reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Eee Box - trpaslík pro nenáročné

14.7.2008, Jan Vítek, recenze
Asus Eee Box - trpaslík pro nenáročné
Dnešní recenze představí novinku v podobě miniaturního PC Asus Eee Box, který výchází z Eee PC, což je malý notebook. Desktopový Eee Box má s notebooky Eee PC společné malé rozměry, energetickou nenáročnost, snadné použití a především procesor Intel Atom.
Téměř ihned po zapnutí Eee Box se objeví úvodní obrazovka Express Gate, kde dostaneme na výběr, zda chceme spustit internetový prohlížeč, prohlížeč fotografií, IM klient (známý Pidgin) nebo Skype. Pokud si vybereme něco z této hlavní nabídky, spustí se Linux, což například při výběru webového prohlížeče celkově od zapnutí trvá asi půl minuty. Pokud ale do několika málo sekund nezmáčkneme nějakou klávesu či nehýbneme s myší, Express Gate zmizí a začne bootovat hlavní systém. To je ostatně jedna z možností reprezentovaná kulatými ikonkami dole pravo. Další je vstup do BIOSu, kde se dají nastavit běžné věci jako čas, datum nebo bootovací pořadí u zařízení nebo sledovat stav systému, ale možnosti ladění jsou v podstatě nulové až na nastavení frekvence pamětí - 400 či 533 MHz. A nakonec můžeme počítač vypnout.


- klikněte pro zvětšení -

Odlehčený OS od Asusu v sobě tedy nese čtyři hlavní aplikace, které jsou reprezentovány dole vlastními ikonkami a vedle nich je zde nastavení společně s dalšími již menšími ikonkami, které pouze urychlují přístup k jednotlivým funkcím.



V konfiguračním panelu si můžeme zvolit datum a čas, nastavit klávesnici a jazyk, dále v LaunchBar settings pozici hlavního menu a tooltipy. Environment settings má asi jedinou použitelnou volbu - obnovení systému ze zálohy, v Screen Settings si zvolíme leda rozlišení a Volume Control mluví samo za sebe. Asi nejdůležitější volba je zde tedy nastavení sítě, kde se může využít jak LAN, tak WLAN.



Podíváme se tedy ještě zběžně na internetový prohlížeč, který se dá označit za plnohodnotný. Můžeme využívat taby, v horním pravém rohu je vyhledávání pomocí nejznámějších služeb a celý browser je dostatečně rychlý a po dobu testování jsem nezaregistroval problémy s načítáním či zobrazováním stránek včetně přehrávání streamovaných videí (YouTube), kde však již počítač při celoobrazovkovém režimu poněkud nestíhal.


- klikněte pro zvětšení -

Splashtop je tedy použitelný pro snadné používání nejběžnějších služeb Internetu a výhodou je zde rychlé naběhnutí aplikací a snadné použití společně s tím, že se zde snad ani nedá nic pokazit a pokud ano, existuje možnost obnovení systému.
reklama