reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Eee PC 1000HE: baterie na celý den?

26.3.2009, Jan Vítek, recenze
Asus Eee PC 1000HE: baterie na celý den?
Řada netbooků Asus Eee PC je dnes velmi známá, oblíbená, a tak se dočkala velkého počtu modelů zaměřených na různé uživatele. Model Eee PC 1000HE je zaměřen právě na ty, kteří vyžadují dlouhou výdrž na baterie, již výrobce udává až 9,5 hodiny díky kombinaci nízké spotřeby a ASUS Super Hybrid Engine.
Společnost Asus jako průkopník zařízení dnes zvaných netbook již má své zkušenosti a na modelu Eee PC 1000HE je to vidět, i když se zde menším problémům také nevyhneme. Zpracování tohoto netbooku je až na výjimky naprosto uspokojivé, víko chránící displej je pevné a stejně tak i zbytek těla. Naše bílá verze se sice snadno ušmudlá, ale od toho je v balení čisticí hadřík a poté si můžete rovněž vybrat černou verzi, ale na té zase vynikne usazující se prach.



Praktické používání Asusu přímo ovlivňují jednak jeho malé rozměry, takže pro uživatele s lopatami místo rukou to nebude zrovna snadná práce. Navíc osobně vidím problém ve zpracováním klávesnice, jež sice vypadá na pohled elegantně, ale bude vyžadovat delší čas, abyste si na ni mohli alespoň trochu zvyknout. A poté jsou to nešťastná tlačítka touchpadu s velmi tuhým stiskem, což není vůbec příjemné.

Výkonnostní stránka je zajímavá především tím, že je uživateli dovoleno, aby si velmi snadno nastavoval frekvenci procesoru od 1250 MHz po 1750 MHz, přičemž dále si netbook sám reguluje výkon snižováním násobiče. To se také odráží na spotřebě, kde je pokles sice jen 2,5 W, ale s ohledem na celkovou maximální spotřebu jde o nezanedbatelnou hodnotu. Jinak nemůžeme čekat od tohoto počítače s ohledem na konfiguraci žádné zázraky. Na hry kvůli použití integrovaného jádra GMA 950 opravdu není, ale kancelářské aplikace zvládne s přehledem a k tomu také má sloužit.

Velmi důležitou vlastností je u netbooků výdrž na baterie a o tu by mělo jít u tohoto modelu především. Výrobce slibuje díky 8700mAh (7,2 V) baterii výdrž až 9,5 hodin, díky čemuž se má bez problémů pokrýt celý pracovní den, i když osobně bych s tímto přístrojem celý den pracovat rozhodně nechtěl. Realita je taková, že 9,5 hodin bychom dosáhli možná tak s vypnutým displejem, pevným diskem a bezdrátovými rozhraními, ale při reálném použití tohoto počítače nedosáhneme ani na sedm hodin. V zátěži to pak je ještě méně.

Asus Eee PC 1000HE je ale i tak zajímavý produkt pro uživatele náročné na výdrž baterií, ovšem takových se pro nejbližší budoucnost plánuje více i od jiných firem a v ostatních ohledech jde o něco, co jsme již měli šanci vidět.


Dlouhá výdrž na baterie
Nezvyklá klávesnice
Dobré zpracování a pevné víko
Tuhá tlačítka u touchpadu
Velmi nízká spotřeba
Nízký, ale dostatečný výkon
Manuální nastavení taktu procesoru
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 11 200 Kč s DPH


Za zapůjčení netbooku Asus Eee PC 1000HE děkujeme společnosti ASUS


---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Asus company as a pioneer in the area of netbooks has its own rich experience, which is clearly reflected in model Eee PC 1000HE, even though there are also some minor problems. The overall design of this netbook is therefore more than satisfactory, the lid protecting its display is tough as well as the rest of the body. Our white version is easy to smudge though, but that is why Asus provides us with a small cleaning cloth and we can also choose black version, but it is highly likely that it will on the other hand have problems with dust.

Practical use of this Asus netbook are directly affected by its small size, so users with big hands are definitely not going to like it. Moreover, I personally did not like its keyboard with small and divided keys. It definitely looks elegantly, but in practice it will require some time to get used to it. Next, there are also small and very tough buttons under the touchpad and they are everything but comfortable to use.

Considering this netbook's performance, at first it is highly convenient that users are allowed to set the processors frequency from 1250 MHz to 1750 MHz. Furthermore, the system itself further changes the processor's multiplier according to load. That is of course reflected in power consumption and even if the difference is just about 2.5 Watts, with respect to the maximum power consumption it is a significant value. Otherwise one cannot expect miraculous performance. 3D games are "thanks to" integrated graphics processor GMA 950 not playable, but office applications will run smoothly and that's what this computer is for.

A very important quality of netbooks is their battery life, which Asus stresses especially when they talk about Eee PC 1000HE. Specifications offer thanks to 8700mAh (7.2 V) battery about 9.5 hours, so we should be able to use the netbook all work day, even though I would not appreciate it. In reality the netbook maybe could work for 9,5 hours, but with hard disk drive, display and wireless interfaces powered down, which is of course useless. So when we use the netbook normally, it is able to reach almost 7 hours and much less in high load.

Asus Eee PC 1000HE is still an interesting product for users looking for long battery life, but we will see more of these in near future also by other companies. Otherwise there is nothing remarkable.
reklama