reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Eee PC 900 - "dospělejší Éčko"

4.6.2008, Josef Brož, recenze
Asus Eee PC 900 - "dospělejší Éčko"
V počítačové historii se objevilo několik produktů, které pronikly do povědomí široké veřejnosti. Mezi značky jako Sinclair, Amiga, Apple se nyní zařadí i Asus se svým modelem Eee. Taiwanský výrobce nyní uvádí druhou generaci Asus Eee PC 900, která přináší několik zásadních vylepšení...
Architektura notebooků řady Asus Eee je zcela podřízena diktátu minimálních výrobních nákladů. Přestože se od druhé "generace" Eee očekávaly výrazné změny, v útrobách notebooku najdeme v podstatě ten samý hardware jako u Asus Eee 4G. Místo tolik očekávané platformy Intel Atom je Asus Eee opět osazen jednojádrovým procesorem Intel Celeron M ULV 353. Jedná se o prověřenou architekturu procesorů, která vychází z 90nm Pentií M. Jádro Celeron M ULV 353 s kódovým jménem Dothan pracuje na plné frekvenci 900 MHz (100 MHz FSB x 9 násobič).


Mobile Intel Celeron M ULV 353 @900 MHz

Na rozdíl od předchozí Eee notebooků výrobce nesnížil takt Celeronu na 630 MHz (FSB 70x9). Procesor pracující na nominální frekvenci 900 MHz má jen nepatrně vyšší spotřebu a překvapivě se plastový Asus Eee ani výrazněji nezahřívá, přestože princip chlazení je shodný. Architektura procesorů se za posledních pět let značně změnila. Tehdejší procesory - Celerony z roku 2003, proto mají menší kapacitu L2 cache - pouhých 512 KB. Zastaralé architektuře odpovídá i čipová sada Intel Alviso-G i910GML, která zajišťuje komunikaci mezi jednotlivými částmi hardware.


Celeron M ULV 353 s Intel Alviso-G i910GML

Přestože komponenty notebooku nejsou zrovna nejnovější, vlastní zpracování základní desky odpovídá současným standardům. Hardware je dobře rozvržen - napravo od procesoru vidíte severní můstek s integrovanou grafikou Intel GMA 900. Zcela vpravo je umístěn jižní můstek se zvukovým kodekem a řadičem. Pod South Bridge (Intel 82801FBM ICH6-M) se nachází čtečka paměťových karet apod. Míra integrace je skutečně pozoruhodná, přesto však PCB působí velmi uspořádaným dojmem.


ASUS-PHISON SSD a SO-DIMM paměť

Náhradu za tradiční pevný disk představuje SSD disk ASUS-PHISON, který je umístěn na spodní straně boardu. Solid State Drive (SSD) se skládá ze dvou částí. Jeho kapacita je rozdělena - první 4 GB jsou integrovány přímo na desce, dalších cca 16 GB se nachází v tzv. miniPCI slotu. Výhodou tohoto zapojení je možnost případného rozšíření "diskové" kapacity.


SO-DIMM paměť DDR2-400 a osazený miniPCI slot

Asus Eee PC 900 disponuje 1 GB paměti DDR2-400 s časováním 3-3-3-8. Paměti pracují na frekvenci 400 MHz. Kapacitu operační paměti lze zvýšit výměnou stávajícího SO-DIMM modulu až na 2 GB. Prostor s paměťovým modulem je volně přístupný a jeho výměnu lze realizovat i v domácích podmínkách.


Grafické jádro Intel GMA


Čipset Intel Alviso-G i910GML využívá vlastní grafické jádro Intel GMA 900 (Graphics Media Accelerator). Integrované GPU pracuje se sdílenou pamětí o velikosti až 64 MB. Jádro pracuje se čtyřmi pixel pipeline a Vertex Shader modelem verze 2,0. Podpora rozhraní DirectX 9.0 je spíš symbolická, výkon grafiky je pro moderní hry zcela nepoužitelný. Na druhou stranu, hardware Asus Eee stačil na spuštění a relativně snesitelné hraní Unreal Tournament 2004.


