reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.6.2008, Josef Brož, recenze
V počítačové historii se objevilo několik produktů, které pronikly do povědomí široké veřejnosti. Mezi značky jako Sinclair, Amiga, Apple se nyní zařadí i Asus se svým modelem Eee. Taiwanský výrobce nyní uvádí druhou generaci Asus Eee PC 900, která přináší několik zásadních vylepšení...
pcwifi | 5.6.200812:05
pokud nebude stat tak do 8000 s dani,je ztracen.MSI U100 je k mani bez O.S. za 9300 s dph,disk ma vetsi,o vykonu cpu ani nemluve.Vydrz i display jsou take lepsi,ma i bluetooth...

Odpovědět0  0
motorad | 5.6.200812:49
Intel Atom má o něco nižší výkon než Celeron, ač má vyšší taktování, ale zase na druhou stranu má o dost nižší odběr, což je pozitivní :­) Ale je pravda, že Eee je docela drahý oproti MSI Wind, což mu na prodejnosti teda nepřidá. Mohlo by zlevnit...
Odpovědět0  0
Oneeye_IO (2) | 6.6.200822:10
Ale zas kdo čeká nějaký extrémní výkon v téhle třídě ? To už je opravdu lepší slabší cpu ale delší výdrž. To je to, co bych od takového notebooku čekal. navíc to MSI má i větší display tuším :­). Ale zase je to MSI no...
Odpovědět0  0
motorad | 7.6.200817:29
No co sem se teď díval na takovou malou recenzi Eee 901, tak na tom byl lépe, než 900 s výkonem, což mě trochu udivilo, no počkáme si až na pořádnou recenzi. Podle mě 901 je naprosto ideální stroj, jak na výkon, tak na výdrž, tak na mobilitu, na takový cestování a normální práci :­) už se na něj těším... A já osobně sem také zastáncem ASUS, ne MSI :­) takže...
Odpovědět0  0
motorad | 4.6.200822:26
Je to sice pěkná recenze, ale vzhledem k tomu, že o Eee PC 900 se mluví už dost dlouho a bylo již všude možně recenzováno a navíc, právě tento týden ASUS představil novou verzi Eee 901 a 1000, tak bych řekl, že je to celkem už recenze o ničem. A to taky potvrzuje fakt, že ASUS zastavil dodávky modelu 900 a tudíž se do ČR už stejně oficiálně nedostane. Pravděpodobně přijde rovnou verze 901
Odpovědět0  0
Josef Brož (90) | 4.6.200822:32
Pokud si dobre pamatuji, tak recenze Asus Eee PC 900 v ceskych magazinech uvedena nebyla. Na nasem trhu se podle udaju ceskeho zastoupeni Asus objevi. Zpravy o zastaveni dodavek povazuji za ponekud liche. Nemuzu mluvit za Asus, ale rozhodne bude v zajmu spolecnosti mit co nejpestrejsi nabidku v tomto segmentu. Spis brzy potichu zmizi modely 4G apod...
Odpovědět0  0
motorad | 5.6.200811:41
Pokud to trochu člověk sleduje, tak o Eee PC už dávno vše ví i video recenze byly, sice ne v češtině, ale byly. A mnoho informací v českém jazyce taky. A zastavení dodavek Eee PC 900, to já bych považoval zase jako docela inteligenti krok, protože jakmile se začne prodávat EEE PC 901 ­(možná už začalo­), tak o verzi 900 nebude moc zájem. Jak se píše, byla to taková přechodová verze mezi 701 a 901. 901 bude mít Atom a to bude velká výhoda, sice asi ne výkonová, ale rozhodně výdrž na baterku se hodně zvedne a to je dost velká výhoda. A další výhodou je Bluetooth. Takže model se myslím rychle uchytí...
Odpovědět0  0
kyslík | 4.6.200814:42
Líbí se mně, jak se autor uklidňuje, že ­"toho Lunetixu­" se prodá jen 1­/3 :­-­) a tím sám sebe ujišťujě, že je na ­"té správné straně­".
Nevím, kde ta čísla bere, ale zatím všechny Eee v mém okolí jsou provozovány s Xandrosem. Uživatelé neměli nejmenší důvod to přeinstalovávat či shánět Windows verzi ­(Xandros dělá přesně to co na takovém zařízení má­). Výjimku tvoří právě nejrůznější takyodborníci, kteří prostě svá Windows mít musejí kdyby na chleba nebylo :­-)
Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek (284) | 4.6.200816:19
Podle mně dostupných výsledků z trhů, kde byl Eee ve starší verzi oficiálně k mání už od začátku, zůstal Linux na necelé pětině přístrojů. Možná bych ještě v historii vyhrabal kde se o tom psalo ­(a nebyl to MS­).
Odpovědět0  0
MLx | 4.6.200817:29
Tu 1­/3 predanych Eee tusim zverejnil sam asus ­- sprava napr. tu: http:­/­/www.topix.com­/tech­/ms­-windows­/2008­/03­/asustek­-says­-two­-thirds­-of­-eee­-pcs­-will­-have­-windows­-xp
Ale mna by skor zaujimalo, ci ma autor niecim podlozit, ze na vacsine Linuxovych E­-ciek je preinstalovany Win, odhliadnuc od mnozstva pocitacov, ktore linuxaci kupuju s Windowsom, lebo bez OS dostupne nie su. Pre otrepane, nepodlozene blaboly a zvysenie tlaku by som siel citat Jeho Ego a nie svet hardware... :­-(
Odpovědět0  0
Josef Brož (90) | 4.6.200820:14
"Třetinový podíl Linuxu sice vypadá celkem zajímavě, ale statistika prodeje nezohledňuje fakt, že i na těchto modelech Eee jsou často instalovány pirátské verze Windows XP.­"

