Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS E616 - srovnání DVD mechanik 16x II

25.3.2002, Josef Brož, recenze
ASUS E616 - srovnání DVD mechanik 16x II
V minulých testech poměrně jednoznačně zvítězila DVD-ROM Toshiba SD-M1612. Díky parametrům a kvalitnímu provedení se jednalo o dosud nejlepší mechaniku na trhu. Nyní jsme k testům získali mechaniku DVD-ROM Asus E616.
Konfigurace testovacího PC

AMD Athlon 1,4 GHz, 256 MB DDR RAM, základní deska ECS 7s5a SIS 735, Harddisk 40 GB (Seagate - IDE/ATA66 "master"), SB Live 1024 Player, ATI RADEON 64 DDR VIVO, Windows XP, testovaná mechanika byla zapojena jako "slave" na secondary IDE portu (ATA33), při testech ATA/100 jako "slave" na primary IDE portu.

Testovací software
  • Nero CD speed 0.85
  • Nero DVD speed
  • Clone CD 3.3.4.1.
  • DVD decrypt 3.0.0.9
  • CDVDInfo 1.3.5

Testovaná média
  • Windows 98 SE
  • VCD Natural born killers (80 min CD)
  • DVD titul Rammstein Live aus Berlin (4,7 GB) jednostranné (video)
  • Datová média Verbatim (super AZO, 80 min)
  • CDRW (Samsung, Philips, Teac)
  • Audio CD Theatre of tragedy

Nero CD Speed

Drive check - (vloženo datové a audio CD)


Tab.3 - Drive check - (vloženo datové a audio CD)

Mechanika Asus E616 má velký rozsah nastavení rychlostí čtení CD-ROM. Změna rychlosti čtení je ideální v případě, kdy chcete ztišit provoz mechaniky (přehrávání filmů, poslech MP3, atd.). Rychlost čtení je možné ovlivňovat díky snižování otáček . U mechaniky E616 například programem ASUS CD-ROM Speed Setting Utility. Program najdete na stránkách výrobce nebo na níže uvedených odkazech. Asus E616 vykazuje skvělé výsledky při čtení (případně grabování) audio CD, podle údajů z Nero CD Speed dokáže Asus roztočit hudební CD až 32x rychlost.

http://www.mgc-boston.com/support/asus/cdrom/tool/default.html
http://www.asuscom.ru/products/addon/vga/cdrom_drv.html

Případně můžete využít výborné "tweakovátko" pro Windows XP, kde je možné (mimo jiné) nastavovat i rychlost čtení.

http://www.tweakxp.com/tweakxp

Srovnání DVD mechanik (Nero CD Speed)


Tab. 4 - srovnání DVD mechanik - Nero CD Speed

* Firmware (nejen pro) DVD ASUS E616 http://www.firmware.fr.st/

** http://perso.club-internet.fr/farzeno/firmware/ odkazy na firmware Toshiba

*** Rozdíly mezi testovanými mechanikami fy.Toshiba nejsou nijak zásadní. Mechanika SD-M1612 je v podstatě inovovanou verzí Toshiby SD-M1502 - která byla k testu přibrána do počtu.

**** Udávaných rychlostí čtení dosáhnout DVD mechaniky pouze za určitých podmínek, například při čtení dat na vnějším okraji DVD nosiče.
Zpět k DVD-ROM Asus E616. Z výše uvedených testů vyplývá, že mechanika splňuje výrobcem uvedené parametry. Přístupová doba je velmi dobrá, přenosovou rychlostí lze mechaniku řadit k těm nejlepším v testu (srovnejte s výsledky mechanik Toshiba a Lite-On).

Hodnocení výsledků z tabulky ponechám na čtenáři. Nejlepší parametry prokázaly mechaniky Asus a Toshiba, v těsném závěsu následovány DVD-ROM Lite-On LTD163, která mimo jiné zaujme výhodnou cenou.

Srovnání DVD mechanik (Nero DVD Speed)


Tab. 5 - srovnání DVD mechanik (Nero DVD Speed)

Nejlépe vychází mechanika Asus E616, díky nízkému vytížení procesoru a výborným čtecím vlastnostem. Přístupová doba je však horší než u konkurenční Toshiby. Testované médium - DVD Rammstein Live aus Berlin není chráněno technologií Macrovision (jednostranné) o kapacitě 7.85 GB.


