reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Eee PC 1000HE: baterie na celý den?

26.3.2009, Jan Vítek, recenze
Asus Eee PC 1000HE: baterie na celý den?
Řada netbooků Asus Eee PC je dnes velmi známá, oblíbená, a tak se dočkala velkého počtu modelů zaměřených na různé uživatele. Model Eee PC 1000HE je zaměřen právě na ty, kteří vyžadují dlouhou výdrž na baterie, již výrobce udává až 9,5 hodiny díky kombinaci nízké spotřeby a ASUS Super Hybrid Engine.

LCD


Dodávané LCD s úhlopříčkou 10,2 palců, rozlišením 1024 x 600 a podsvícením pomocí světelných diod nám nabízí svěží barvy a dobře podanou bílou barvu. Rozsah podsvícení je poměrně velký, především tedy směrem dolů, kam se dá srazit velmi hluboko.


přímý pohled

Osobně mi displej připadal ve filmech poněkud přehnaně kontrastní, což se dá částečně napravit v ovladačích. Odezva displeje však byla více než dostatečně rychlá na to, aby se vám ani rychlé scény nerozpadaly.


pohled zespoda (45°)

A pak tu jsou samozřejmě u TN panelů nejošemetnější pozorovací úhly. Horní i boční jsou zde naprosto v pořádku a jen s malou deformací barev. Pohled zespodu je již tradičně daleko horší - nejdříve nastane gradující pokles jasu a následně se začnou invertovat tmavější odstíny. Přesto jsem již ale viděl daleko horší panely, a tak se tento dá označit jako dobrý.


pohled ze strany (45°)


Webkamera


Hledal jsem hledal, ale žádnou firemní utilitu od Asusu jsem k webkameře nenašel. Využít je tedy třeba software od někoho jiného, ovšem výrobce sází nejspíše na to, že 1,3Mpix webkameru budete stejně využívat pouze pro účely komunikace po Internetu, k čemuž nám nabízí Skype.



Samotný obraz webkamery není úplně nejlepší, ovšem rozhodně ne také špatný. Při nízkém osvětlení se potlačí barvy a potom se také citelně zpomalí obnovovací frekvence. Při ideálním osvětlení je situace již samozřejmě lepší, ovšem obraz vypadá nesourodě a přeostřeně.


Zvukový systém


Realtek HD audio se stará o dva reproduktory uložené vespodu hned vedle předních nožek. U netbooku "palubní" zvukový systém vždy kvůli malým rozměrům vzbuzuje nedůvěru, avšak zde bych jej postavil klidně i na úroveň některých klasických notebooků. Zapomenout můžeme na kvalitní přehrávání hudby, ale na filmy se klidně můžeme podívat. A nebo se samozřejmě může využít zvukový výstup na 3,5mm jack.


Ergonomie


U takto malého přístroje je ergonomie vždy problém. Nemůžeme čekat, že se vyrovná normálním notebookům a že s ním budeme bez problémů i dlouhodobě pracovat, což znamená mít horní hranu displeje ideálně ve výšce očí. Ovšem i přesto by mohlo být lépe.

O klávesnici jsem již mluvil, že její relativně nové zpracování bude leckomu zezačátku činit problémy, protože uživatelé nejsou vesměs zvyklí na absolutně rovný povrch kláves a také to, že jsou od sebe odděleny poměrně širokými drážkami. Jinak ale s nimi nejsou problémy a stlačují se pohodlně i když se zrovna netrefíte do jejich středu.

Kapitola sama o sobě je však bohužel touchpad, respektive jeho tlačítka. Samotný touchpad je tzv. multitouch, tedy takový, že dokáže detekovat dva položené prsty, a díky tomů můžete s jeho pomocí nejen rolovat, ale také i zoomovat. Navíc ani není přehnaně malý. Ovšem jeho tlačítka mají až nepřiměřeně tuhý stisk, takže se s nimi pracuje velmi nepříjemně. Pro delší používání tedy vřele doporučuji mít při ruce také normální myš, třeba nějaký Bluetooth model.
reklama