Ano, udaje o tretinovem podilu linuxu pochazeji z tiskoveho prohlaseni spolecnosti Asus. Neni samozrejme relevantne dolozit kolik Eee s Xandrosem bylo nasledne preinstalovano na XP. Lze vsak predpokladat, ze se tak deje podle nasledujiciho modelu.
Koupim levne Eee a sousedovic kluk mi na notebook nainstaluje XP. Predpokladam, ze tento ­"sousedsky support­" neni domenou pouze ceskych domacnosti. Chci rict, ze motiv k porizeni linux Eee nemusi spocivat v podpore linux komunity, ale prostem usetreni nekolika stovek.

Mimochodem, co mate proti Radkovi? :­-)
Odpovědět0  0
stary (51) | 4.6.200820:52
Já ve všech zmínkách o této tiskovéé zprávě vidím slovíčko will, které značí budoucí čas a mluví se o tomto roce. Nekde je to dokonce formulované tak, že Asus předpovídá, že Win verze předstihnou v prodeji Windows.

Já osobně bych se z toho odvodil, že dosud tomu tak není. Taky záleží, o jakém trhu se bavíme. Na Tchajvanu, potažmo v Asii, kde Eee začínalo, bude Linuxových strojů větší procento, bez nějaké potřeby přeinstalace. A počet tam prodaných kusů rozhodně nneí zanedbatelný.

Když už se bavíme o pirátských verzích, tak stejně tak neexistuje statistika, kolik lidí si koupilo Linuxovou verzi, pak nainstalovali Win, aby se pak vrátili zpět, protože to tak trochu nebylo ono... Koneckonců, Linuxu podobná zařízení uřčitě pomohou, i kdyby zůstaly jen na té třetině strojů, na desktopech taková penetrace není.

Jsem zvědavý, u čeho skončím já, jestli si někdu koupím tu 901čku. :)
Odpovědět0  0
MLx | 4.6.200821:16
Proti Jeho Egu nemusim mat nic, na to stacia jeho vlastne vyroky... ostatne rovnako ako v tomto pripade:
" Lze vsak predpokladat, ze se tak deje podle nasledujiciho modelu
...Predpokladam...­"
Takze toto tvrdenie ma rovnaku,vlastne este mensiu vahu, ako tvrdenie od kyslika ­(ktory ma skusenosti a nie len nazor­), takze na to odpoviem Vasimi slovami:
" ­"vsichni v mem okoli poslouchaji doom metal­". Proto si troufnu tvrdit, ze tento hudebni styl zaziva obrovsky boom.­"
Ja sa ale mozem opriet o cisla netapplications alebo w3counter ­- uz vyse roka, mesiac co mesiac, pre kazde percento, ktore stratia Xp­-cka, pribudnu len 2­/3 Viste a zvysok Macu­/Linuxu.