Obr. 8 - Nero DVD Speed (Asus E616)

Převod DVD na HDD (DVDDecrypter)


Tab.6 - Převod DVD na HDD (DVDDecrypter)

Pro převod obsahu DVD na harddisk byl použit program DVDDecrypter 3.0.0.9. Mechaniky načítaly cca 7.85 GB dat. Nejlepších hodnot dosáhla mechanika Toshiba SD-M1612. Recenzovaná mechanika Asus E616, přes předchozí výborné výsledky, v tomto testu zvlášť nevynikla.

CDVDInfo 1.3.5


Tab. 6 - CDVDInfo

*Toshiba SD-M1612 byla testována s různými DVD-ROM médii, proto je zde zapsán region #2.

Z hodnot naměřených programem CDVDInfo vyplývá, že mechanika umí načítat nejběžnější DVD formáty. Poradí si i s médii ve formátu DVD+RW a DVD-R/RW. Formát DVD-RAM mechanika Asus E616 přečíst nedokáže (konkurenční Toshiba SD-M1612 ano).

Hlučnost

Hlučnost je jedním z nejdůležitějších parametrů DVD-ROM. Mechanika Asus E616 patří mezi poměrně tiché DVD-ROM. Hluk produkovaný mechanikou (rychlost otáček) lze regulovat výše popisovaným způsobem (Speed Setting Utility). Subjektivně mohu posoudit, že Asus E616 je jen o málo hlučnější než Toshiba SD-M1612. Zvýšenou hlučnost lze zaznamenat při vysouvání média z mechaniky. S touto nepříjemnou vlastností mechanik Asus jsem se setkal již u "starší" CD-ROM CD-S520 (52x). Během čtení DVD - například při sledování filmů, je provoz mechaniky velmi tichý. Produkovaný hluk se zvýší při roztáčení a vysokorychlostním čtení CD-ROM média. Na rozdíl od dříve recenzované mechaniky NEC DV-5800A se do toweru počítače nepřenášejí žádné vibrace.

Obr. 9 - mechanika DVD-ROM Asus E616 a DDSS II

DVD-ROM Asus E616 je vybavena speciální technologií DDSS II (2nd Generation Double Dynamic Suspension System). Jedná se o konstrukční patent společnosti Asus - odpružení minimalizuje přenos rezonancí a vibrací mezi jednotlivými částmi mechaniky a towerem. Obecně Asus E616 po stránce hlučnosti vyhovuje.

Cenový přehled DVD-ROM mechanik


Tab. 7 - Cenový přehled (15.3.2002)

Srovnáme-li všechny parametry (výbava, výkon, cena) - nejsou mezi mechanikami výrazné rozdíly. Nelze tvrdit, že by některá z pěti testovaných mechanik byla vysloveně špatná. Koupí jedné z uvedených DVD-ROM rozhodně neuděláte chybu. Pokud však chcete maximální kvalitu a vyváženost ve všech parametrech, vychází z testů nejlépe mechaniky Asus E616 a Toshiba SD-M1612. Dále si velmi dobře vedla mechanika LITE-ON LTD-163-02, zvláště v poměru cena/výkon. Pokud však nehledíte na každou korunu, připlaťte si a zvolte "značkové" mechaniky Toshiba nebo Asus.


Obr. 10 - mechanika DVD-ROM Asus E616


Závěr

DVD-ROM Asus E616 je velmi rychlá a kvalitní mechanika. Je jednou z prvních, které podporují rozhraní ATA100. Naměřené parametry - čtení CD/DVD-ROM - odpovídají hodnotám, které deklaruje výrobce. Skvělé vlastnosti dokazuje Asus E616 při grabování audio CD. Užitnost mechaniky zvyšuje i dodávaný Asus DVD Player s českou lokalizací.

Použité materiály: Domovská stránka společnosti ASUS, dodaná příručka (balení retail) - manuál ASUS DVD-ROM Drive - 1.02 E896 (říjen 2001)- http://www.asus.com.tw/optical/dvd-e616/overview.htm