováděn jednotlivými kroky „masteringu“. Tvorba grafických menu a kapitol je tak otázkou několika kliknutí.


obr. 06 – Ulead DVD MovieFactory 3 Suite SE

Movie Factory umí zpracovávat různé zdroje videa, podporuje grabování z digitální kamery. Výsledný projekt lze vypálit na DVD±RW. Součástí softwarového balíku je jednoduchý DVD Player (v. 1,5).