A ako je to dnes s tou piratskou ochranou vo Windowse? Co som naposledy pocul, vacsinu dier zaplatali a na prekonanie uz obycajny ­"sousedovic kluk­" nestaci, ale co ja o tom viem...
Odpovědět0  0
Josef Brož (90) | 4.6.200822:27
Vetsina uzivatelu je zvykla na Windows. Zakaznici Eee nepatri mezi ­"early adopters­", kteri budou uneseni z moznosti linuxu. krasne to vystihuje nasledujici citat.

"JPMorgan analyst Alvin Kwock was quoted as saying: ­"A Windows Eee PC is more attractive to buyers because people are just not used to using Linux­-based computers.­"

Uvedomte si, ze za myslenkou instalovat Xandros do Eee nebyla zadna altruisticka snaha Asusu postavit se nenavidenemu ­"moru z Redmontu­". Asus proste chtel co nejlevnejsi produkt ­- originalni Windows by finalni produkt celkem prodrazily.

Odkazujete se na vzrustajici podil linuxu ­- 91% pro Windows platformu .
http:­/­/marketshare.hitslink.com­/report.aspx?qprid=8

Nejsem odpurcem linuxu, ale taky si nemyslim, ze by linux byl odpovedi na vetsinu problemu v IT...

Odpovědět0  0
MLx | 5.6.20080:53
"Asus proste chtel co nejlevnejsi produkt ­- originalni Windows by finalni produkt celkem prodrazily.­"
Aha.. tak PRETO dodava Linuxovy model iba s 20 GiB flash oproti modelu s Windows, ktory s 12 GiB stoji... rovnako! Gotcha ;­-­) Podla mna je dovodom jedno z nasledujucich:
1.­) ASUS chcel znizit cenu, ale jeho ludia su nemehla.
2.­) MS donutil ASUS zvysit nejak cenu Linuxoveho modelu, aby stal rovnako ako verzia s Windows ­(vsetci mame radi konspiracie, ze... ;­-­) ­)
3.­) Po vysledkoch predaja povodneho Eee ASUS zistil, ze uzivatelia, ktori kupuju verziu s Linuxom, su narocnejsi a ­(pozor, teraz to pride!­) >chcu< k >Linuxu< lepsiu vybavu ­(zeby early adopters?­)

"...myslenkou ... nebyla zadna snaha Asusu postavit se nenavidenemu ­"moru z Redmontu­".­"
Mozno nebola, ale tak to dopadlo. Lepsie povedane: ASUS dal ludom moznost si vybrat bez diskriminacie. Vysledok? Windows 67% a to v situacii, ked ho vo svete pouziva vyse 90%.

Ad podiel Windows ­- viem, ze je na 91%, ale chcel som poukazat na to, ze Windows klesa, kym alternativy ­(najma Mac­) stupaju ­(co je IMHO prave ukazatel, co si ludia KUPUJU, a nie co uz pouzivaju­). Po prehladaci webu sa teda IMHO pomaly ale isto nastrbuje aj monopol desktop OS.

Nie ste odporcom linuxu ­- tak preco tie ustipacne poznamky v recenzii? Take veci patria na blog­/tabloid. ­(Pripomina mi to poznamky na ucet MS, ktore mava Charlie Demerijan z theinquirer.net ­- ako anti­-MS sa na tom nasmejem, ale neberiem to ako vaznu recenziu, ktoru by som oproti tomu na shw.cz cakal)
Odpovědět0  0
Josef Brož (90) | 5.6.20088:44
Dobré ráno,

máte pravdu v tom, že 12GB model s XP, stojí stejně jako 20GB model s Xandrosem. Je to cca 530 USD za kus. http:­/­/computers.pricegrabber.com­/laptop­/asus­/p­/13­/form_keyword=asus%20eee­/rd=1­/st=query
Na druhou stranu, co to dokazuje? Netusim kolik presně stojí 8GB SSD disku. Pokud ho trochu zjednodušeně přirovnám k 8GB ­"flashce­", může rozdíl mezi oběma modely představovat cca 800­-1000 Kč ­(viz cena za 8GB flash­).

Obecně bývá rozdíl mezi notebookem s XP a bez ­(v rámci licenční politiky­) cca 1000 Kč. Každý výrobce to má nastaveno poněkud jinak, podle toho, jak dobře je zaveden u ďábelského MS.