Čipová sada ntel Alviso-G i910GML


LCD panel


Patrně nejslabší částí první generace Asus Eee byl nekvalitní displej. Pomineme-li slabší barevné podání, největším problém představoval především rozměr a rozlišení. Malý 7" panel byl v nepoměru k cca 11" tělu notebooku. Zvláště výrazné byly cca 3cm okraje kolem aktivní plochy displeje. Rovněž rozlišení 800x480 pixelů nebyo právě ideální pro pohodlnou práci.


LCD panel první generace Asus Eee 4G

Problematický displej je v případě druhé generace Asus Eee 900 nahrazen novým 8,9" TFT displejem. Jeho provedení je opět velmi robustní, použité plasty dodávají panelu značnou pevnost. Při manipulaci (např. otvírání notebooku) proto nedochází k prohýbání zadní strany displeje.


LCD panel

Širokoúhlý panel Eee nabízí poněkud nezvyklé rozlišení 1024 x 600. Bohužel parametry jako věrnost barevného podání, kontrast apod. jsou stále na průměrné úrovni. Slabinou displeje je i určitá matnost obrazu, respektive mdlejší barvy.


LCD a testovací obrazec

Překvapivě displej notebooku nabízí celkem dobré pozorovací úhly. Pokud sledujete displej pod úhlem 45° vertikálně, je patrná pouze malá deformace barevných přechodů.


Vertikální pozorování - testovací obrazec 45°

Jak již bývá zvykem u TN technologie, horizontální pozorovací úhly jsou viditelně lepší. Obraz pod úhlem 45° se v podstatě nemění, barevné přechody si udržují plynulost a jas klesá minimálně. Při vyšším úhlu se postupně ztrácejí plynulé barevné přechody až do úplné inverze.


Horizontální pozorování - "proužkovaní"

Odezva LCD panelu je dobrá, a proto při hraní her nedochází k rozmazávání nebo rozdvojování hran. Vzhledem k velikosti panelu nelze subnotebook doporučit na práci s grafikou nebo dlouhé psaní ve Wordu.


Duhový obrazec


Zvuk


Ozvučení notebooku tradičně zajišťuje jižní můstek Intel 82801FBM ICH6-M. Příjemným překvapením je kvalita reprodukce. Ze subtilního notebooku se line zvuk, za který by se nemusel stydět žádný z větších 15" přístrojů. Reproduktory jsou umístěny v základně notebooku pod klávesnicí. Vstupy a výstupy najdete na levém boku základny. Zesilování zvukového výstupu je realizováno přes kombinaci kláves Fn+.


Jižní můstek Intel 82801FBM ICH6-M

Asus věnoval multimediální výbavě notebooku velkou pozornost. Proto se i u druhé generace Asus Eee najdeme integrovanou webkameru. Její rozlišovací schopnosti jsou velmi dobré, rychlé a plynulé snímaní obrazu zajišťuje 1,3 mpix senzor.


Webkamera


Pevný disk a optická mechanika


Asus Eee představuje zajímavou kombinaci moderního a relativně zastaralého hardware. Velkou inovací notebooku je nahrazení tradičních 2,5" pevných disků NAND pamětí v podobě Solide State Drive. Koncepce "pevného disku" bez pohyblivých částí sice není žádnou novinkou, ale teprve díky Asus Eee se dočkala masivního rozšíření v notebookovém segmentu. Výhodou použití SSD (Solid-State Disk) disku je rovněž nižší spotřeba. Vlastní 4GB disk tvoří čtyři paměťové moduly Samsung, které jsou napojeny přímo na motherboard. Na níže uvedené fotografii je však zobrazen druhý "pevný disk", který reprezentuje 16GB SSD modul zapojeni v miniPCI slotu.


16GB SSD "disk" v miniPCI slotu
reklama