Mimochodem podobné marketingové kotrmelce používá Asus i u ­"velkých­" notebooků. Např. většina variant modelu Asus F5RL stojí kolem 14500­-15000. Liší se nejen v předinstalovaném OS, ale i v procesorem. Upřímně řečeno, marketing není moje parketa ­- nejsem schopen přesně interpretovat cenovou politiku jednotlivých produktů. Ale rozhodně v tom nebude žádná ­"konspirace­" MS nebo naopak podpora alternativních OS, jak uvádíte v bodě 2 a 3.

Mimochodem, obviňujete mě ze ­"zaujatosti­" vůči Linuxu apod. Přitom sám používáte v souvislosti s OS pojmy jako ­"diskriminace­", ­"konspirace­", ­"monopol­". Váš projev si proto můžu vykládat jako předpojatost vůči MS produktům ­(bez urážky ­- je to Váš boj­). Mě osobně MS produkty nevadí, naopak. Nebýt problémů s jejich instalací, používaním a podobně ­- byl bych bez chleba :­-­)

Co se týče pravidel recenze, na fakultě nás učili, že je to relativně volný stylistický útvar, který je blízký kritice, přestože by autor měl dbát nad převahou informativního charakteru nad kritickým. Tudíž občasné ­"rýpnutí­" stran produktu ­- jeho kvality, výbavy apod., je rozhodně na místě.


Odpovědět0  0
olsen (191) | 7.6.200822:20
Vždyť je to jasná logika ­- z lidí, kteří si koupí Eee s linuxem, nějaké nenulové procento počítá s tím, že ho přeinstaluje na XP. Další se k tomu můžou rozhodnout později. Na druhou stranu, málokdo ­(nebo spíš nikdo­) si koupí model s windows aby je potom smazal. Procento uživatelů, kterým ­"přijde že to není ono­" bude s prominutím dle mého skromného názoru prakticky nulové. Velmi nízké ­(do 20%­) i při tom největším optimizmu.

Co z toho vyplývá? Hezky matematicky: Podíl windows na Eeečkách ­"v divočině­" bude vyšší než podíl předinstalovaných modelů. Na to bych vsadil boty.
Odpovědět0  0
Josef Brož (90) | 4.6.200820:03
Dovolim si Vas parafrazovat ­- ­"vsichni v mem okoli poslouchaji doom metal­". Proto si troufnu tvrdit, ze tento hudebni styl zaziva obrovsky boom.

Ted vazne. Cisla o prodejnosti byla ziskana z tiskovych prohlaseni, nektera najdete i v novinkach na nasem serveru.
Odpovědět0  0
LadaBorg (3) | 4.6.200812:24
Dobry clanek. Budete delat recenze i konkurencnich produktu? Celkem by se hodily.
Odpovědět0  0
tuco ramirez | 4.6.200812:23
Takováhle recenze je dnes už trochu out. Eee 900 končí a nastupují modely Eee 901 1000 ... Tam se o nějakém starém moderně zabaleném HW moc už nedá mluvit.
Odpovědět0  0
Mr.GO! (92) | 4.6.200814:37
To je sice hezké, ale těchle 900 se k nám mnoho nedostalo, a lepší je nějaká recenze, než žádná. aspon bude ty nové s čím porovnat
Odpovědět0  0
Josef Brož (90) | 4.6.200820:01
Recenzujeme produkty, ktere jsou ­(budou­) aktualni pro nas trh. Asus Eee na nas trh prichazi ve chvili, kdy na zapade a v Asii cekaji na Eee 901.
Odpovědět0  0
RiCZie (17) | 4.6.200811:34
ta cena je v zaverecne tabulce schovana zmamerne? :)
Odpovědět0  0
Milan999 | 4.6.200810:38
Ma eee dotatecny vykon, aby dokazal prehravat pres WIFI z jineho pocitace DivX filmy v PAL rozliseni a nagrabovane klasicke DVD?

Proc se ptam, vecer v posteli na nb je prohlizeni filmu castou cinnosti ... otazka je, zda to zvladne i EEE.
Odpovědět0  0
RoPo (187) | 4.6.200814:04
Problém by být neměl.

Ale stejně, večer v posteli se dělají jiný věci. Najdi si nějakou živou ­"hračku­" a vyprdni se hrát si večer v posteli s PC. Hrát si večer v posteli s PC není vůbec zdravé :)
Odpovědět0  0
Josef Brož (90) | 4.6.200819:59
Zenu narozdil od Eee nemuzete vypnout. Nemluve o faktu, ze v pripade problemu nelze zenu vratit vyrobci.. mamince.
Odpovědět0  0
RoPo (187) | 5.6.20089:20
No jo, ale jestli máte problémy s tím, že POTŘEBUJETE ženu vypnout, tak to jste si asi vybral špatný model či jste daný model špatně ­"doladil­" :­)
Já naštěstí již 14 roků nikoho vypínat nemusím a jsem spokojen. Asi jsem kápnul na dobrý kus.
Ale jinak máte pravdu. Takové bývají obvyklé názory a praxe :)
Odpovědět0  0
sentík | 4.6.200810:13
Už by sa mohli začať predávať aj ti HP 2133 Mini­-Note 8,9­" TFT lebo majú väčšie klávesy a bude sa s tým lepšie písať vo vlaku či v automobile a nedôjdeme aj my muži o nervy.
Odpovědět0  0
Vito (6) | 4.6.200810:09
pri ­"Testy – Pevný disk­" je tabuľka ­"Everest latence pamětí­", mal by tam byť test disku
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 4.6.200810:25
.. jj, a zrovna ta mě zájímá ze všech nejvíce .. :)
Odpovědět0  0
jiojpojo | 4.6.20089:47
je predinstalovane XP na EEE notebooku nejako modifikovane?
Odpovědět0  0
Josef Brož (90) | 4.6.200819:56
nikoliv, dokonce se jednalo o Windows XP Prof.
Odpovědět0  0
jiojpojo | 4.6.200820:10
pytam sa preto na webe Asus je v casti downloads pri EEE notebooku patch na predinstalovane WinXP ­- s poznamkou aby sa dal kvoli upravenemu WinXP nainstalovat Office2007.
Zo strany Asusu by bol celkom fajn aby na pomerne pomalom EEE booku bol ­"orezany­" WinXP
Odpovědět0  0
jiojpojo | 4.6.200820:15
konkretne jedna o tento patch ­- aspon mne z toho vyplyva ze predinstalovane XP je nejako optimalizovane

EPCFX001
Run the EPCFX001.exe to fix that the office 2007 can­'t be installed in the optimized XP operation system.
Odpovědět0  0
ScorpionSX (5) | 4.6.20089:22
Máte asi fakt len nejaký predprodukčný vzorek, pretože u ­"plnohodnotného­" Eee900 je práve tá silnejšia batéria myslím že 5200mAH. Inak pekná recenzia, možno až moc porovnávania s Eee700, ale to sa asi inak nedá :­-)
Odpovědět0  0
sup | 4.6.200810:11
v británii je v prodeji s 4400mAh, ale bouřej se kvůli tomu, takže Asus nabízí výměnu...
Odpovědět0  0
Josef Brož (90) | 4.6.200819:55
Ano, je to trosku paradox ... Na jedne strane pridame vykon @900 MHz, na strane druhe dame mensi baterku. Ze strany Asus ponekud zvlastni marketing. Tak ci onak, rozdil mezi 5200 mAh a 4400 mAh baterii v beznem provozu neni nijak zasadni.
Odpovědět0  0
kroužek | 30.6.200821:35
No nevím jak Vy, ale mám 900 přímo z Taiwanu a má baterku 5800mAh.Neměřil jsem, jaká je skutečná výdrž, ale nepředpokládám zásadní rozdíl proti 5200mAh. Jen si myslím, že Taiwanští výrobci svůj trh asi tolik nešidí jak Evropu :­-D
Odpovědět0  0
gigik (81) | 4.6.20089:16
dik už eee900 stejně nevyráběj, už bude jen eee901 s atomem a eee1000, no každopádně MSI Wind toho nabízí víc, za lepší cenu a měl by být co nevidět.
Odpovědět0  0
abcdsa | 7.8.20089:56
MSI Wind má horší baterii. Dále MSI Wind je okuchané MIVVY M310, takže bych spíš šel po MIVVY.
Odpovědět0  0
certovny kabel | 7.8.200810:21
Radsej by som bral MSI ­(hlavne kvoli zaruke­). Znacka­(MSI­) nic moc ale v porovnani s noname akym je Mivvy este dobra volba.
Odpovědět0  0
sup | 4.6.20088:33
na poslední straně máte EEE700 s popiskem EEE900.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.